Zweden/Duitsland special: Falsterbo en Rügen, vogeltrek en kraanvogels

 • special, groepsreis, 7 dagen
 • vogelreis
 • minimaal 5 en maximaal 7 deelnemers
 • Reis1: kies eigen startdatum
InleidingProgrammaHeen- en terugreisFoto'sPrijzenBoek deze reis

Falsterbo - www.agronatura.nl

Falsterbo ligt in het zuidoosten van Zweden en is één van de beste plekken in Europa om van de massale najaarstrek te genieten. Over Falsterbo vindt zowel de trek van zangvogels als die van roofvogels plaats. Tevens is er trek over zee, zij het in mindere mate. Binnen Europa is het de meest beroemde en tevens beste locatie om vogeltrek waar te nemen. Deze reis is even simpel als helder: met een klein groepje rijden we samen in een busje naar Zweden, om daar ’s ochtends van de vogeltrek te genieten en ’s middags excursies in de omgeving van Falsterbo te doen. We verblijven in een eenvoudige maar uitstekend gelegen hostel.

Na enkele dagen gaan we de trekroute van de kraanvogels volgen en steken daarom per ferry de Oostzee over naar het eiland Rügen, vlak voor de kust van Noord Duitsland.
De Duitse Oostzeekust is een zogenaamde Boddenküste. Veel grotere en kleinere eilanden en schiereilanden met bijna ingesloten wateren: de bodden. Soms lijkt het wel of het ondergelopen land is. Langs de kust liggen prachtige, hoge krijtrotsen, die we bij aankomst vanaf de boot kunnen zien.
Ten westen van Rügen ligt de grootste rustplaats voor kraanvogels van heel Europa. Tienduizenden kraanvogels komen vanaf half september tot ver in oktober uit het noorden en gebruiken de binnenwateren van de kust als rustplaats. Overdag gaan ze de omliggende akkers in om zich vol te eten, voordat ze verder naar het zuiden trekken. Hier verblijven we in gezellige appartementen van een kleinschalige boerderij in een piepklein dorpje, heerlijk rustig gelegen op het platteland.

Naast de reisleider en vogelaar gaat er ook een kok/chauffeur mee.

accommodaties en maaltijden

In Falsterbo overnachten we in een gezellig en eenvoudig pension/hostel op 2-persoons kamers.

Bij Rügen overnachten we in appartementen op een kleinschalige boerderij bij een piepklein dorpje op het platteland.

Op beide locaties beschikken we over een keuken waar onze kok/chauffeur elke dag de heerlijkste maaltijden op tafel tovert.

Afhankelijk van de samenstelling en grootte van de groep zijn er beperkt 1-persoons kamers beschikbaar. Indien je hier belangstelling voor hebt kan je dit bij boeking aangeven en mochten we aan de voorkeur kunnen voldoen dan zal er een 1-persoonskamer toeslag gelden.

wist je dat …

… op verzoek (maatwerk) deze reis ook makkelijk aangepast kan worden in een variant die alleen Falsterbo of alleen Rügen aan doet.

dag 1
We verzamelen ´s ochtends bij het station van Groningen. Tijd wordt later bekend gemaakt. Met ons busje rijden we via Noord Duitsland, de ferry van Puttgarten en de brug over het Sont naar Zuid Zweden. Na het inchecken maken we een eerste verkennende wandeling nabij ons verblijf in Falsterbo.

(Is het voor je niet haalbaar om ´s ochtends op tijd in Groningen aan te komen, neem dan even contact met me op. Mogelijk kan er voor je vooraf een overnachting geregeld worden bij ons in Boerakker of vrienden in de omgeving).

dag 2 t/m 4
In principe beginnen we elke dag (vroeg!) bij Nabben, de punt aan het einde van het schiereiland. De zangvogeltrek is ’s ochtends het meest intensief, en laat zich het best op de punt bekijken. We zien hier vooral veel vinkachtigen, zoals de gewone Vink, Keep en Sijs, maar ook mezen en gaaien. We kijken natuurlijk ook uit naar meer bijzondere soorten als Notenkrakers en Parelduikers, en houden goed in de gaten wat er over zee vliegt.
Aan het einde van de ochtend komt de roofvogeltrek op gang, en verhuizen wij naar de heide van Ljungen. Daar hebben we een goed uitzicht, kunnen we de rovers al van verre aan zien komen vliegen en zien opstijgen op de thermiek. Met wat geluk zien we ‘bellen’ met Buizerds, Wespendieven, en groepen Rode Wouwen. Goede kans op Zeearend, Visarend en Slechtvalk.

De middagen gaan we naar goede plekken in de omgeving van Falsterbo. Wát we gaan doen en in welke volgorde is afhankelijk van de weersomstandigheden en actuele waarnemingen.

We hebben een aantal mogelijkheden:

 • Fyledalen:een langgerekt en landschappelijk fraai dal, dé plek om Steenarenden te zien
 • Krankesjön: een binnenlands meer met brede rietkragen. Vanaf een uitkijktoren hebben we een fantastisch uitzicht. Veel eendensoorten en rietvogels, maar ook kans op Zeearend, Smelleken en Kraanvogels
 • Skanörs Harbour: ligt ook op het schiereiland van Falsterbö. Een plek om te bezoeken als de wind uit het westen waait, goed voor zeevogels, maar ook steltlopers, eenden en rustende zangvogels in het bos van Hovbacken
 • Foteviken en Lilla Hammars näs: een schiereiland met binnenzee, waar we een wandeling langs de kust en langs de wadden kunnen maken
 • Börringesjön en Arriesjön: twee fraaie meren in het binnenland
 • dag 5
  ´s Ochtends gaan we voor de laatste keer naar Nabben. Daarna rijden we naar Trelleborg waar we om 11.30 de boot naar Rugen nemen. De overtocht naar Rügen duurt 4 uur.
  Na aankomst verkennen we het landschap en kunnen op de akkers al talrijke kraanvogels zien.
  Als het gaat schemeren stijgen de kraanvogels op van de akkers en vliegen in grote groepen naar hun slaaplaats, de ondiepe wateren van de bodden. Daar overnachten ze staand, veilig voor roofdieren.
  We zorgen dat we een mooi plekje vinden met uitzicht op de één van de populaire slaapplaatsen zodat we de vele slierten kraanvogels zien aankomen. Zowel de hoeveelheid, als het geluid is spectaculair. Het karakteristieke geluid van de volwassenen vogels, met daar tussendoor de hoge fluittonen van de jongen.
  Het hele tafereel duurt ongeveer een uur, totdat het donker is. Daarna vertrekken we naar onze accommodatie op het platteland.

  dag 6
  In de vroege ochtend vertrekken de kraanvogels weer naar de akkers. Zij die willen, staan vroeg op om ook dit ochtendspektakel mee te maken.
  Na het ontbijt gaan we op weg naar het boddengebied, om ook andere vogels te spotten. De bodden zijn een belangrijke plek voor veel soorten vogels. We rijden over smalle landweggetjes, omzoomd met kastanjebomen, door het kleinschalige cultuurlandschap.
  Het gebied bestaat uit vele, ondiepe binnenmeertjes, strand en duinen, rietkragen, uitgestrekte waterpartijen en agrarisch gebied. Keus genoeg dus om veel vogelsoorten te zien.
  Op en rond de meertjes zullen we vele eendensoorten, zwanen en rietvogels zien, o.a. het baardmannetje. Op de graslanden en akkers zien we behalve kraanvogels, goudplevieren, kolganzen en kieviten. Daarboven vliegt regelmatig een rode wouw. En uiteraard is het gebied zeer populair bij zeearenden.
  ´s Avonds rond schemertijd zoeken we weer een mooie plek op vlakbij een kraanvogelslaapplaats, om nogmaals te kunnen genieten van de slierten van honderden kraanvogels die hun nachtplaats opzoeken.

  dag 7
  Afhankelijk van de wensen van de groep en de beschikbare tijd, kunnen we ´s ochtends nog even van de kraanvogels en de bijzondere Boddenküste genieten. Daarna aanvaarden we de terugreis. Rond 17.00 uur zijn we weer terug in Groningen.

  De heen- en terugreis per minibus vanuit Groningen en v.v. is standaard inbegrepen.
  ‘ Ochtends rond 10 uur vertrekken we via Duitsland en Denemarken naar het zuidelijkste puntje van Zweden.
  Halverwege de reis nemen we de ferry vanuit Zuid Zweden naar Rügen in Duitsland.
  Aan het eind van de reis komen we weer aan het eind van de middag terug in Groningen.
  Zolang deze reis geen vaste reisdatum heeft, worden er richtprijzen vermeld.

  Richtprijzen Reis1:
  990 euro per persoon (zo goed als alles inclusief, ook de heen- en terugreis per minibus)
  95 euro 1-persoonskamertoeslag
  Kies een eigen startdatum met een eigen gezelschap vanaf 5 personen.
  Mocht je deze reis met een eigen gezelschap op een zelf gekozen datum boeken, dan zal de prijs afhangen van de afspraken die we van te voren maken en het aantal deelnemers die mee gaan.

  inbegrepen
  vervoer per minibus, alle ferries conform programma, alle excursies conform programma, alle maaltijden vanaf avondeten dag 1 tot en met ontbij dag 7, alle overnachtingen, diensten gids, diensten kok, reispakket, STO-reisgarantie

  niet inbegrepen
  vervoer naar en van de opstapplaats, maaltijden tijdens heen- en terugreis, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.

  Interesse in deze reis en er staat (nog) geen vaste vertrekdatum bij deze reis vermeld, neem dan eerst even contact met me op. Zodra de organisatie van de reis rond is wordt de afgesproken reisdatum toegevoegd.

  Boekingsformulier van Agro Natura

  Zweden special: Falsterbo en Rügen, vogeltrek en kraanvogels

  Gegevens hoofdboeker

  manvrouw (*)  Medereizigers


  Heen- en terugreis

  contactpersoon


  Ruimte voor opmerkingen

  Robot

  captcha (*)

  Reisvoorwaarden

  Dit artikel is geplaatst in Duitsland: vogelreis Rügen, Reis overzicht, Vogelreizen groep, Vogels kijken, Zweden: vogelreis Falsterbo en getagged met , . Bookmark de permalink.

  Reacties zijn gesloten.