Polen: Vogelreis in de Biebrzamoerassen met (huur) auto

  • individuele reis, 7 dagen
  • vogelreis
  • gps-routes beschikbaar
  • Startdatum: bepaal je zelf
InleidingProgrammaHeen- en terugreisFoto'sPrijzenBoek deze reis
Biebrzamoerassen Witvleugelstern

Biebrzamoerassen Witvleugelstern

Een ideale reis voor vogelaars die op eigen houtje de Biebrzamoerassen willen verkennen. Met de (huur)auto verplaatst u zich tussen de meest interessante vogelspots. Waar de auto niet verder kan, gaat u te voet verder. Ook behoort een kanotochtje tot de mogelijkheden.
U logeert vier nachten bij een lokale gids. Eén dag gaat u met hem op stap, maar ook voor de overige dagen kunt u bij hem terecht voor goede adviezen.
De reis is prima uit te breiden met een bezoek aan het oerbos van Bialowieza.

accommodaties
U overnacht bij particulieren waar u gastvrij onthaald wordt. Soms heeft men speciale gastenkamers maar ook komt het voor dat u de kamer van bv. één van de kinderen krijgt. U maakt gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Er wordt heerlijk voor u gekookt, vaak met eigen producten. ´s Ochtends krijgt u een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. U kunt uw thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools maar geregeld spreekt een familielid enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma). Wij brengen uw gastheer/-vrouw op de hoogte van uw komst en uw exacte wensen (bv. dieetwensen), daarom vormt taal geen fundamenteel probleem.

uw auto
Standaard gaan we er van uit dat u met uw eigen auto naar Noordoost Polen komt. Daarom is bij deze reis de heen- en terugreis per trein niet inbegrepen.

Maar reist u liever per trein en huurt u liever ter plaatse een auto dan is dat natuurlijk ook mogelijk. We helpen of adviseren u hier graag bij.

Of u nu met uw eigen auto komt of ter plaatse een auto huurt, houd er rekening mee dat de lokale gids op de dag dat hij u rondleidt ook in de auto moet passen.

reispakket
In het reispakket vind je diverse suggesties voor de daginvulling inclusief routebeschrijvingen en inhoudelijke informatie. Maar je kan het programma zo indelen als je zelf wilt.

Klik op de kaart om te vergroten

dag 1
Aan het eind van de middag komt u met uw auto aan bij de eerste accommodatie in Kuligi of Wolka Karwowska aan de rand van het middenbekken van de Biebrzamoerassen.

dag 2
Na een goed en stevig ontbijt maakt u zich op voor een zeer gevarieerde wandeling door het Czerwone Bagno, het ´Rode Moeras´.

Het Czerwone Bagno is één van de meest unieke en meest gevarieerde gebieden in de Biebrza-moerassen. Al lang voordat de moerassen in 1993 tot Nationaal Park werden verklaard, had dit gebied de status van natuurreservaat. Hier vinden we de uitgestrekte elzenbroek- bossen, waar de kraanvogel haar broedplaats vindt en ook de houtsnip zich goed thuis voelt. Door de soms hoge waterstanden hebben bomen het vaak moeilijk. De vele verzwakte en dode exemplaren bieden spechten, waaronder middelste bonte specht en witrugspecht prima onderdak.
De randen van de elzenbroekbossen gaan over in zompige doorstromingsvenen met prachtige zeggevegetaties en andere typerende soorten als waterdrieblad, gewoon blaasjeskruid, wateraardbei, parnassia, alpenwollegras, vleesetende lange zonnedauw en de vleeskleurige orchis. Op een enkele plaats staat de slanke diepblauwe Iris siberica. Op diverse plaatsen steken droge voedselarme zandruggen, rivierduinen, boven het veen uit. Hierdoor treffen we midden in de moerassen ook droogteminnende soorten aan als wilde ridderspoor, wilde thijm en enkele succulenten (vetplanten). Ook de hop en de grauwe kiekendief en het witgatje voelen zich hier thuis.

Het eerste deel van de wandeling voert u afwisselend over kurkdroge rivierduinen en door drassige zeggevelden diep de moerassen in. De in het nabij gelegen bosgebied broedende schreeuwarend laat zich hier vaak zien. Als u bij Wilcza Góra (Wolfsberg) bent aangekomen, een hoog en zeer uitgestrekt rivierduin, bevindt u zich letterlijk midden in de moerassen. Dat de wolf het hier graag hoog en droog zoekt, blijkt uit de geregeld gevonden uitwerpselen. Braakballen van de Oehoe hebben de aanwezigheid van deze vogel menigmaal verraden. Het wijdse uitzicht vormt een waar hoogtepunt. Voor u strekt zich een onbegaanbare vlakte uit. Alleen de donkere rug van een eland komt boven de vegetatie uit. Een grauwe kiekendief zweeft boven de rietpluimen. Regelmatig hoor je de kraanvogels roepen.

De overnachting is weer in Kuligi/Wolka Karwowska.

dag 3
Met de auto noord om, via vele onverharde wegen. U komt langs de uitlopers van het Czerwone Bagno, over het kanaal van Augustow met enkele kleine sluisjes en over het sterk meanderende riviertje Netta. Uiteindelijk steekt u het wijde Biebrzadal weer door, het Biebrzariviertje volgend langs haar oever. Indien u wilt kunt u nog een slinger maken door het smalle noordbekken van het Biebrzadal. Uiteindelijk komt u bij Goniadz, waar u vanaf het moreneplateau prachtig uitzicht heeft tot diep in het middenbekken. U overnacht bij een lokale gids aan de rand van de moerassen, vlakbij Goniadz.

dag 4
Een kanodag: vanaf het water ervaart u de Biebrzamoerassen op een geheel andere manier. U laat uw auto vandaag staan en wordt naar Dolistowo gebracht. Per kano volgt u de meanders van de Biebrza. Waar het riviertje de rand van het dal nadert komt u langs kleine, vaak houten dorpjes. U vaart naar Goniadz. De karakteristieke witte kerktorentjes van dit hoog op het moreneplateau liggende stadje ziet u van ver. Aan het eind van de dag wordt u weer opgepikt.
Indien u liever niet gaat kanovaren is dat natuurlijk geen enkel probleem en kunt u de dag invullen zoals u wilt.

dag 5
Onderstaande dagbeschrijvingen kunnen in willekeurige volgorde worden afgewerkt. Bovendien gaat één van de dagen een lokale gids mee. Afhankelijk van de tijd van het jaar, uw interesses en de adviezen en voorstellen van uw gastheer en gids, kunt u het programma naar wens aanpassen.

Met uw auto doet u enkele mooie plekjes aan om vervolgens korte wandeltochtjes in de directe omgeving te maken. Eerst rijdt u naar Osowiec, gelegen op de nauwe overgang tussen het midden- en zuidbekken. Vanaf de verschillende observatietorens, bruggen en vlonders heeft u goed zicht op diverse biotopen.
In de beboste grachtenformaties is het ijsvogeltje een vaak geziene gast, op de droge akkers komt de kraanvogel geregeld foerageren en tot diep in het natte zuidbekken, een afwisseling van wilgenstruwelen, rietvelden en open water, zijn zowel dwergmeeuw als dwergstern actief. Een aan een doorn van een wilde peer gespietste hagedis verraadt de aanwezigheid van de klapekster.
Vervolgens rijdt u naar Budy en Gugny. Hier is de kans het grootst een waterrietzanger of poelsnip te spotten. Via een dijkje loopt u een eindje het gebied in. Vanaf de vogelobservatietoren is er prachtig uitzicht over het gebied. Geregeld duiken er elanden op tussen de wilgenstruwelen.

dag 6
Één van de mooiste en meest indrukwekkende plekken van het Biebrzadal bevindt zich in het uiterste zuidelijke puntje. Het dal staat hier tot ver in het voorjaar onder water. Vanaf een moreneplateau heeft men prachtig uitzicht. Op de drooggevallen graslandjes drommen kemphanen samen. Brilduikers, pijlstaarten, slobeenden, smienten, futen zwemmen rond in de ondiepe watervlakte.

dag 7
Na het ontbijt eindigt uw vogelreis. We raden u aan om via het plaatsje Tykocin te rijden. Een mooi gerestaureerd voormalig Joods dorpje aan de Narew. De synagoge is indrukwekkend voor dit kleine plaatsje.

De heen- en terugreis is niet inbegrepen.

Standaard ga ik er van uit dat u met de auto naar Noordoost Polen komt. De reis naar Noordoost Polen is ongeveer 1350km, reken op 2 dagen rijden.
Daarom kan ik me voorstellen dat u liever met het openbaar vervoer reist en ter plaatse een auto huurt.

Wilt u per trein reizen, dan kan ik u daar goed over adviseren. Ook kunt u zelf contact opnemen met Europa-Express, specialist in de organisatie van treinreizen naar elke uithoek in Europa.

Heeft u minder problemen met uw ecologische voetafdruk en wilt u vliegen, dan regelt u dat zelf.

Of u nu met uw eigen auto komt of ter plaatse een auto huurt, houd er rekening mee dat de lokale gids op de dag dat hij u rondleidt ook in de auto moet passen.

foto’s, filmpjes en reisverslagen

Uitzicht over de Biebrzamoerassen, foto Jaap Schelvis

Kraanvogel bij de Biebrzamoerassen, foto Jaap Schelvis

Buidelmees in nest in de Biebrzamoerassen, foto Hans van Wijk

Uitkijktoren op Wilcza Gora in de Biebrzamoerassen, foto Hans van Wijk

De fluiter is talrijk in de vochtige bossen van Noordoost Polen, foto Jaap Schelvis

Ooievaar bij de Biebrzamoerassen, foto Jaap Schelvis

Parende ooievaars bij de Biebrzamoerassen, foto Jaap Schelvis

Witvleugelstern in de Biebrzamoerassen, foto Hans van Wijk

Witvleugelsterns rusten uit op een strandje in de Biebrzamoerassen

Uitzicht waar de Biebrza-rivier in de Narew-rivier uit komt, foto Jaap Schelvis

Ortolaan aan de rand van de Biebrzamoerassen – foto Hans van Wijk

De veldleeuwerik is nog talrijk in Noordoost Polen, foto Jaap Schelvis

Het stadje Goniadz, aan de rand van de Biebrzamoerassen

Zoekplaatje, drie elanden in de Biebrzamoerassen, foto Jaap Schelvis

Eland in het Czerwone Bagno – foto – Hans van Wijk

Skelet in de Biebrzamoerassen, foto Jaap Schelvis

Print van een bever, foto Hans van Wijk

Bevers lusten ook wel een vlonderpaadje – foto- Hans van Wijk

Beverburcht in de Biebrzamoerassen

Zoekplaatje bever – foto Hans van Wijk

Zwemmende bever in de Biebrzamoerassen, foto Hans van Wijk

Citroenkwikstaart, foto Jaap Schelvis

Agronatura.nl Zeearend

De zeearend laat zich geregeld zien bij de Biebrzamoerassen, visvijvers van Bialystok en het meer van Siemianowka vlak boven Biaowieza

Boek je dit arrangement met meer dan 2 personen dan krijg je vanaf de 3de persoon een aantrekkelijke korting.

Prijzen
398 euro per persoon
298 euro per persoon (vanaf de 3de persoon)
166 euro 1-persoonstoeslag

Inbegrepen
alle maaltijden vanaf avondeten dag 1 t/m lunchpakket dag 7, 1 dag lokale gids, kanohuur op dag 4 en kanovergunning, reispakket.

Niet inbegrepen
heen- en terugreis, (huur)auto, toegangskaartjes Nationaal Park (± € 5,- p.p.), verzekeringen, uitgaven van persoonlijke aard.

U kunt zich opgeven voor deze reis bij Agro Natura door het boekingsformulier hieronder volledig in te vullen en te verzenden.

Wilt u meer informatie over de reis, neem dan contact op via het contactformulier op de contact pagina.
Vermeld wel even de reistitel en de vertrekdatum van de reis.

Boekingsformulier van Agro Natura

Polen: Vogelreis in de Biebrzamoerassen met (huur) auto

Gegevens hoofdboeker

manvrouw (*)Medereizigers


Heen- en terugreis

contactpersoon


Ruimte voor opmerkingen

Robot

captcha (*)

Reisvoorwaarden

Dit artikel is geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Gebieden, Individuele reizen, Polen: Vogelreizen Biebrzamoerassen, Reis overzicht, Type reizen, Vogelreizen individueel, VogelreizenAuto, Vogels kijken en getagged met , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.