Spanje: vogelreis Monegros en Pyreneeën

  • groepsreis, 9 dagen
  • vogelreis
  • minimaal 3 en maximaal 15 deelnemers
  • Reis1: za 18 mei 2019
  • Reis2: kies eigen startdatum
InleidingProgrammaHeen- en terugreisFoto'sPrijzenBoek deze reis

In Noord-Spanje, in de regio Aragón, vinden we het hoogste deel van de Pyreneeën met daar onder een uitgestrekt steppegebied. In Los Monegros bevinden zich unieke vogelgebieden voor steppevogels. Tussen de steppen en de Pyreneeën liggen graanvelden en er is een Mediterrane vegetatie. Steeneiken worden afgewisseld door halfopen landschap met graanvelden, olijfgaarden en amandelbomen. Hier zijn ook kleine rivieren en wetlands, die voor variatie zorgen in het landschap en de vogelwereld.

Aan de zuidrand van de Pyreneeën liggen honderden meters hoge steile, rode rotswanden. Bekend zijn Riglos en de Sierra de Guara. In de hoge Pyreneeën wordt het landschap gedomineerd door alpenweiden, Europese bossen en rotsformaties met pieken tot 3.400 meter.

Op deze vogelreis door Noord-Spanje kunnen we een groot aantal vogelsoorten zien , door in een korte tijd de beste vogelgebieden te bezoeken. In Los Monegros broeden leeuweriken, zandhoenders, trappen en de Griel. In de Pyreneeën vinden we gierenkolonies, grote roofvogels en interessante zangvogels. Het hooggebergte is met zijn alpenweiden en ruige rotsen weer anders. Hier vallen roofvogels en hooggebergtesoorten het meeste op. In de regio leven ook veel typisch Zuid-Europese (zang)vogels zoals Bijeneter, Hop en Zwarte Tapuit.

accommodaties en maaltijden

Vanaf aankomst in Barcelona op dag 1 t/m het vertrek uit Barcelona op dag 9 zijn de maaltijden inbegrepen. Als lunch nemen we elke dag een lunchpakket mee, zodat we lekker flexibel blijven gedurende de dag. Wanneer het uitkomt pakken we zo nu en dan een terrasje mee. De consumpties die daar worden genuttigd (ook koffie/thee) zijn dan voor eigen kosten.

We overnachten in kleine hotelletjes en/of familiepensions waarmee onze gids prima contacten heeft opgebouwd. Er wordt geslapen op 2-persoons kamers met eigen douche/wc en tegen een toeslag zijn er ook 1-persoons kamers beschikbaar. ´s Avonds nuttigen we de avondmaaltijd in de accommodatie waar we verblijven, of bij een leuk restaurantje in de buurt. De huiswijn is bij de maaltijden inbegrepen, overige drankjes niet.

reisleiding

De reis wordt begeleid door Kees Woutersen. Hij woont in Spanje en is dus al ter plekke. De groep ontvangt in Amsterdam de treintickets en iemand van de groep zal als een soort ´gids´ optreden en de groep tijdens de treinreis begeleiden. Hierover wordt tevoren gecommuniceerd.

zwaarte

Tijdens deze reis proberen we zo min mogelijk in het minibusje te zitten en zoveel mogelijk buiten te zijn.

We maken daarom geregeld korte wandelingen, bijna altijd over hetzelfde pad heen- en terug, zodat zij die het rustiger aan willen doen eerder kunnen stoppen.
De wandeling naar het gletsjermeer op dag 5 is wat langer. Maar in dit dal is veel te doen, onze gids heeft voldoende ideeën voor hen die niet de gehele wandeling willen doen.

Een groot deel van de reis speelt zich af in de bergen. Al zullen er geen hele grote hoogteverschillen zijn tijdens de wandelingen, je moet je wel realiseren dat de bergpaden die we betreden rotsachtig kunnen zijn.

Deze reis is dus geschikt voor iedereen met een normale basisconditie. De reis is niet geschikt voor hen die op zien tegen korte wandelingen over soms rotsachtige paden.

reispakket

Leuk om te vermelden, bij het reispakket dat je ongeveer 2 weken voor aanvang van de reis ontvangt, zit ook de digitale editie van de Atlas of the Birds of Huesca, waarvan onze gids Kees Woutersen mede auteur is.

dag 1
´s Ochtends vertrekken we per snelle Thalys vanuit Amsterdam naar Parijs, waar we overstappen op een TGV naar Barcelona. Onderweg zien we de landschappen van Nederland, België en Frankrijk aan ons voorbij trekken. Aan het begin van de avond komen we aan in Barcelona, waar we worden opgevangen door onze gids, die al ter plekke is. We overnachten in een pension in Barcelona, waar we ´s avonds genieten van een lichte maaltijd en met onze gids het programma voor de rest van de week doornemen.

dag 2
Wij rijden met ons minibusje richting Los Monegros, een droog steppengebied. Het is een wijds en verlaten landschap dat veel te bieden heeft. We gaan op zoek naar typische steppensoorten. Denk hierbij aan interessante soorten als Kleine Torenvalk, Kleine Trap, Witbuik- en Zwartbuikzandhoen, Kuifkoekoek, Scharrelaar, Griel, Zwarte Tapuit, Kalanderleeuwerik, Kortteenleeuwerik, Kleine Kortteenleeuwerik en Brilgrasmus.
Onderweg zullen we regelmatig stops en korte wandelingen inlassen, om de omgeving af te speuren op vogels.

Vervolgens rijden we door naar de voor-Pyreneeën en overnachten dichtbij Huesca, gelegen in Mediterraan landschap met steeneiken en (rozemarijn)struiken.

dag 3
Vandaag staan Vadiello en Roldán, in de Sierra de Guara op het programma. Vadiello en Roldán zijn steile rotsformaties aan de zuidrand van de Pyreneeën. De rotswanden zijn honderden meters hoog en er broeden gieren, arenden en andere roofvogels. Het is een van de ruigste gebieden van Europa, waar je alleen via, vaak doodlopende weggetjes, een stukje het gebied in kan komen.

We bezoeken een van de 350 verlaten dorpen van de Pyreneeën en van de top van Roldán hebben we prachtig uitzicht over de hele omgeving en hebben we de mogelijkheid om gieren van bovenaf te observeren en fotograferen.

Interessante vogelsoorten voor vandaag en de komende dagen zijn o.a. Vale Gier, Aasgier, Lammergier, Havikarend, Dwergarend, Slangenarend, Baard- en Provençaalse Grasmus, Roodkopklauwier, Rotsmus, Blauwe – en Rode Rotslijster, Zwarte – en Blonde Tapuit.

Aan het eind van de dag keren we terug naar ons verblijf nabij Huesca.

dag 4
We gaan verder met onze verkenningstocht aan de zuidkant van de Pyreneeën. ´s Ochtends bezoeken we eerst het romaanse kasteel van Loarre (uit de XI-de eeuw). In de muren van het kasteel broeden Rotszwaluw, Rotsmus, Blauwe Rotslijster en Alpenkraai. Daarna gaan we door naar de Mirador van Riglos. Bij de Mirador van Riglos vind je de grootste karstwanden van Europa met meer dan 100 paar vale gieren.
We wandelen onder langs de rotsen. Er zitten veel roofvogels waaronder de Rode en Zwarte Wouw. Maar we kunnen o.a. ook grasmussen, Zwarte Tapuit, Blauwe Rotslijster, Ortolaan en Grijze Gors aantreffen.

We overnachten nog een nachtje nabij Huesca.

dag 5
De reis gaat door naar de hogere delen van de Pyreneeën. We wandelen in de vallei van Tena (Formigal) naar een gletsjermeer en komen bij alpenweiden aan de grens met Frankrijk.

Aansprekende soorten die voor vandaag en de komende dagen op het programma staan zijn; Waterspreeuw, Rotskruiper, Beflijster, Sneeuwvink, Lammergier, Steenarend, Alpenheggenmus, Waterpieper en Citroenkanarie.

Aan het eind van de dag zoeken we ons volgende onderkomen op, een klein hotel in de buurt van Torla, aan de rand van het Nationaal Park van Ordesa en Monte Perdido. Hier verblijven we wederom drie nachten.

dag 6
Vandaag wordt een echte hooggebergte dag. We bezoeken het bergmasief van Ordesa. Om in de hogere delen van deze bergen vogels te zien, is het belangrijk eerst naar een hoge plek te rijden om vanaf daar te voet verder te gaan. We wandelen via de hooggelegen vallei van Bujaruelo, met kans op Grijze Gors, Ortolaan en Waterspreeuw, naar de alpenweiden. Deze alpenweiden vormen echt een van de mooiste plekken in de Pyreneeën en we kunnen er hoogebergtesoorten zien zoals Citroenvink, Geelgors en Alpenkauw en ook Gems en Alpenmarmot.

We overnachten weer nabij Torla.

dag 7
Vandaag een letterlijk hoogtepunt van de reis, de Miradores in Ordesa. We worden naar 2100 meter hoogte gebracht, naar de adembenemende Miradores, een prachtig uitkijkpunt. Hier zien we 900 meter onder ons de bodem van de canyon van Ordesa liggen en boven ons torent de Monte Perdido uit, de hoogste top van de Pyreneeën. Behalve vogels van het hooggebergte is ook de net ontluikende alpenflora de moeite waard.

´s Middags maken we nog een korte wandeling in de Ordesa-vallei en daarna keren we terug naar ons hotelletje nabij Torla.

dag 8
De kloof van Añisclo in het Nationaal Park van Ordesa en Monte Perdido is smal en diep en behalve bij vogelaars vooral ook zeer geliefd bij botanici (er groeien o.a. endemische Berenoor (Ramonda myconi) en Pyrenese Steenbreek (Saxifraga longifolia). We wandelen door de kloof en langs leuke Pyrenese dorpjes. In de kloof broeden o.a. Draaihals, Grauwe Klauwier en Rode Rotslijster.

We zorgen dat we ´s avonds weer aankomen in Barcelona, waar we overnachten in hetzelfde pension als waar onze vogelreis begon.

dag 9
Na het ontbijt stappen we op de trein en na een overstap in Parijs komen we ´s avonds weer aan in Amsterdam.

De heen- en terugreis vanuit Nederland per dagtrein is standaard inbegrepen in dit arrangement. Zo kan je onderweg van Nederland tot aan de Pyreneeën genieten van de steeds veranderende landschappen die aan je voorbij trekken.

Wanneer je met eigen vervoer komt of er voor kiest om de heen- en terugreis zelf te regelen, valt de prijs van het arrangement lager uit, zie prijzen.

‘s Ochtends vertrek per Thalys vanuit Amsterdam naar Parijs. In Parijs wordt overgestapt op een rechtstreekse TGV naar Barcelona, waar we aan het begin van de Spaanse avond aankomen.

Op de terugreis nemen we dezelfde route.

foto’s en reisverslagen

Salto de Roldan

Alpenkraai

Bijeneter

Kasteel Loarre

Lammergier

Monegros Balsalet

Ordesa – Mirodor

Roodkopklauwier

Guara, gierenvoederplaats

Reis1:
1595 euro per persoon (zo goed als alles inclusief, ook de heen- en terugreis per dagtrein)
1345 euro per persoon (wanneer je de heen- en terugreis zelf regelt)
50 euro vroegboekkorting (wanneer je voor 1 december boekt)
200 euro toeslag 1-persoonskamer

Reis2:
Kies een eigen startdatum met een eigen gezelschap vanaf 3 personen.
Mocht je deze reis met een eigen gezelschap op een zelf gekozen datum boeken, dan zal de prijs afhangen van de afspraken die we van te voren maken en het aantal deelnemers die mee gaan.

inbegrepen
De treinreis per dagtrein van Amsterdam (of Schiphol) naar Barcelona en terug, alle vervoer per minibusje(s) in Spanje conform het programma, alle overnachtingen op 2-persoons kamers met douche/wc, alle maaltijden vanaf avondeten dag 1 t/m ontbijt dag 9, ter plaatse deskundige reisleiding, reispakket, STO-reisgarantie

niet inbegrepen
maaltijden tijdens de heen- en terugreis, eventuele consumpties op terrasjes onderweg, drankjes bij de maaltijden (huiswijn is wel inbegrepen), reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.

Interesse in deze reis en er staat (nog) geen vaste vertrekdatum bij deze reis vermeld, neem dan eerst even contact met me op. Zodra de organisatie van de reis rond is wordt de afgesproken reisdatum toegevoegd.

Boekingsformulier van Agro Natura

Spanje: vogelreis Monegros en Pyreneeën

Gegevens hoofdboeker

manvrouw (*)Medereizigers


Heen- en terugreis

contactpersoon


Ruimte voor opmerkingen

Robot

captcha (*)

Reisvoorwaarden

Dit artikel is geplaatst in Groepsreizen, Reis overzicht, Spanje: vogelreis Pyreneeën, Vogelreizen groep, Vogels kijken. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.