Zoek een reis

ReistypeReisaktiviteitReisbestemmingExtra reisinformatie
Of je vogelaar bent, van fietsen, wandelen of kanovaren houdt, of een onvergetelijke vakantie met de kinderen wilt, voor iedereen zijn er prachtige en gevarieerde reismogelijkheden.

Klik op één van de linken hiernaast (links) voor een overzicht van de betreffende reizen.

Of je vogelaar bent, van fietsen, wandelen of kanovaren houdt, of een onvergetelijke vakantie met de kinderen wilt, voor iedereen zijn er prachtige en gevarieerde reismogelijkheden.

Klik op één van de linken (links) voor een overzicht van de betreffende reizen.

Druk op één van de linken hiernaast en je komt bij een overzicht van alle reizen in dat gebied.

Introductie
Of je nu vogelaar of natuurliefhebber bent, graag wandelt, fietstochten maakt, of liever kanoot, alleen bent, met een groep of met je kinderen, er zijn voor iedereen prachtige en gevarieerde reis en vakantiemogelijkheden te vinden.
Als je toch net even iets anders wilt, is het ook geen probleem, ik maak dan in overleg een mooie reis op maat, of het nu voor één persoon is of een heel gezelschap.

Omdat ik mij graag met de ontwikkeling, organisatie en het onderhoud van de reizen bezig houd, maar ook graag een reis begeleid of nieuwe gebieden verken, ben ik veel onderweg en soms moeilijk bereikbaar.
De verkoop van de reizen laat ik daarom graag over aan sympathieke reisorganisaties, met oog voor kleinschaligheid, duurzaamheid en natuur. Bovendien kunnen zij ook de bijkomende zaken voor je regelen, als heen- en terugreis en/of verzekeringen. Bij elke beschreven reis staat een link naar de organisatie waar je deze kan boeken. Bovendien wordt de reis daar in detail beschreven.

Om het makkelijker te maken een reis van je voorkeur te vinden zijn linksboven op deze pagina de reizen ingedeeld in een aantal verschillende categorieën.

terug

Iets over de accommodaties
Omdat ik kleinschalig toerisme een warm hart toe draag, overnacht je tijdens de reizen zoveel mogelijk bij (ecologische) boeren of andere particulieren. Een enkele keer wordt er gebruik gemaakt van een eenvoudig pension.

Veel particulieren hebben speciale kamers ingericht voor hun gasten, soms zelfs met eigen douche en toilet, maar het komt ook voor dat men speciaal een kamer voor je vrij maakt (bijvoorbeeld van de kinderen) en dat er dan gebruik gemaakt wordt van hetzelfde sanitair als de familie des huizes. Uiteraard zijn bedden voorzien van al het nodige beddengoed en krijg je een handdoek.

De gastfamilies waar je verblijft spreken Pools, maar vaak is er wel een familielid die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Je zult echter merken dat taal geen fundamenteel probleem vormt op reis, omdat je verblijf volledig voor je is geregeld, men op de hoogte is van je komst en eventuele speciale (dieet)wensen zijn doorgegeven. Het voegt juist iets toe aan de charme van de reis. Je zult het verblijf en de gastvrijheid van een boerengezin, veel meer waarderen dan een onpersoonlijk hotel.

terug

Iets over de maaltijden
Als je aan het eind van de dag bij je accommodatie aan komt, staat er een heerlijke warme maaltijd voor je klaar. Er wordt soms nog op prachtige keramieken en houtgestookte fornuizen gekookt.
De ingrediënten voor de maaltijden komen vaak van eigen land. Je eet lekker en verantwoord. ‘s Ochtends krijg je een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. Thee en/of koffie voor onderweg neem je in een zelf meegebrachte thermos mee.

terug

Reispakket
Het reispakket wat je thuis al ontvangen hebt vormt de leidraad van je reis. Hierin vind je alle noodzakelijke informatie. Het bevat uitgebreide routebeschrijvingen, inclusief kaartmateriaal, tot aan de vertrektijden van het lokale openbaar vervoer. Ook vind je er de adressen van de accommodaties, en b.v. met wie je contact moet opnemen indien er toch iets mis mocht gaan (bv. pech onderweg, ziekte).
Het pakket bevat veel handige tips en praktische informatie, bijvoorbeeld over bellen, valuta en wat je wel en niet moet meenemen.
Kortom, met het reispakket kan je snel uit de voeten in een voor jouw waarschijnlijk onbekend gebied met een andere cultuur en gewoontes.

terug

Wat is inbegrepen en wat niet
Ik streef er naar om reizen zo samen te stellen dat je tijdens de reis weinig extra kosten hebt.
De meeste reizen zijn volledig verzorgd. Je verblijft bij veel reizen namelijk op relatief afgelegen plekken, waar winkels en restaurants ver te zoeken zijn. Een enkele keer, bijvoorbeeld bij het oerbos van Bialowieza, waar wel voldoende eetgelegenheden zijn, laten we de keus aan jou.

Toegangsgelden voor musea en/of nationale parken betaal je meestal zelf.
Als je wilt gaan kanovaren, betaal je onderweg zelf de eventuele sluis- en kampeergelden.

Bij verschillende reizen kan je kiezen om eigen materiaal mee te nemen (bijv. fiets, kano, tent, langlaufuitrusting, etc.) of om het te huren.

Elke reisorganisatie waarmee ik samenwerk geeft een uitgebreide beschrijving van de reis en geeft daarbij precies aan wat wel en niet is inbegrepen.

terug

Eventueel materiaal huren?
Bij fietsreizen kun je je eigen eigen fiets meenemen, of een fiets huren.
Deze fietsen zijn meestal toerfietsen met veel versnellingen. Ze zijn uitgerust met kabelslot, fietspomp en bagagedrager. Er zijn ook kinderfietsen en kinderzitjes te huur.
Voor het zelf vervoeren van je bagage op de fiets, zorg je zelf voor fietstassen. Als je dat niet wilt, wordt bagagevervoer geregeld. Je bent wel zelf verantwoordelijk voor banden plakspullen en een fietsreparatiesetje.

Bij reizen met slechts één kanodag, is de kanohuur en het kanovervoer standaard bij de reissom inbegrepen. Er wordt gebruik gemaakt van stevige tweepersoons canadese kano’s. Indien gewenst, kunnen er ook degelijke kajaks geregeld worden. Je krijgt een waterdicht tonnetje en/of waterdichte zak mee om jouw belangrijkste spulletjes veilig in weg te stoppen.

Bij meerdaagse kano kampeerreizen kun je aangeven of je een kano huurt, of zelf meeneemt. Hetzelfde geldt voor de kampeeruitrusting.
De kampeeruitrusting bestaat uit een tent, gasbrander, pannenset, borden en bestek. Een slaapzak en slaapmatje neem je altijd zelf mee.

Bij de winterreizen in Noorwegen is de huur van een sneeuwwandeluitrusting standaard bij de reissom inbegrepen. Wanneer je (crosscountry) gaat langlaufen kun je aangeven of je zelf je materiaal mee neemt, of dat je het wilt huren.
Bij de zwaardere langlauftrektochten, waarbij we ver van de bewoonde wereld zijn, is de kwaliteit van het materiaal erg belangrijk. Tijdens de kennismakingsavond, zul je je materiaal daarom voor de zekerheid moeten laten zien.
Winterslaapzakken kunnen worden gehuurd. Een winterproof slaapmatje neem je altijd zelf mee.

terug

De heen- en terugreis
Het regelen van de heen- en terugreis laat ik graag over aan de reisorganisaties waarmee ik samenwerk. Afhankelijk van de organisatie waarbij je boekt, is de heen- en terugreis wel of niet standaard inbegrepen. Als de reis standaard is inbegrepen bij de reissom, maar je komt met eigen vervoer, wordt er een korting vermeld.

De reisbestemmingen in Polen kun je prima per trein bereiken. ‘s Avonds vertrek je per nachttrein uit Nederland en ‘s ochtends ben je in Warschau. In de loop van de middag kom je meestal aan bij de eerste accommodatie van het arrangement.
De meeste reisorganisaties waarmee wordt samengewerkt hebben kleinschaligheid en duurzaamheid hoog in hun vaandel staan. Zij regelen daarom bij voorkeur een heen en terugreis per trein. Wil je perse vliegen dan betekent dit meestal dat je de vluchten zelf moet regelen. Vliegen lijkt vaak goedkoop en snel, maar soms moet je extra nachten reserveren in Warschau omdat de verbindingen niet goed aansluiten. Vanuit warschau moet je namelijk nog steeds een flink stuk met de trein.

Vanaf Utrecht is de afstand naar Noordoost Polen ongeveer 1350km. Als je zelf met de auto komt, moet je rekenen op 2 dagen rijden. In Polen zijn niet veel snelwegen en vaak lopen hoofdroutes nog door stadscentra, dus het schiet niet zo op als je soms in Nederland gewend bent. Je kan de auto altijd parkeren bij de accommodatie waar je je arrangement start. Eventueel regelen zij een parkeerplaats voor u elders, ook voor langere tijd. Maar zoals reeds genoemd, Noordoost Polen is prima per trein bereikbaar. Daar kan je met de auto niet tegen op. Bovendien kom je lekker uitgerust aan.

Kies je voor een arrangement waarbij een auto nodig is, of wil je graag over een auto beschikken maar zie je op tegen de lange reis, kom dan lekker met de trein en informeer naar de mogelijkheden om ter plekke een auto te huren.

Alle reizen

Ontdekkingsreis: natuur en cultuur in Noordoost Polen

Moskee in Kruszyniany, Noordoost Polen

wandelreis met fiets- en kanodag, groepsreis, 10 dagen

Deze reis is zeer gevarieerd, omdat zowel de prachtige natuur als de bijzondere cultuur van Noordoost Polen aandacht krijgt. Gedurende de week sluit dit naadloos op elkaar aan.

Dit betekent dat we onderweg naar het oerbos in Bialowieza, ook een bezoek brengen aan de 17e-eeuwse houten moskee, die nog steeds gebruikt wordt door de Tataarse gemeenschap aldaar. Een afstammeling … Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Gebieden, Groepsreizen, Kalender, Mazurische merengebied, Oerbos van Bialowieza, Reis overzicht, Suwalki landschappark, Type reizen, Wandelen | Getagged , , , , , , , , | Laat een reactie achter

Polen: vogelreis Biebrzamoerassen en oerbos van Bialowieza

vogelreis, groepsreis, 10 dagen

Deze reis wordt al sinds 1997 aangeboden. Velen zijn je voor geweest, sommigen al meerdere malen, gewoon omdat het zulke mooie gebieden zijn.

Soorten als roodmus, waterrietzanger, zwarte ooievaar, witwangstern, witvleugelstern, citroenkwikstaart, kraanvogel en poelsnip zullen menig vogelaar tot de verbeelding spreken. Allen komen ze voor in Noordoost Polen, sommigen talrijk, voor anderen moeten we … Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Gebieden, Groepsreizen, Oerbos van Bialowieza, Polen: Vogelreizen Bialowieza, Polen: Vogelreizen Biebrzamoerassen, Reis overzicht, Type reizen, Vogelreizen groep, Vogels kijken | Getagged , , , , , , , , , , , , , , , , , | Laat een reactie achter

Polen: Oerbos van Bialowieza

individuele reis, 4 dagen

Je maakt kennis met het laatste stukje laagland oerbos van Europa, het oerbos van Bialowieza. Eén dagdeel neemt een lokale gids je het deel van het oerbos in, waar zonder gids niemand mag komen. Uiteraard is de Engels sprekende gids ervaren en heeft een schat aan biologische, ecologische en historische kennis. Bovendien kent de gids van veel planten, bomen en vogels zowel de Engelse als de Nederlandse naam. Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Gebieden, Individuele reizen, Oerbos van Bialowieza, Polen: Vogelreizen Bialowieza, Reis overzicht, Type reizen, Vogelreizen individueel, VogelreizenAuto, VogelreizenFiets, VogelreizenWandel, Vogels kijken | Getagged , , , , , , , , , , , | Laat een reactie achter

Noorwegen: sneeuwwandelen vanuit een knusse blokhut

Sneeuwwandelen in Noorwegen

sneeuwwandelreis vanuit hut, groepsreis, 10 dagen

We ervaren de ruige Noorse natuur in de winterse sneeuw, en hebben daarnaast ook het gemak van een eenvoudige maar comfortabele blokhut waar ‘s avonds het haardvuur lekker knispert. We verblijven de hele week in deze rustig gelegen Noorse hytte, en ondernemen vanuit hier, afwisselende en uitdagende dagtochten, meestal buiten de gebaande paden.
We gaan niet met een zware rugzak op pad, maar nemen alleen het broodnodige mee in een dagrugzakje. Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Gebieden, Groepsreizen, Hardangervidda, Reis overzicht, Sneeuwwandelen, Type reizen | Getagged , , , , | Laat een reactie achter

Noorwegen special: pittige sneeuwwandeltrektocht Hardangervidda

pittige trektocht, groepsreis, 8 dagen

Tijdens deze zeer avontuurlijke tocht gaan we op sneeuwschoenen de Hardangervidda ontdekken, de grootste ‘hoogvlakte’ van Europa, in Noorwegen. De term hoogvlakte betekent niet dat het louter een vlak gebied is. Het is juist ruig en onherbergzaam, maar heeft geen hoge onbereikbare toppen.
We houden ons niet aan een vaste route, maar maken een .. Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Gebieden, Groepsreizen, Hardangervidda, Reis overzicht, Sneeuwwandelen, Type reizen | Getagged , , , , , , | Laat een reactie achter

Polen: aktieve reis voor ouders en kinderen

Boerderijvakantie noordoost Polen, koeien melken

gezinsvakantie, individuele reis, 11 dagen

Een hele leuke reis voor gezinnen, waarin je het traditionele platteland van Noordoost-Polen kan ontdekken. Je fietst een weekje terug in de tijd, in het ritme van een streek waar het haastige leven nog niet lijkt te zijn doorgedrongen. Ervaar het oude boerenland en maak kennis met de prachtige ongerepte natuur die Noordoost-Polen rijk is. Fietsend kom je door de Biebrzamoerassen, het uitgestrekte woud van Augustow, het Wigry nationaal Park, het oostelijke deel van het Mazurische merengebied en langs de grenzen met Wit-Rusland en Litouwen. … Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Fietsen, Gezinsreizen, Individuele reizen, Reis overzicht, Type reizen, Wandelen | Getagged , , | Laat een reactie achter

Mazurische meren, Czarna Hancza, kanaal van Augustow, Biebrzamoerassen

kanoreis noordoost Polen

kanokampeertrektocht, individuele reis, 16 dagen

Een lange en gevarieerde kanotrektocht die je vanuit het Wigry Nationaal park, te midden van de oostelijke Mazurische meren, via het prachtige riviertje de Czarne Hancza, het idyllische kanaal van Augustow en talloze natuurlijke meren door het woud van Augustow leidt.
Na de stad Augustow volg je het riviertje de Netta en het kanaal van Augustow naar de zuidelijker gelegen Biebrzamoerassen. Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Gebieden, Individuele reizen, Kanovaren, Mazurische merengebied, Reis overzicht, Type reizen | Getagged , , , , , , , , , , , , , , | Laat een reactie achter

Hardangervidda, pittige tourlanglauftocht voor avonturiers

Hardangervidda toerlanglauftocht Noorwegen

pittige trektocht, groepsreis, 8 dagen

Tijdens deze zeer avontuurlijke tocht gaan in Noorwegen we op cross-country langlaufend de Hardangervidda ontdekken, de grootste ‘hoogvlakte’ van Europa. De term hoogvlakte betekent niet dat het louter een vlak gebied is. Het is juist ruig en onherbergzaam, maar heeft geen hoge onbereikbare toppen.
We houden ons niet aan een vaste route, maar maken een zwerftocht, waarbij we ons laten leiden door het weer en … Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Gebieden, Groepsreizen, Hardangervidda, Langlaufen, Reis overzicht, Type reizen | Getagged , , , , , | Laat een reactie achter

Op bezoek bij Poolse biologische boeren

Reis langs biologische boeren

fiets- en wandelreis, individuele reis, 10 dagen

Deze reis is speciaal ontwikkeld voor hen die de biologische landbouw een warm hart toedragen en daarom ook benieuwd zijn hoe het leven er op kleinschalige Poolse biologische boerderijen aan toe gaat. Tijdens de reis verblijf je telkens drie nachten op een biologische boerderij. Elke boerderij ligt weer in een ander gebied met een eigen karakteristiek landschap. Vanuit de boerderijen kan je wandel-, fiets … Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Fietsen, Gebieden, Gezinsreizen, Individuele reizen, Mazurische merengebied, Reis overzicht, Type reizen, Wandelen, Workshops / Themareizen | Getagged | Laat een reactie achter

Polen special: kanokampeerreis Czarna Hancza en Biebrzamoerassen

Kanoreis in de Biebrzamoerassen

kanoreis, special, groepsreis, 10 dagen

Deze verrassende kanokampeertrektocht vindt plaats in Noordoost Polen, een nog ongerepte streek met kraakheldere meren en riviertjes die door hun natuurlijke stroomdalen slingeren. Deze gevarieerde kanoreis die begint in het Wigry Nationaal Park, bekend om haar vele prachtige meren en haar grote rijkdom aan flora en fauna. Deze kanoreis is een onvergetelijke ervaring voor de natuurliefhebber. Lees verder

Geplaatst in Biebrzamoerassen, Groepsreizen, Kanovaren, Mazurische merengebied, Polen: Vogelreizen Biebrzamoerassen, Polen: vogelreizen Czarna Hancza, Reis overzicht, Vogelreizen groep, VogelreizenKano, Vogels kijken | Getagged , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Polen special: kanokampeerreis Czarna Hancza en Biebrzamoerassen

Polen special: Karpaten, uilen, spechten en hoenders

Drieteenspecht foto: Jaap Schelvis

vogelreis, special, groepsreis, 10 dagen

Deze natuurspecial en vogelreis speelt zich af in de Poolse Karpaten, de bergketen in het Zuidoosten van Polen, waar 9 spechtensoorten voorkomen en ook interessante uilen zoals de Oeral Uil. Alleen al door de diverse Nationale Parken die bezocht worden, elk een heel eigen karakter, beloofd het een gevarieerde reis te worden. De streken die worden bezocht zijn relatief dun bevolkt waardoor ook grote predatoren als … Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Polen: vogelreis Karpaten, Reis overzicht, Reizen op maat, Type reizen, Vogelreizen groep, Vogels kijken | Getagged , , , , , , , , , , , , , | Laat een reactie achter

Polen: fietsen langs Mazurische meren en moerassen

Fietsen langs Mazurische meren

fietstrektocht, individuele reis, 14 dagen

Deze fietstrektocht beginnen bij de Biebrzamoerassen, één van Europa’s grootste en belangrijkste wetlandgebieden. Langs meren, waar bevers hun sporen hebben achter gelaten, en via kleine rustige dorpjes fiets je het Mazurische merengebied in. In de buurt van het Suwalki Landschappark moet je een enkele keer even flink trappen om tot 100 m hoge ‘bergen’ te bedwingen. Maar … Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Fietsen, Gebieden, Individuele reizen, Mazurische merengebied, Reis overzicht, Suwalki landschappark, Type reizen | Getagged , , , , , | Laat een reactie achter

Engeland/Schotland special: Farne Islands, Bass Rock en Cheviot Hills

vogelreis, special, groepsreis, 8 dagen

Northumberland is Engelands meest noordelijk gelegen provincie en is zeer belangrijk voor heel veel zeevogels. Met bijna 100 km kustlijn oprijzend uit zee, en de vele rotsige eilandjes die voor de kust liggen, is het een ideaal gebied voor hen om te broeden. Het gebied herbergt dan ook grote broedkolonies van Papegaaiduikers, Jan van Genten, Noordse Stormvogels, Drieteenmeeuwen, Alken, Zeekoeten en Kuifaalscholvers. Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Engeland: vogelreis Farne Islands, Reis overzicht, Schotland: vogelreis Bass Rock, Vogelreizen groep, Vogels kijken, Workshops / Themareizen | Getagged , , , , , , , , | Laat een reactie achter

Polen special: Najaar in de Biebrzamoerassen en het Oerbos van Bialowieza

Eland in de Biebrzamoerassen, foto: Jaap Schelvis

natuurreis, special, individueel of groep, 10 dagen

Lokale gidsen en deskundigen nemen je mee, op zoek naar burlende edelherten, snoeiende elanden en schurkende wisenten in de Biebrzamoerassen en het oerbos van Bialowieza.
De Biebrzamoerassen zijn de mooiste en best bewaard gebleven laaglandmoerassen van Europa (Internationaal Wetland, Nationaal Park en voormalig WNF-project) en het oerbos van Bialowieza ziet … Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Gebieden, Oerbos van Bialowieza, Reis overzicht, Reizen op maat, Type reizen, Workshops / Themareizen | Getagged , , , , , | Laat een reactie achter

Polen special: Oderdelta en Slonsk, Zeearenden

Agronatura.nl Zeearend

vogelreis, special, groepsreis, 5 dagen

De Oderdelta in Noordwest Polen is een ongeveer 13.000 km² grote lagune in Polen en Duitsland. De Lagune is één van de
belangrijkste rust- en foerageerplaatsen voor trekvogels op de West-Palearctische trekroute. Aan de Poolse zijde van de Oderdelta bevindt zich de grootste concentratie Zeearenden van Europa. Momenteel zijn er 150 broedparen in de Oderdelta, een kwart van de totale Poolse populatie.
Alleen al bij de voorbereiding van deze reis werden … Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Reis overzicht, Reizen op maat, Type reizen, VogelOderdelta, Vogelreizen groep, Vogels kijken | Getagged , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Polen special: Oderdelta en Slonsk, Zeearenden

Polen special: Avontuurlijke kanokampeerreis op de ongerepte Czarna Hancza

Kanoreis Czarna Hancza, kraakhelder water

kanotrektocht, special, groepsreis, kamperen, 10 dagen

Deze verrassende kanokampeertrektocht vindt plaats in Noordoost Polen, waar meren nog kraakhelder zijn en riviertjes vrij mogen meanderen in hun natuurlijke stroomdalen. Vanwege deze ongereptheid vindt men in Noordoost Polen een aantal nationale parken waarvan het oerbos van Bialowieza en de Biebrzamoerassen de bekendsten zijn. Maar dat deze streek nog veel meer te bieden heeft bewijst deze Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Gebieden, Gezinsreizen, Groepsreizen, Kanovaren, Mazurische merengebied, Reis overzicht, Type reizen | Getagged , , , , , , , , | Laat een reactie achter

Polen special: Oerbos van Bialowieza en Biebrzamoerassen

Biebrzamoerassen, genieten van de wijdsheid

kanowandelreis, special, groepsreis, 12 dagen

Tijdens deze groepsreis verkennen we twee hele mooie en unieke natuurgebieden in Noordoost Polen. We beginnen in Bialowieza en trekken te voet door het gelijknamige oerbos, op zoek naar Wisenten en andere interessante bosbewoners. De enorme plantenrijkdom en woudreuzen zullen ons verbazen.

Daarna … Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Gebieden, Groepsreizen, Kanovaren, Oerbos van Bialowieza, Polen: Vogelreizen Bialowieza, Polen: Vogelreizen Biebrzamoerassen, Reis overzicht, Type reizen, Vogelreizen groep, VogelreizenKano, VogelreizenWandel, Vogels kijken, Wandelen | Getagged , , , , , , , , , , , , , , , , | Laat een reactie achter

Polen: Biebrzamoerassen en/of Mazurische meren, eindeloos wandelen

Wandelen in het Suwalki landschappark

wandeltrektochten, individuele reizen, 12, 18, 19 en 25 dagen

Fervente wandelaars kunnen hun hart ophalen, want deze 3 mooie wandeltrektochten zijn zo uitgezet, dat je ze zowel afzonderlijk als aaneengesloten kunt lopen. De 3 etappes samen vormen een aaneengesloten wandeling van meer dan 325km, door een prachtig, zich steeds veranderend landschap met oneindige natuurgebieden en kleinschalige landbouw.
De eerste wandeldag van elke etappe is … Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Gebieden, Individuele reizen, Mazurische merengebied, Reis overzicht, Suwalki landschappark, Type reizen, Wandelen | Getagged , , , , , , , , | Laat een reactie achter

Wandelen in het Suwalki landschapspark

Wandelen in het Suwalki landschapspark

wandelreis vanuit twee boerderijen, individuele reis, 7 dagen

Deze wandelreis speelt zich af in één van de meest schilderachtige gebieden van het Mazurische merengebied, het Suwalski landschappark. Niet voor niets heeft een deel van het prachtige landschap hier een beschermde status gekregen. Het is echt heuvelachtig. Hoogteverschillen tot 100m komen voor. De vele kraakheldere meertjes staan via kabbelende beekjes in verbinding met elkaar. Veel wandelroutes zijn gemarkeerd. Straten in de boeren gehuchtjes zijn geplaveid met zwerfkeien. Ook oude … Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Gebieden, Individuele reizen, Mazurische merengebied, Reis overzicht, Suwalki landschappark, Type reizen, Wandelen | Getagged , | Laat een reactie achter

Polen: Fietsentrektocht Biebrzamoerassen (zuid- en middenbekken)

Biebrzamoerassen Fietstrektocht

fietstrektochten, individuele reis, 6, 9 of 12 dagen
Fietsend ontdek je de Biebrzamoerassen en haar omgeving. Soms laat je de fiets staan om de moerassen te voet te trotseren. Tijdens de fietstocht kom je geregeld door kleine boeren gehuchten en het daarbij horende kleinschalige boeren land.

De 6-daagse fietstrektocht leidt je om het brede middenbekken van de Biebrzamoerassen. Onderweg dring je wandelend tot diep in de moerassen door. De tocht wordt afgesloten met een … Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Fietsen, Gebieden, Gezinsreizen, Individuele reizen, Polen: Vogelreizen Biebrzamoerassen, Reis overzicht, Type reizen, Vogelreizen individueel, VogelreizenFiets, Vogels kijken | Getagged , , , , , , , , , , , | Laat een reactie achter

Polen: Fietstrektocht Biebrzamoerassen (midden-bekken)

Biebrzamoerassen bij Osowiec

fietsreis, individuele reis, 8 dagen

Een korte en zeer gevarieerde reis die je per fiets rond het brede middenbekken van de Biebrzamoerassen leidt. Onderweg dring je wandelend tot diep in de moerassen door. De tocht wordt afgesloten met een kanotocht op de Biebrza.
De etappes zijn niet lang. De tocht is ook uitermate geschikt voor vogelaars en ouders met kinderen. Voor vogelaars raad ik de maanden mei en juni aan. Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Fietsen, Gezinsreizen, Individuele reizen, Polen: Vogelreizen Biebrzamoerassen, Reis overzicht, Vogelreizen individueel, VogelreizenFiets, Vogels kijken | Getagged , , , , , , , , , , , , , , | Laat een reactie achter

Polen: Fietstrektocht Biebrzamoerassen (zuid-bekken)

fietsreis, individuele reis, 11 dagen

Een gevarieerde fietstrektocht rond het uitgestrekte zuidbekken van de Biebrzamoerassen. Dit deel van de moerassen blijft tot lang in het voorjaar erg nat. Onderweg kan je soms wandelend de moerassen in gaan.
Ook gaat de fietsroute door het dal van de Narew, en kom je daar door het pittoreske voormalige Joodse handelsstadje Tykocin.
De etappes zijn niet lang. De tocht is uitermate geschikt voor vogelaars en ouders met kinderen die van fietsen houden. Vogelaars worden de maanden mei en juni aangeraden. Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Fietsen, Gezinsreizen, Individuele reizen, Polen: Vogelreizen Biebrzamoerassen, Reis overzicht, Vogelreizen individueel, VogelreizenFiets, Vogels kijken | Getagged , , , , , , , , , , , , , | Laat een reactie achter

Polen: Vogelreis in de Biebrzamoerassen met (huur) auto

Biebrzamoerassen Witvleugelstern

vogelreis, individuele reis, 9 dagen

Dit is een ideale reis voor vogelaars die zelfstandig in de Biebrzamoerassen willen vogelen en daarbij willen beschikken over een (huur)auto om zo sneller afstanden te overbruggen tussen de meest interessante plekjes. Tijdens deze reis overnacht je op drie verschillende locaties bij de zeer uitgestrekte Biebrzamoerassen, zodat ellenlange autotochten kunnen worden voorkomen en je tijd dus extra goed benut kan worden. Ook is er een … Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Gebieden, Individuele reizen, Polen: Vogelreizen Biebrzamoerassen, Reis overzicht, Type reizen, Vogelreizen individueel, VogelreizenAuto, Vogels kijken | Getagged , , , , , , , , , , , | Laat een reactie achter

Polen: Wandelen in de stroomdalen van Narew en Biebrza

Wandelen in de stroomdalen van Narew en Biebrza

wandelreis vanuit twee boerderijen, individuele reis, 10 dagen

Deze wandelreis speelt zich af in het zuidelijkste deel van de Biebrzamoerassen, waar de rivieren Biebrza en Narew samenstromen. In dit gebied ligt het boeren gehucht Laskowiec waar je de eerste 3 dagen verblijft. De omgeving van Laskowiec staat vaak tot lang in het voorjaar onder water. De ondergelopen landerijen zien geel van de dotterbloemen. Op droogvallende delen drommen massa’s … Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Gebieden, Individuele reizen, Polen: Vogelreizen Biebrzamoerassen, Reis overzicht, Type reizen, Vogelreizen individueel, VogelreizenWandel, Vogels kijken, Wandelen | Getagged , , , , , , , | Laat een reactie achter

Polen: wandelkanoreis Biebrzamoerassen

wandelkanotrektocht, individuele reis, 11 dagen

Tijdens deze reis kom je diep in de Biebrzamoerassen terecht en ben je af en toe ver van de bewoonde wereld. Het eerste gedeelte volg je te voet de sporen van elanden en wolven, dwars door het brede middenbekken van de Biebrzamoerassen. Zeker in het voorjaar kan het soms behoorlijk drassig tot nat zijn. Maar het grootste deel van de tocht hou je de voeten droog. Je overnacht dan bij boeren en/of boswachters. Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Individuele reizen, Kanovaren, Polen: Vogelreizen Biebrzamoerassen, Reis overzicht, Vogelreizen individueel, VogelreizenKano, VogelreizenWandel, Vogels kijken, Wandelen | Getagged , , , , , , , , , , , , , , | Laat een reactie achter

Roemenië special: vogelreis Donaudelta, Macin gebergte en Histria

Roze en Kroeskoppelikaan, foto Jaap Schelvis

vogelreis, special, groepsreis, 10 dagen

Deze reis combineert enkele prachtige vogelgebieden.
De Donaudelta in Roemenië is een echt natuurparadijs met grote aantallen vogels. Het grootste deel van het gebied kan alleen per boot verkend worden en dat is dan ook wat we gaan doen. We overnachten in pensions in kleine afgelegen dorpen.
Op de heenweg, die … Lees verder

Geplaatst in Reis overzicht, Roemenië: vogelreis Donaudelta, Vogelreizen groep, Vogels kijken | Getagged , , , | Laat een reactie achter

Spanje special: vogelreis Monegros en Pyreneeën

vogelreis, special, groepsreis, 9 dagen

In Noord-Spanje, in de regio Aragón, vinden we het hoogste deel van de Pyreneeën met daar onder een uitgestrekt steppegebied. In Los Monegros bevinden zich unieke vogelgebieden voor steppevogels. Tussen de steppen en de Pyreneeën liggen graanvelden en er is een Mediterrane vegetatie. Steeneiken worden afgewisseld door halfopen landschap met graanvelden, olijfgaarden en amandelbomen. Hier zijn ook kleine rivieren en wetlands, die voor variatie zorgen in het landschap en de vogelwereld. Lees verder

Geplaatst in Reis overzicht, Spanje: vogelreis Pyreneeën, Vogelreizen groep, Vogels kijken, Workshops / Themareizen | Laat een reactie achter

Spannende reis voor avontuurlijke en ondernemende kinderen (en hun ouders)

Kids week, reisavontuur voor ouders en kinderen

gezinsvakantie, special, groepsreis, 8 dagen

Deze uitdagende week is geschikt voor avontuurlijke en ondernemende kinderen die graag buiten ravotten en hun ouders.
Het wordt een spannende week, waarin we gaan ploeteren door de moerassen, kanoën tussen de boomstammen van kronkelende rivieren, wild gaan kamperen, eten zoeken in de natuur en met de GPS onze weg leren zoeken in de velden en moerassen van de omgeving (geo-cashing).
Het programma is flexibel van opzet, zodat er zowel … Lees verder

Geplaatst in Gezinsreizen, Groepsreizen, Reis overzicht, Type reizen | Getagged , , , , | Laat een reactie achter

Hongarije: Vogelreis Bükk, Tisza en Hortobágy

vogelreis special, groepsreis, 10 dagen

Noordoost Hongarije is een schaars bevolkte streek met een zeer afwisselend karakter. Het is het grensgebied van de Karpaten en de Grote Hongaarse Vlakte. Zowel berglanden, wetlands als steppen vormen het gevarieerde landschap en zorgen voor een zeer diverse flora en fauna. Vanuit Nederlands gezichtspunt is het een van de dichtstbijzijnde gebieden waar je een aantal bijzondere vogelsoorten met … Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Reis overzicht, VogelHongarije, Vogelreizen groep, Vogels kijken | Getagged | Laat een reactie achter

Zweden/Duitsland special: Falsterbo en Rügen, vogeltrek en kraanvogels

vogelreis, special, groepsreis, 6 dagen

Falsterbo ligt in het zuidoosten van Zweden en is één van de beste plekken in Europa om van de massale najaarstrek te genieten. Over Falsterbo vindt zowel de trek van zangvogels als die van roofvogels plaats. Ook is er trek over zee, zij het in mindere mate. Binnen Europa is het de meest beroemde en tevens beste locatie om vogeltrek waar te nemen. De reis is even simpel als helder: met een kleine groep rijden we samen in een busje naar Zweden, om daar ´s ochtends van de vogeltrek te genieten en … Lees verder

Geplaatst in Duitsland: vogelreis Rügen, Reis overzicht, Vogelreizen groep, Vogels kijken, Zweden: vogelreis Falsterbo | Getagged , | Reacties uitgeschakeld voor Zweden/Duitsland special: Falsterbo en Rügen, vogeltrek en kraanvogels

Polen special: Landschapschilderen en tekenen in Noordoost Polen

Schilderen in het Suwalki Landschapspark

workshop/themareis, special, groepsreis, 8 dagen

In het prachtige landschap van Noordoost Polen geeft Ingrid Groeneveld een heerlijk ontspannen teken- en schildercursus.
De schilderlessen vinden ‘s ochtends plaats, totaal 6 ochtenden. Meestal zoeken we een mooie locatie op in de directe omgeving van de pittoreske boerderij waar we verblijven.
In de middag is er vrije tijd of kun je … Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Reis overzicht, Type reizen, Workshops / Themareizen | Getagged | Laat een reactie achter

Polen special: Kruidenreis, kruiden zoeken, proeven en ervaren

Wolka Karwowska Kruidenreis

workshop/themareis, special, groepsreis, 8 dagen

Een hele leuke, leerzame en ontspannen workshop over kruiden die we rond ons heen vinden in de natuur. We gaan er wandelend en kanovarend op uit en verzamelen interessante planten in moerassen en bossen, langs rivieroevers en akkerranden.
Janet Frieling, van Gekruid & Geroerd, onze eigen “Klazien uit Zalk”, weet over de plantjes leuke dingen te vertellen. Bijvoorbeeld … Lees verder

Geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Gebieden, Reis overzicht, Type reizen, Workshops / Themareizen | Getagged | Laat een reactie achter

Polen special: Yoga, spirituele vakantie

Yoga workshop, klankconcert

workshop/themareis, special, groepreis, 10 dagen

Een zeer ontspannende vakantie in Wólka Karwowska in noordoost Polen; een prachtig ongerept landschap waar het stil is en de lucht nog zuiver. We beginnen de dag met yoga en na het ontbijt kan men meedoen aan massagelessen of spirituele ervaringen in de natuur. In de middag is er vrije tijd of kun je deelnemen aan een kano- of zeiltocht op de riviertjes en meren, bezoek aan een markt, tocht door de moerassen enz. In een nabijgelegen meer kun je zwemmen en verder kan men volop … Lees verder

Geplaatst in Reis overzicht, Type reizen, Workshops / Themareizen | Getagged | Laat een reactie achter

Engeland/Schotland: Scottish Borders and the Cuthbert’s Way

wandelreis, groepsreis, 9 dagen

Een prachtige en gevarieerde wandeling op de grens van Schotland en Engeland. We volgen enkele dagen de Cuthbert’s Way, een pelgrimsroute van het Schotse Melrose naar Holy Island voor de oostkust van Northumberland. Ook wandelen we over het kustpad boven de kliffen van St. Abb’s Head en bezoeken we de Farne Islands, bekend om hun grote populaties broedende zeevogels, waaronder veel Papegaaiduikers. Lees verder

Geplaatst in Groepsreizen, Kalender, Reis overzicht, Uncategorized, Wandelen | Laat een reactie achter