Reisverslag: Individuele wandeltrektocht Biebrzamoerassen

Auteur: Lieuwien en Nienke (14-08-2007)
Reis: Etappe 1: Biebrzamoerassen, wandeltrektocht, individuele reis, 10 dagen

(In 2007 werd deze reis nog onder auspiciën van Stichting Wólka uitgevoerd)

reisverslagen Wandelen langs de Biebrzamoerassen

Wandelen langs de Biebrzamoerassen

In 1975 maakten we onze eerste wandeltrektocht. Met een routebeschrijving van een lange afstandwandeltocht in de hand en een grote rugzak liepen we door mooie natuurgebieden (waar je toen nog geen andere rugzakkers tegenkwam) en ’s avonds zetten we onze tent op bij een dorpje met een levensmiddelenwinkel. Dit werd onze ideale vakantieformule.
Wij zijn nu 32 jaar ouder. Op een wandelbeurs zagen we de folders van Dobrý Den (en de Stichting Wólka) over georganiseerde wandeltrektochten met de mogelijkheid van bagagevervoer langs ecologische boeren (in landen waarvan wij de taal niet spreken en dus ook minder gemakkelijk zelf wat kunnen organiseren). Zo’n comfortabele reis in een, voor ons vrij onbekend land, leek ons nu ook wel wat.
We namen naast vogelkijker, vogelgids en kaartmateriaal zelfs boeken over de geschiedenis van Polen, pantoffels en ‘water’-schoenen mee.
Dankzij vertraagde treinen die toch aansloten, een treinstaking die niet doorging en een Poolse boer die ons meenam op zijn wagen hadden we een goede reis.
We wandelden door kleine dorpjes en over veldwegen. We bekeken de boerderijen, kerken, kruisen, ontdekten de verstopte winkels en de ondergrondse aardappelopslagplaatsen (dus toch geen schuilkelders of Maria-grotten). We zagen vele ooievaars(nesten), kraanvogels, sporen van bevers en we zochten naar elanden.
De overnachtingsadressen waren een grote verrassing. De boerderijen waren allen verbouwd en de gastenverblijven waren absoluut niet primitief. De Poolse gastvrijheid was indrukwekkend.
Omdat de Biebrzamoerassen eeuwenlang een grens met Rusland zijn geweest zagen we vestingwerken uit de laatste eeuwen en vele slagvelden. ’s Avonds zochten we uit wie tegen wie had gevochten in 1794, 1863 enz. Op de terugweg hadden we nog tijd om het oude centrum van Warschau te bezoeken.
Het was een boeiende kennismaking met Polen en een individuele wandeltrektocht met een uitstekende reisbeschrijving en met bagagevervoer is ons goed bevallen.

Lieuwien en Nienke

Dit artikel is geplaatst in Blog, Blog Biebrzamoerassen, Blog Reizen, Blog Wandelen, Trip reviews en getagged met . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.