Reisverslag: Asperges eten in september

Auteur: Maria Sassen (September 2011)
Reis: Kruidenreis; kruiden zoeken, proeven en ervaren in Polen, themareis/workshop, groepsreis, 8 dagen

Reisverslagen Wolka Karwowska Kruidenreis

Kruidenreis, lekker aan het werk

Een kruidenreis….., wat moet je je daar nou bij voorstellen? Heksendrankjes maken? Kruiden plukken in een groentetuin?

Ik was eigenlijk wel nieuwsgierig geworden en besloot me aan te melden.

Na een lange, maar leuke treinreis, arriveerden we in Wolka Karwowska, waar we enthousiast ontvangen werden door Rikus.

We verbleven de hele week op een mooie boerderij en gingen van hier uit op zoek naar kruiden. Maar wie denkt dat we aan het werk gingen met de gewone keukenkruiden, heeft het mis.

Onze deskundige begeleidster (Janet Frieling, van Gekruid & Geroerd ), liet ons zien en ervaren hoe je bijna alle planten om ons heen, kunt gebruiken in het eten, in gezonde of medicinale drankjes en tincturen, of kunt verwerken in een zalf. We maakten wandelingen en kanotochten door de nog ongerepte natuur van Oost Polen en verzamelden zo onze eigen planten.

Vanuit de kano plukten we kalmoes, voor ons voetenbad.

We maakten salade van zuring, brandnetel en andere planten uit het veld en garneerden die met prachtige en smakelijke bloemhoofdjes.

We groeven smeerwortel op, om de wortels te verwerken in een zalf tegen kneuzingen en aten de wortels van de grote klis ´s avonds als groente. En tot onze verbazing smaakten die kliswortels als asperges, asperges in september!

Wolka Karwowska Kruidenreis

Kruidenreis, Cichorei-siroop

Onze voorouders waren zo gek nog niet…

Veel van hun oude kennis en wijsheden zijn verloren gegaan, maar gelukkig weet Janet het nog. Zij bleef onvermoeibaar vertellen, uitleggen en voordoen en maakte deze reis tot een geweldige en leerzame ervaring in een prachtige natuur. Ik begrijp nu ineens ook waar veel van onze plantennamen vandaan komen…. De wortels van bijvoorbeeld “smeerwortel” werden vroeger gebruikt om te smeren en de “ogentroost” bij ontstoken ogen.

Ik ging naar huis met een tas vol zelfgemaakte zalfjes en drankjes en probeer de opgedane kennis nu ook thuis te gebruiken. Ik ben met andere ogen naar de natuur gaan kijken…..

Maria Sassen, kruidenreis 2011

Dit artikel is geplaatst in Blog, Blog boerderij, Blog Fietsen, Blog Reizen, Blog Reizen met kinderen, Blog Suwalszczyzna, Blog Workshop / Themareizen, Trip reviews en getagged met , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.