Polen: vogelreis Biebrzamoerassen en oerbos van Bialowieza

 • groepsreis, 10 dagen
 • vogelreis
 • minimaal 5 en maximaal 8 deelnemers
 • Reis1: vr 10-05-2019
 • Reis2: kies eigen startdatum
InleidingProgrammaHeen- en terugreisFoto'sPrijzenBoek deze reis

Grauwe Kiekendief (fotograaf Jaap Schelvis)

Deze vogelreis wordt al sinds 1997 aangeboden. Velen zijn je voor geweest, sommigen al meerdere malen, gewoon omdat de Biebrzamoerassen en het oerbos van Bialowieza zulke mooie gebieden zijn.

NIEUW is dat we dit jaar ook een dagje gaan vogelen in het Wit-Russische deel van het oerbos van Bialowieza.

Soorten als roodmus, waterrietzanger, zwarte ooievaar, witwangstern, witvleugelstern, citroenkwikstaart, ortolaan, kraanvogel en poelsnip zullen menig vogelaar tot de verbeelding spreken. Allen komen ze voor in Noordoost Polen, sommigen talrijk, voor anderen moeten we meer geluk hebben.

Het Biebrzadal, het mooist en best bewaard gebleven laaglandmoeras van Europa (Internationaal Wetland, Nationaal Park en voormalig WWF-project) is zeer bekend bij vogelaars. In het voorjaar is het een waar vogelparadijs. Uitgestrekt, nauwelijks ontgonnen en broedplaats van o.a. de waterrietzanger, poelsnip, kraanvogel, zwarte ooievaar, schreeuw- en zeearend. Er zijn maar liefst 176 soorten broedvogels, maar ook de eland, de wolf, de bever en de otter komen nog in grote getale voor.

Ook het best bewaard gebleven laaglandoerbos van Europa ligt in de streek, het oerbos van Bialowieza. Omdat de Russische Tsaar juist hier graag vertoefde en niets en niemand duldde in zijn jachtgebied, is dit bos aan de kapwoede van de mens ontsnapt. Bosontwikkeling is hier nauwelijks verstoord en men vindt er dan ook bomen in alle soorten en maten, staand, hangend, liggend, dood en levend. Door de grote diversiteit voelen zeer veel vogelsoorten zich hier thuis, waaronder 7 soorten spechten. In de extensief beheerde bossen die het oerbos omringen, komen de laatste in het wild levende wisenten van Europa voor.

Het kappen wat op dit moment zeer in de aandacht staat, vindt niet plaats in het eigenlijke reservaat, maar ook in het omliggende bos.

We verwelkomen je graag op deze reis.

Karakter van de reis
Tijdens deze vogelreis wandel je in gezelschap van gelijk geïnteresseerden door de vogelrijkste gebieden van Polen onder begeleiding van ervaren gids(en). Bij de reisleiding ben je in goede handen. Zij kennen de gebieden goed en weten dan ook waar op welk moment de kans het grootst is om bepaalde soorten waar te nemen.

Natuurlijk beschikken we over vervoer, waardoor we ons makkelijk tussen de meest interessantste en mooiste spots kunnen verplaatsen. En natuurlijk hopen we zoveel mogelijk soorten te zien, maar de reis zal niet vervallen tot het soorten jagen. We streven er naar om zo min mogelijk in de bus te zitten en zoveel mogelijk buiten te zijn. Wandelen blijkt dan de ideale manier te zijn om zowel de Biebrzamoerassen en het oerbos van Bialowieza te verkennen. Uiteraard gaat het ons om vogels kijken en is wandelen het middel om ons door de gebieden te verplaatsen. Het wandeltempo ligt laag. En afhankelijk van de expertise in de groep krijgt, naast het vogelen, ook al het andere wat groeit, bloeit, beweegt of krioelt aandacht.

Het is gebleken dat deze formule erg gewaardeerd wordt door de deelnemers, die variëren van algemene natuurgenieters en beginnende vogelaars tot zeer ervaren vogelaars.

Praktische informatie
Het programma is gevarieerd. Al wandelend (maximaal 5km) of met de kano kunnen we diep in de gebieden doordringen. Soms zijn paden nat en moeilijk begaanbaar. De wandelingen worden afgewisseld met busverplaatsingen tussen, langs en door de meest interessante gebieden.

In Bialowieza kunnen we ook per fiets het bos in gaan om onze actieradius wat te vergroten.
Voor het dagbezoek aan het Wit-Russsiche deel van het Bialowieza Nationaal Park zijn we echt aangewezen op de fiets omdat je met andere vervoermiddelen de grens niet over mag.

De meeste wandelingen zijn zo opgezet dat men, in overleg met de reisleiding, onderweg alsnog kan beslissen een tocht langer of korter te maken. Zo hoef je niet bang te zijn dat een wandeling te lang of te zwaar wordt. En mocht een wandeling door drassig gebied gaan, en heb je geen behoefte aan natte voeten, dan kan je voor een droog alternatief kiezen.

Accommodaties
De eerste 4 nachten bij de Biebrzamoerassen overnachten we in een mooi verbouwde boerderij op het platteland, waar we gastvrij onthaald zullen worden. De maaltijden zijn uitstekend en bevatten veel eigen producten. Er wordt nog op een prachtige houtgestookte tegelkachel voor ons gekookt. Tijdens het ontbijt kunnen we zelf een lunchpakket maken en een eventuele thermos kan gevuld worden met thee of koffie.
We slapen op 1- en 2-persoonskamers. Sommige kamers bestaan uit een 1- en een 2-persoonsdeel, waarbij je wel door elkaars kamer moet. De meeste kamers hebben eigen douche/wc.

In Bialowieza slapen we 3 nachten in het dorpje in een familiepension en/of bij particulieren in de directe omgeving. Ook hier maken we gebruik van 1- en 2-persoonskamers. Soms heeft een kamer eigen douche/wc, soms is het sanitair op de gang.
We eten altijd gezamenlijk in het familiepension.

Tegen een toeslag kunnen er enkele 1-persoonskamers gereserveerd worden. Het aantal beschikbare 1-persoonskamers is beperkt.

De reisleiding
De reis wordt begeleid door Rikus Hulscher en Jan Koreneef.
Rikus komt al meer dan 25 jaar met regelmaat in dit gebied en spreekt goed Pools. Hij heeft zeer goede contacten met de lokale bevolking. Hij is de grondlegger van de vogel- en natuurreizen in Noordoost Polen. Tijdens de reis houdt hij zich bezig met logistieke en praktische zaken en zorgt dat alles goed verloopt.
Jan Koreneef is enthousiast vogelaar en heeft dan ook vele interessante vogelgebieden bezocht in Europa en daar buiten. Maar Polen heeft bij hem een speciaal plekje en Noordoost Polen in het bijzonder. Ook Jan kent de te bezoeken gebieden goed, is een goed vogelaar en is ook erg goed in vogelgeluid. Jan wil zijn vogelkennis graag met je delen.

Reispakket
Twee weken voor vertrek ontvang je een uitgebreid reispakket met de volgende inhoud

 • deelnemerslijst
 • accommodatielijst
 • praktische informatie en tips (paklijst, geldzaken, etc.)
 • inhoudelijke informatie over de Biebrzamoerassen en het oerbos van Bialowieza
 • lijst van Europese vogelnamen (Nederlands, Pools en wetenschappelijk)
 • waarnemingenlijst
 • eenvoudig kaartmateriaal

Wist je dat?
… je deze reis ook kan boeken met een eigen gezelschap op een zelfgekozen startdatum. Het programma kan aan je wensen worden aangepast (maatwerk).

Overzichtskaart Vogelreis Noordoost Polen

Het hier beschreven dag tot dag programma is bedoeld om je een goede indruk te geven van de reis. Maar het programma is niet star omdat we natuurlijk ook afhankelijk van factoren als, weersomstandigheden, waterstanden, actuele vogelinformatie en/of specifieke interesses binnen de groep.

dag 1
´s Middags vertrek per internationale trein uit Nederland. We treinen door Duitsland via Berlijn naar Szczecin in het uiterste Noordwesten van Polen. Hier stappen we op de directe nachttrein naar Warschau. Standaard wordt er geslapen in een 4-persoons couchette.
Soms zullen we er voor kiezen om onderweg in Berlijn of Szczecin te overnachten in een hotel/pension om ‘s ochtends vroeg door te reizen naar Warschau.

dag 2
In de loop van de middag komen we aan bij onze eerste accommodatie in de Biebrzamoerassen, een boerderij in Wólka Karwowska. We kunnen alvast de omgeving rond de boerderij verkennen en zien zo al onze eerste vogels. Roepende kraanvogels op een akker en ooievaars die foerageren op natte graslanden. Overal hoor je het ´dudeljo´ van de wielewaal. Een noordse nachtegaal bij de boerderij zorgt voor achtergrondmuziek, samen met een aantal geelgorsen. En in het land achter de boerderij zie je misschien een grauwe klauwier op een elektriciteitsdraad.

dag 3
Na een goed en stevig ontbijt maken we met ons busje een omtrekkende beweging rond het brede middenbekken van de Biebrzamoerassen. We volgen de rivier de Biebrza langs haar oevers tussen natte blauwe hooilanden door, waar kemphanen, ruiters en andere steltlopers fourageren. Ook de citroenkwikstaart laat zich hier wel eens zien, langs de oever van de rivier tussen de wilgenbosjes. Zeearend, bruine en grauwe kiekendief voelen zich hier ook thuis.
Ook komen we door het gebied rond Osowiec, een centraal in de moerassen gelegen plaatsje waar je de moerassen kunt doorkruisen. Bij Osowiec is het dal van de Biebrza het smalst. Een logische plaats om juist hier een weg door de elders ondoordringbare moerassen aan te leggen. Dat Osowiec van groot strategisch belang is geweest, blijkt uit de aanwezigheid van een door de Russische tsaar gebouwde fortificatie, omringd door een netwerk van grachten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de moerassen als natuurlijke barrière gediend.
In de beboste grachtenformaties is het ijsvogeltje een geziene gast, op de droge akkers komt de kraanvogel geregeld foerageren en tot diep in het natte zuidbekken, een afwisseling van wilgenstruelen, rietvelden en open water, zijn zowel dwergmeeuw als dwergstern actief. Een aan een doorn van een wilde peer gespietste hagedis verraadt de aanwezigheid van de klapekster en de roodmus laat zijn ´please to meet you´ horen. Ook de blauwborst en buidelmees nestelen hier vaak.

dag 4
Een geheel andere manier om de moerassen te ervaren is per kano. ‘s Ochtends maken we een kanotocht over het riviertje de Jegrznia. We peddelen door elzebroekbossen waar Ed en Willem bever flink hebben huisgehouden. We zien afgeknaagde takken en af en toe een beverburcht. Op een piepklein zandstrandje liggen de uitwerpselen van een otter. De schildjes van een zoetwaterkreeft, een geliefde lekkernij van de otter, zijn nog duidelijk zichtbaar. In de rietvelden die we zullen doorkruisen, voelen diverse rallen zich thuis. Hopelijk laten zij zich zien of horen. Ook snor, waaierstaartrietzanger en krekelzanger laten hun schrille trillers horen. Rietzangers, rietgorzen en grote en kleine karekieten zitten in de rietkraag. Vanuit de verte dringt de roep van een roerdomp door. En regelmatig vliegt de bruine kiekendief over.

Het tweede deel van de dag zoeken we net iets hoger gelegen zandgronden op aan de rand van de moerassen. De akkers op deze arme gronden worden nauwelijks bemest wat interessante soorten kan opleveren. Kwartel en kwartelkoning voelen zich thuis. Een hop foerageert op de net geploegde akker. Een ortholaan zingt in een populier langs de landweg.

dag 5
Vandaag zullen we diverse interessante plekken bezoeken in de zuidelijker en vaak nattere regionen van de uitgestrekte moerassen. In de zeggevegetaties (dankzij vlonderpaden proberen we onze voeten droog te houden) gaan we op zoek naar de waterrietzanger. Uitkijktorens en duinen geven ons prachtig uitzicht en tussen de wilgenstruwelen duiken soms elanden op.
Vele natte graslanden en oude afgesloten rivierarmen vormen een gewild biotoop voor witwang-, witvleugel- en zwarte stern en steltlopers. Naast vele witte, zeilen hier ook zwarte ooievaars hoog in de lucht.
Ook wandelen we over de rand van een moreneplateau vanwaar we een prachtig en weids uitzicht over het onder ons liggende Biebrzadal hebben, dat hier vaak tot laat in het voorjaar onder water staat.
Op de net drooggevallen graslandjes drommen massa´s kemphanen samen. Op hun arena’s nemen we hun baltsgedrag waar. Het gekrijs van meeuwen en sterntjes is oorverdovend. Aalscholvers vliegen af en aan. Brilduikers, pijlstaarten, slobeenden, smienten, futen en nog vele andere soorten zwemmen rond in de ondiepe watervlakte. Een zeearend zaait paniek en grote groepen eenden vliegen nerveus op om enkele kilometers verderop weer neer te strijken.

dag 6
We laten de Biebrzamoerassen achter ons om via een landelijke mooie en gevarieerde route naar het oerbos van Bialowieza te rijden. We bezoeken de visvijvers van Bialystok waar o.a. Roodhalsfuut en Geoorde fuut op het verlanglijstje staan. Maar ook de Roodbuikvuurpad laat zich horen. Daarna gaat de tocht verder naar het meer van Siemianowka, een ondiep kunstmatig meer, gelegen net ten noorden van het uitgestrekte bosgebied van Bialowieza en bekend om haar Zeearenden populatie. Ook de Citroenkwikstaart laat zich er op enkele plekken soms zien.
En in de idyllische dorpjes met houten huisjes en houten orthodoxe kerkjes die we onderweg passeren, lijkt de tijd te hebben stilgestaan.

dag 7
´s Ochtends vroeg zijn we voor dag en dauw uit de veren, om vooral niets van de ochtendzang te missen. Een ervaren gids van het Bialowieza Nationaal Park neemt ons vandaag mee diep het oorspronkelijke oerbos in.
Nog voordat we het dorpje goed en wel hebben verlaten, kunnen we in de oude paleistuin al leuke soorten zien, zoals withalsvliegenvanger, taigaboomkruiper, boomklever, draaihals en kleine bonte specht. Daarna gaan we het oerbos in.
We zien het lijk van een enorme woudreus. Het gat in het kronendak dat hij na liet, toen hij met donderend geweld het loodje legde, is reeds langgeleden weer gevuld. Op zijn overwoekerde en vermolmde lichaam staat een nieuwe generatie boompjes keurig in een rijtje. Zal één van hen ooit dezelfde omvang halen? De vele dode bomen, sommigen met een diameter van meer dan een meter, vormen een ideaal biotoop voor o.a. spechten en uilen. Overal om ons heen zijn bomen vol gaten en hier en daar ontdekken we een spechtensmidse. De grote bonte, kleine bonte, zwarte en witrugspecht laten zich misschien zien.
De bomen hebben een enorme hoogte hetgeen het waarnemen soms lastig maakt. De stamvoeten zijn veelal zwaar bemost en de ondergroei is weelderig zoals het in een bos eigenlijk behoort te zijn. Overal wroetsporen van wilde zwijnen en prenten van wolven. Vink, fluiter en wielewaal zingen. Appelvink, bonte vliegenvanger en kleine vliegenvanger worden gezien en misschien nog even een havik.

En ’s middags gaan we de zeer uitgestrekte en gevarieerde bossen rondom Bialowieza verkennen, te voet of met een huurfiets.

dag 8
We hebben geluk, tegenwoordig kan je in Bialowieza per fiets, zonder al te veel bureaucratische rompslomp, de grens met Wit-Rusland over, wat we dus ook gaan doen. Het bosgebied van Bialowieza strekt zich namelijk ook aan de Wit-Russische kant van de grens nog eindeloos uit.
We bezoeken vrij toegankelijke delen van het Wit-Russische Nationaal Park maar ook enkele (kunstmatige) ondiepe vijvers en meren.

dag 9
Na het ontbijt verlaten we Bialowieza met haar indrukwekkende oerbos. De reis gaat terug naar Warschau waar we ´s middags aankomen. ‘s Avonds stappen we op de trein en overnachten dan wel in de trein (4-persoons couchettes) of in een hotel/pension in een stad onderweg.
Omdat we ‘s avonds al weer op de (nacht)trein stappen is de tijd die we in Warschau hebben beperkt. Maar indien de tijd het toelaat is een bezoek aan de oude stad zeker de moeite waard.

Warschau is een stad met een rijk maar zeker ook triest verleden. De oude binnenstad, met vele musea, monumenten en paleizen uit allerlei perioden van de geschiedenis, laat dit zien.
Echt indrukwekkend wordt het wanneer u bedenkt dat de gehele oude stad na de Tweede Wereldoorlog is herbouwd. Hitler gaf de opdracht Warschau van de aardbodem weg te vagen, de SS heeft toen de stad systematisch opgeblazen. Na de oorlog hebben de inwoners van Warschau de oude stad steen voor steen uit haar eigen puinhopen weer opgebouwd.

dag 10
´s Middags komen we weer aan per trein in Nederland.

De heen- en terugreis per (nacht)trein is standaard inbegrepen in dit arrangement.
Rond het middaguur vertrekken we vanuit Deventer naar Berlijn. Daar stappen we over op een lokale trein naar Szczecin in Noordoost Polen.
Vanaf Szczecin gaat de reis verder per nachttrein (4-persoons couchettes) richting Warschau of Grajewo in noordoost Polen.
Voor de terugreis volgen we meestal dezelfde route en vertrekken we ‘s avonds met een nachttrein vanuit Warschau. De volgende dag ben je aan het eind van de middag terug in Nederland.

Soms zullen we ervoor kiezen om niet met de nachttrein te reizen, maar onderweg op de heenreis te overnachten in Berlijn of Szczecin, om de volgende ochtend door te reizen naar Warschau.
Op de terugreis kiezen we er soms voor om onderweg in Poznan te overnachten om ‘s ochtends vroeg door te reizen terug naar Nederland.

Mocht u eerder per trein naar Polen willen reizen, of na de reis wat langer willen blijven, dan kan de treinreis voor u worden aangepast, vaak zonder dat dat extra kosten met zich mee brengt. In de regel geldt, hoe vroeger u boekt hoe groter de kans is dat er geen extra kosten zijn.

Wanneer u er voor kiest om de heen- en terugreis zelf te regelen, valt de prijs van het arrangement lager uit (zie prijzen).
Je ontmoet de groep ter plekke. Exacte ontmoetingsplaats wordt uiterlijk 2 weken voor vertrek van de reis medegedeeld.

foto’s, filmpjes en reisverslagen

Uitzicht over de Biebrzamoerassen, foto Jaap Schelvis

Kraanvogel bij de Biebrzamoerassen, foto Jaap Schelvis

Buidelmees in nest in de Biebrzamoerassen, foto Hans van Wijk

Uitkijktoren op Wilcza Gora in de Biebrzamoerassen, foto Hans van Wijk

De fluiter is talrijk in de vochtige bossen van Noordoost Polen, foto Jaap Schelvis

Ooievaar bij de Biebrzamoerassen, foto Jaap Schelvis

Parende ooievaars bij de Biebrzamoerassen, foto Jaap Schelvis

Witvleugelsterns in de kijker nabij Laskowiec – foto – Hans van Wijk

Witvleugelstern in de Biebrzamoerassen, foto Hans van Wijk

Witvleugelsterns rusten uit op een strandje in de Biebrzamoerassen

Uitzicht waar de Biebrza-rivier in de Narew-rivier uit komt, foto Jaap Schelvis

Ortolaan aan de rand van de Biebrzamoerassen – foto Hans van Wijk

De veldleeuwerik is nog talrijk in Noordoost Polen, foto Jaap Schelvis

Het stadje Goniadz, aan de rand van de Biebrzamoerassen

Zoekplaatje, drie elanden in de Biebrzamoerassen, foto Jaap Schelvis

Eland in het Czerwone Bagno – foto – Hans van Wijk

Skelet in de Biebrzamoerassen, foto Jaap Schelvis

Print van een bever, foto Hans van Wijk

Bevers lusten ook wel een vlonderpaadje – foto- Hans van Wijk

Beverburcht in de Biebrzamoerassen

Zoekplaatje bever – foto Hans van Wijk

Zwemmende bever in de Biebrzamoerassen, foto Hans van Wijk

Roodhalsfuut op nest bij de visvijvers van Bialystok, foto Hans van Wijk

Citroenkwikstaart bij het meer van Siemianowka, foto Jaap Schelvis

Agronatura.nl Zeearend

De zeearend laat zich geregeld zien bij de Biebrzamoerassen, visvijvers van Bialystok en het meer van Siemianowka vlak boven Biaowieza

Kleine Bonte Specht in Bialowieza, foto Jaap Schelvis

Withalsvliegenvanger in Bialowieza, foto Jaap Schelvis

prijzen Reis1:
1195 euro per persoon (zo goed als alles inclusief, ook de heen- en terugreis per trein)
955 euro per persoon (wanneer u de heen- en terugreis zelf regelt)
70 euro toeslag 1-persoonskamer
50 euro vroegboekkorting, wanneer u voor 1 december boekt

prijzen Reis2:
Kies een eigen startdatum met een eigen gezelschap vanaf 5 personen.
Mocht je deze reis met een eigen gezelschap op een zelf gekozen datum boeken, dan zal de prijs afhangen van de afspraken die we van te voren maken en het aantal deelnemers die mee gaan.

Inbegrepen
heen- en terugreis vanaf Deventer per (nacht)trein naar Noordoost Polen incl. ligplaatsreserveringen (4-persoonscouchette) of overnachting in pension/hotel in stad onderweg, alle lokale vervoer, alle overnachtingen op 2-persoons kamers, alle maaltijden vanaf diner op dag 2 t/m lunchpakket op dag 9, deskundige reisleiding, speciale lokale gids in het oerbos van Bialowieza, kanohuur, reispakket.

Niet inbegrepen
maaltijden tijdens de heen- en terugreis, toegangsgelden moerassen (±€4,50), optioneel fietshuur (±€7,50), reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.

Prijzen Reis2: kies een eigen startdatum met een eigen gezelschap vanaf 5 personen
Mocht je deze reis met een eigen gezelschap op een zelf gekozen datum boeken, dan zal de prijs afhangen van de afspraken die we van te voren maken en het aantal deelnemers die mee gaan.

U kunt zich opgeven voor deze reis bij Agro Natura door het boekingsformulier hieronder volledig in te vullen en te verzenden.

Wilt u meer informatie over de reis, neem dan contact op via het contactformulier op de contact pagina.
Vermeld wel even de reistitel en de vertrekdatum van de reis.

Boekingsformulier van Agro Natura

Polen: vogelreis Biebrzamoerassen en oerbos van Bialowieza

Gegevens hoofdboeker

manvrouw (*)

Medereizigers


Heen- en terugreis

contactpersoon


Ruimte voor opmerkingen

Robot

captcha (*)

Reisvoorwaarden

Dit artikel is geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Gebieden, Groepsreizen, Oerbos van Bialowieza, Polen: Vogelreizen Bialowieza, Polen: Vogelreizen Biebrzamoerassen, Reis overzicht, Type reizen, Vogelreizen groep, Vogels kijken en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.