Polen: Fietstrektocht Biebrzamoerassen (zuid-bekken)

  • individuele reis, 11 dagen
  • fietsreis met wandelmogelijkheden
  • gps-routes beschikbaar
  • Startdatum: bepaal je zelf
InleidingProgrammaHeen- en terugreisFoto'sPrijzenBoek deze reis

Biebrzamoerassen bij Dluga Luka, de plek om de waterrietzanger waar te nemen. Al zit er nu een grauwe kiekendief in de kijker.

Een gevarieerde fietstrektocht rond het uitgestrekte zuidbekken van de Biebrzamoerassen. Onderweg kan je soms wandelend de moerassen in gaan. Ook komt de tocht door het voormalige Joodse handelsstadje Tykocin, een schilderachtig plaatsje aan de oever van de rivier de Narew.

De etappes zijn niet lang. De tocht is geschikt voor vogelaars en ouders met kinderen. Voor vogelaars raden we de maanden mei en juni aan.

Het Biebrzadal, het mooist en best bewaard gebleven laaglandmoeras van Europa vormt de zuidelijke begrenzing van het Mazurisch merengebied en voert een groot deel van het overtollige water van het merengebied af. In het voorjaar wemelt het in dit bijzonder waterrijke gebied van de vogels; maar liefst 176 broedvogels zijn er waargenomen. Het is ook leefgebied voor de eland, de bever en de otter. Zelfs de wolf is niet uit het gebied verdwenen.

over het fietsen en wandelen

De fietsetappes zijn niet lang en het landschap vlak. De fietsen die je kan huren zijn hybride fietsen: tourfietsen met 3×7 versnellingen en bagagedrager achter. Als uitrusting krijg je ter plaatse een kabelslot en fietspomp mee. Reparatiesetje en fietstassen dien je zelf mee te nemen. De bagage kan je zelf vervoeren of desgewenst tegen een toeslag laten vervoeren. Indien je eigen fietsen mee wilt nemen in de trein, overleg dan even over de mogelijkheden.
Er is één wandeldag, een rondtocht door de moerassen. In het voorjaar kan het erg nat zijn en in het zomerseizoen moet je rekening houden met muggen en steekvliegen. Een deet-houdend middel kan je beschermen.
Bij de overige optionele wandelmogelijkheden, die variëren van enkele 100-den meters tot 17km, zal je de voeten wel droog houden.

accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar je gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht je op speciale gastenkamers en maak je gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer je aan het eind van de middag arriveert, staat er een heerlijke warme maaltijd voor je klaar. Er wordt soms op prachtige keramieken houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen uit de eigen moestuin. ´s Ochtends krijg je een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. Je kan je thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat je verblijf volledig door mij wordt geregeld en je gastheer/-vrouw op de hoogte is van je komst en je exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Heb je bij je boeking speciale dieetwensen opgegeven dan is de boer en/of boerin daar al van op de hoogte.

Klik op de kaart om te vergroten

dag 1
´s Middags vertrek per internationale trein uit Nederland. In Duitsland reis je via Berlijn naar Szczecin in het uiterste noordwesten van Polen. Daar stapt je op de directe nachttrein naar Warschau.
Accommodatie: nachttrein

dag 2
´s Ochtends stapt je in Warschau over op de trein naar Bialystok in Noordoost-Polen. Rond de middag kom je in het plaatsje Monki of Osowiec aan (n.b. In de zomermaanden reis je van Szczecin direct naar de bestemming, aankomst is dan al ‘s ochtends). Heb je huurfietsen, dan staan deze op het station voor je klaar en kan je naar de eerste accommodatie fietsen in het piepkleine gehuchtje Gugny, midden in de Biebrzamoerassen.
Kom je met je eigen auto dan rijd je naar de laatste accommodatie van deze reis in Wolka Piaseczna en start daar je fietstocht naar Gugny. Ben je van plan om pas ‘s avonds per auto aan te komen, dan kan je ook een extra nacht aan het begin in Wolka Piaseczna bij boeken. Kom je niet al te laat aan en heb je voor bagagevervoer inclusief gekozen, dan kan je nog meerijden met het bagagevervoer naar Gugny.
Afstand: maximaal 34 km fietsen
Accommodatie: Gugny

dag 3
Je maakt een prachtige rondwandeling door de moerassen. Onderweg kom je langs een hoogzit die prima zicht biedt op de eindeloze moerassen. Tussen de wilgenstruwelen kunnen elanden opduiken.
Afstand: 15 km wandelen
Accommodatie: Gugny

dag 4
Je fietst over een goed begaanbare smalle asfaltweg, afwisselend door dennenbos met ondergroei van jeneverbessen, nat moerasbos en open rietvelden. Onderweg zijn er mogelijkheden om kortere of langere moeraswandelingen te maken, op zoek naar bv. de waterrietzanger.
Afstand: 20 km fietsen
Accommodatie: Laskowiec

dag 5
Vanuit Laskowiec maak je een rondtocht door het stroomdal van de Narew. Onderweg kom je door het bijzondere plaatsje Tykocin. De Synagoge getuigt nog van het Joodse verleden.
Afstand: 50 km fietsen
Accommodatie: Laskowiec

dag 6
Door polderachtig landschap fiets je naar het moreneplateau bij het plaatsje Wizna, het meest zuidelijke puntje van de Biebrzamoerassen. Vanaf het moreneplateau heb je prachtig uitzicht over de Biebrzamoerassen en het punt waar de Biebrza in de Narew stroomt. In het voorjaar vinden vele vogelaars dit het mooiste plekje van de Biebrzamoerassen.
Afstand: 45 km fietsen
Accommodatie: Taraskowo

dag 7
De rondtocht gaat vandaag over de rivierduinen langs de oevers van de Narew. Een bezoek aan het regiostadje Lomza behoort tot de mogelijkheden. Wandelen in plaats van fietsen kan ook.
Afstand: 38 km fietsen of 17 km wandelen
Accommodatie: Taraskowo

dag 8
Een prachtige tocht over het moreneplateau langs de rand van de Biebrzamoerassen. Onderweg kom je door kleine idyllische boerendorpjes, langs observatietorens en plekken met panoramisch uitzicht over het lager gelegen Biebrzadal.
Afstand: 42 km fietsen
Accommodatie: Brzostowo

dag 9
Je voltooit het rondje zuidbekken vandaag. Via Osowiec, de enige plaats waar een weg en een spoorlijn de moerassen doorkruisen, fietst je naar het gehuchtje Wólka Piaseczna. In Osowiec kan je vanuit een uitkijktoren een laatste blik tot ver in het natte zuidbekken van de moerassen werpen. Ook kan je wandelend een kort ommetje maken over een vlonderpad en langs ruïnes van fortificaties die stammen uit de Tsarentijd.
Afstand: 44 tot 56 km fietsen, optioneel 2 km wandelen
Accommodatie: Wolka Piaseczna

dag 10
Na het ontbijt word je naar het stationnetje in Monki of Osowiec gebracht en reis je per trein terug naar Warschau. In Warschau heb je vaak nog tijd om een blik in de oude binnenstad te werpen. ´s Avonds stap je weer op de nachttrein (n.b. In de zomermaanden reis je direct per nachttrein terug naar Szczecin).

dag 11
‘s Middags kom je weer per trein aan in Nederland.

Trein bij Osowiec in de Biebrzamoerassen

De heen- en terugreis vanuit Nederland per (nacht)trein is standaard inbegrepen in dit arrangement.

Wanneer je met eigen vervoer komt of er voor kiest om de heen- en terugreis zelf te regelen, valt de prijs van het arrangement lager uit, zie prijzen.

‘s Ochtends of aan het begin van de middag vertrek je vanaf een station nabij je eigen woonplaats naar Berlijn. Daar stap je over op een lokale trein naar Szczecin in Noordoost Polen.
Vanaf Szczecin gaat de reis verder per nachttrein (4-persoons couchettes) richting Warschau.
In Warschau stap je over op een trein naar Bialystok en vanaf Bialystok neem je een trein of bus naar Monki of Osowiec, afhankelijk wat de beste aansluiting geeft.
In de zomer kan je soms ook vanuit Szczecin een nachttrein naar Monki nemen.

Voor de terugreis volg je meestal dezelfde route en neem je ‘s avonds de nachttrein terug naar Szczecin. De volgende dag ben je aan het eind van de middag terug in Nederland.

Heb je nog andere reisplannen rondom je bezoek aan Noordoost Polen dan kan je data van de treinreis kosteloos aanpassen, mits je dezelfde trein-route blijft volgen. Wil je afwijken van de trein-route dan kan dat ook. Wanneer de prijs van de aangepaste route duurder uitvalt, betaal je iets bij.

De reis uitbreiden met een extra nacht bij één van de accommodaties, of met een verblijf in Warschau of Berlijn, is dus geen enkel probleem.

Prijzen*
669 euro per persoon (zo goed als alles inclusief, ook de heen- en terugreis per trein)
470 euro per kind 12 t/m 14 jaar
401 euro per kind 4 t/m 11 jaar
119 euro 1-persoonstoeslag

132 euro bagagevervoer per reisgezelschap
58 euro huurfiets

50 euro toeslag 2-persoonscompartiment in nachttrein ipv 4-persoons
15 euro toeslag 3-persoonscompartiment in nachttrein ipv 4-persoons

*In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als 1 ouder met uitsluitend kinderen onder de 12 jaar reist, als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2018.

Inbegrepen
heen- en terugreis van elk station in Nederland naar Monki/Osowiec incl. zit- en ligplaatsreserveringen (4-persoonscouchette), alle overnachtingen, alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 10, transfers van/naar station Monki/Osowiec op dag 2 en 10, reispakket, STO-reisgarantie.

Niet inbegrepen
reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.

Je kan deze reis boeken bij Europa Express

Heb je nog vragen over de reis, stel die dan via mijn contactformulier.

Dit artikel is geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Fietsen, Gezinsreizen, Individuele reizen, Polen: Vogelreizen Biebrzamoerassen, Reis overzicht, Vogelreizen individueel, VogelreizenFiets, Vogels kijken en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.