Polen: Fietstrektocht Biebrzamoerassen (midden-bekken)

  • individuele reis, 8 dagen
  • fietsreis met wandel- en kanodag
  • gps-routes beschikbaar
  • Startdatum: bepaal je zelf
InleidingProgrammaHeen- en terugreisFoto'sPrijzenBoek deze reis

Het vroege voorjaar in Biebrzamoerassen vlakbij Osowiec.

Een korte en zeer gevarieerde reis die je per fiets rond het brede middenbekken van de Biebrzamoerassen leidt. Onderweg dring je wandelend tot diep in de moerassen door. De tocht wordt afgesloten met een kanotocht op de Biebrza.

De etappes zijn niet lang. De tocht is geschikt voor vogelaars en ouders met kinderen. Voor vogelaars raden we de maanden mei en juni aan.

Het Biebrzadal, het mooist en best bewaard gebleven laaglandmoeras van Europa vormt de zuidelijke begrenzing van het Mazurisch merengebied en voert een groot deel van het overtollige water van het merengebied af. In het voorjaar wemelt het in dit bijzonder waterrijke gebied van de vogels; maar liefst 176 broedvogels zijn er waargenomen. Het is ook leefgebied voor de eland, de bever en de otter. Zelfs de wolf is niet uit het gebied verdwenen.

Over het fietsen, wandelen en kanoën

De fietsetappes zijn niet lang en het landschap vlak. De fietsen die je kan huren zijn hybride fietsen: tourfietsen met 3×7 versnellingen en bagagedrager achter. Als uitrusting krijg je ter plaatse een kabelslot en fietspomp mee. Reparatiesetje en fietstassen dien je zelf mee te nemen. De bagage kan je zelf vervoeren of desgewenst tegen een toeslag laten vervoeren. Indien je eigen fietsen mee wilt nemen in de trein, overleg dan even over de mogelijkheden.
De wandeldag betreft een rondwandeling door het Rode Moeras. In het voorjaar kunnen delen van de route erg nat zijn. De wandeling is naar wens in te korten.
De rivier de Biebrza stroomt niet snel. De stroomsnelheid is te vergelijken met Nederlandse laagland riviertjes. Ook voor niet geoefende kanoërs is de kanodag goed te doen.

accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar je gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht je op speciale gastenkamers en maak je gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer je aan het eind van de middag arriveert, staat er een heerlijke warme maaltijd voor je klaar. Er wordt soms op prachtige keramieken houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen uit de eigen moestuin. ´s Ochtends krijg je een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. Je kan je thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat je verblijf volledig door mij wordt geregeld en je gastheer/-vrouw op de hoogte is van je komst en je exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Heb je bij je boeking speciale dieetwensen opgegeven dan is de boer en/of boerin daar al van op de hoogte.

Klik op de kaart om te vergroten

dag 1
´s Middags vertrek per internationale trein uit Nederland. In Duitsland reis je via Berlijn naar Szczecin in het uiterste noordwesten van Polen. Daar stapt je op de directe nachttrein naar Warschau.
Accommodatie: nachttrein

dag 2
´s Ochtends stapt je in Warschau over op de trein naar Bialystok in Noordoost-Polen. Rond de middag kom je in het plaatsje Monki aan (n.b. In de zomermaanden reis je van Szczecin direct naar de bestemming, aankomst is dan al ‘s ochtends). Heb je huurfietsen, dan staan deze op het station voor je klaar en kan je, indien je dat wilt, direct al naar de eerste accommodatie fietsen bij de Biebrzamoerassen.
Kom je met je eigen auto dan rijd je gewoon naar de eerste accommodatie in Wolka Piaseczna.
Afstand: ongeveer 12 km fietsen
Accommodatie: Wólka Piaseczna

dag 3
Langs de rand van de moerassen en door kleine gehuchtjes fiets je naar Osowiec, waar je vanuit een uitkijktoren tot ver in het natste zuidbekken van de moerassen kunt turen. Soms duikt er een eland op tussen de struwelen. Ook kan je wandelend een kort ommetje maken over een vlonderpad en langs ruïnes van fortificaties die stammen uit de Tsarentijd.
Het vervolg van de route gaat afwisselend door bossen en velden, de ene keer kurkdroog en zanderig, dan weer dan weer nat en drassig door het veen. Maar de paden verhard en onverhard zijn goed berijdbaar.
Afstand: 60 of 70 km fietsen
Accommodatie: Kuligi of Wólka Karwowska

dag 4
Je fietst naar het Czerwone Bagno, wat rode moeras betekent. Hier kan je een zeer gevarieerde rondwandeling maken. Afwisselend wandel je over kurkdroge rivierduinen en door natte zeggevelden, door moerasbossen en rietvelden. Wanneer je het verste rivierduin bereikt hebt, welke Wilcza Gora heet, wat wolfsberg betekent, kan je genieten van een adembenemend uitzicht.
Maar je kan ook fietsend tot diep in de moerassen komen en daar eventueel een kortere moeraswandeling maken, ook over Wilcza Gora.
Afstand: 20 tot 40 km fietsen, 0 tot 20km wandelen
Accommodatie: Kuligi of Wólka Karwowska

dag 5
Vandaag fiets je het eerste deel van de dag over smalle verharde weggetjes. Je passeert enkele kleine, met de hand bediende sluisjes, in het met de hand gegraven kanaal van Augustów (op de voorlopige Unesco lijst van cultureel erfgoed). Ook passeer je het sterk meanderende riviertje Netta. Uiteindelijk steek je het wijde Biebrzadal door, het riviertje Biebrza langs haar oever volgend. In het Biebrzadal is de weg onverhard maar goed begaanbaar. Bij hoge waterstanden kunnen delen van de weg soms onder water staan, wat ook weer leuke ervaringen oplevert.
Afstand: 45 km fietsen
Accommodatie: Dolistowo Stare

dag 6
Vanaf het water ervaar je de Biebrzamoerassen op een geheel andere manier. Per kano volg je de meanders van de Biebrza. Waar het riviertje de rand van het dal nadert, kom je langs kleine dorpjes met vaak houten huisjes. De karakteristieke witte kerktorentjes van Goniadz, een hoog op het moreneplateau gelegen stadje, zie je van ver. Fiets je vandaag liever, dan kan dat natuurlijk ook. Je overnacht weer bij de boswachter in Wólka Piaseczna.
Afstand: 20 km kanovaren of 34 km fietsen
Accommodatie: Wólka Piaseczna

dag 7
Na het ontbijt word je naar het stationnetje in Monki of Osowiec gebracht en reis je per trein terug naar Warschau. In Warschau heb je vaak nog tijd om een blik in de oude binnenstad te werpen. ´s Avonds stap je weer op de nachttrein (n.b. In de zomermaanden reis je direct per nachttrein terug naar Szczecin).

dag 8
In de loop van de middag keer je terug in Nederland.

Trein bij Osowiec in de Biebrzamoerassen

De heen- en terugreis vanuit Nederland per (nacht)trein is standaard inbegrepen in dit arrangement.

Wanneer je met eigen vervoer komt of er voor kiest om de heen- en terugreis zelf te regelen, valt de prijs van het arrangement lager uit, zie prijzen.

‘s Ochtends of aan het begin van de middag vertrek je vanaf een station nabij je eigen woonplaats naar Berlijn. Daar stap je over op een lokale trein naar Szczecin in Noordoost Polen.
Vanaf Szczecin gaat de reis verder per nachttrein (4-persoons couchettes) richting Warschau.
In Warschau stap je over op een trein naar Bialystok en vanaf Bialystok neem je een trein of bus naar Monki, afhankelijk wat de beste aansluiting geeft.
In de zomer kan je soms ook vanuit Szczecin een nachttrein naar Monki nemen.

Voor de terugreis volg je meestal dezelfde route en neem je ‘s avonds de nachttrein terug naar Szczecin. De volgende dag ben je aan het eind van de middag terug in Nederland.

Heb je nog andere reisplannen rondom je bezoek aan Noordoost Polen dan kan je data van de treinreis kosteloos aanpassen, mits je dezelfde trein-route blijft volgen. Wil je afwijken van de trein-route dan kan dat ook. Wanneer de prijs van de aangepaste route duurder uitvalt, betaal je iets bij.

De reis uitbreiden met een extra nacht bij één van de accommodaties, of met een verblijf in Warschau of Berlijn, is dus geen enkel probleem.

Prijzen*
596 euro per persoon (zo goed als alles inclusief, ook de heen- en terugreis per trein)
405 euro per kind 12 t/m 14 jaar
349 euro per kind 4 t/m 11 jaar
112 euro 1-persoonstoeslag

132 euro bagagevervoer per reisgezelschap
36 euro huurfiets

50 euro toeslag 2-persoonscompartiment in nachttrein ipv 4-persoons
15 euro toeslag 3-persoonscompartiment in nachttrein ipv 4-persoons

*In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als 1 ouder met uitsluitend kinderen onder de 12 jaar reist, als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2018.

Inbegrepen
heen- en terugreis per (nacht)trein vanaf elk station in Nederland naar Monki, incl. zit- en ligplaatsreserveringen (4-persoonscouchette), alle overnachtingen, alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 7, kanohuur, transfers van/naar station Monki op dag 2 en 7, reispakket, STO-reisgarantie.

Niet inbegrepen
toegangskaartjes rode moeras dag 4 (± 1,50 euro p.p.), reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.

Je kan deze reis boeken bij Europa Express

Heb je nog vragen over de reis, stel die dan via mijn contactformulier.

Dit artikel is geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Fietsen, Gezinsreizen, Individuele reizen, Polen: Vogelreizen Biebrzamoerassen, Reis overzicht, Vogelreizen individueel, VogelreizenFiets, Vogels kijken en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.