Polen: Op bezoek bij biologische boeren

fiets- en wandelreis, individuele reis, 9 dagen

Reis langs biologische boeren

Wieden bij een biologische boer

Deze reis is speciaal ontwikkeld voor hen die de biologische landbouw een warm hart toedragen en daarom ook benieuwd zijn hoe het leven er op kleinschalige Poolse biologische boerderijen aan toe gaat. De reis is ook uitermate geschikt voor ouders en kinderen.

Het leven op de Poolse boerderij is wel even wat anders dan in Nederland. Veel producten komen van het eigen land en de boeren kunnen daarom ook vaak goed in hun eigen levensonderhoud voorzien.
‘s Zomers worden veel producten ingemaakt en worden er voorraden aangelegd voor de winter.

Gedurende uw verblijf zullen de boer en de boerin proberen om een aantal van die voor ons vaak ouderwetse activiteiten te plannen. Uw interesse zal zeer gewaardeerd worden. Wellicht mag u zelf meehelpen. De zomer is een drukke tijd en vaak zijn de weersomstandigheden bepalend voor de werkzaamheden op de boerderij.

Tijdens deze reis verblijft u twee maal vier nachten op een biologische boerderij. Beide boerderijen liggen in een ander gebied met een eigen karakteristiek landschap. Vanuit de boerderijen kunt u wandel-, fiets- en/of kanorondtochten maken.

Dag-tot-dag programma

dag 1 tot 5
De eerste 4 nachten bent u te gast op een ecologische boerderij in Taraskowo. Het kleine boerengehucht ligt dichtbij het zuidelijke puntje van de Biebrzamoerassen, waar de riviertjes Biebrza en Narew samenstromen. Het licht glooiende landschap, waarin zich kleine stroompjes hebben gesleten, werd tijdens de ijstijden gevormd.
U kunt fietsen en/of wandelen door velden en bossen en genieten van vergezichten over de Biebrzamoerassen. Geregeld duikt er een eland op tussen de bosschages. Ook kunt u fietsen door het dal van de Narew naar het voormalige provinciestadje Lomza en/of een dagje kanovaren in het Biebrza nationaal park.

dag 5 tot 9
Voor de volgende 4 nachten verkast u naar de biologische boer in Bartosze, een boerendorp op 4 km van de voormalige Oost-Pruisische stad Elk.
Hier bevindt u zich midden in het Mazurische merengebied en de boerderij bevindt zich dan ook vlakbij een meer. Naast wandelen en fietsen behoort ook hier een kanotochtje tot de mogelijkheden.

Het wandelen, fietsen en kanoën

Er zijn voor beide accommodaties routebeschrijvingen voor wandel- en fietstochten. U kunt met openbaar vervoer naar een dichtbijgelegen stadje.
Als u wilt gaan fietsen en u heeft zelf geen fietsen mee (wanneer u bijvoorbeeld per openbaar vervoer naar Noordoost Polen reist) dan kunt u bij boeking van deze reis ook fietsen, kinderfietsen en eventueel kinderzitjes reserveren. In Taraskowo is een beperkt aantal kano’s beschikbaar. Er wordt van u verwacht met de boer en eventuele andere gezinnen te overleggen wie wanneer van de kano’s gebruik kan maken.

De verplaatsing tussen de boerderijen
De twee boerderijen liggen ruim 100km van elkaar. Indien u niet over eigen vervoer beschikt, kunt u op de dag van de verplaatsing naar de volgende boerderij worden gebracht. Aangezien het openbaar vervoer ter plaatse geen goede verbindingen biedt raden wij aan om hier gebruik van te maken. U betaalt voor de transfer een toeslag.

Accommodaties en maaltijden

Op deze reis bezoekt u uitsluitend biologische boerderijen. Deze boeren zijn uit overtuiging biologisch. U zult hun gedrevenheid, gastvrijheid en doorzettingsvermogen waarderen.
Beide boeren hebben meerdere kamers beschikbaar voor gasten. Maar mocht u graag kamperen (zelf kampeerspullen mee nemen), dan hebben beide boeren ook een eenvoudig doch mooi gelegen kampeerterreintje. Er is geen uitgebreid sanitair aanwezig op de kampeerterreintjes. U maakt daarom gewoon gebruik van het sanitair op de boerderijen.
Er wordt voor u gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen van het eigen land. ‘s Ochtends krijgt u een stevig ontbijt en een lunchpakket voor als u op stap gaat. U kunt dan ook uw thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat uw verblijf volledig door ons wordt geregeld en uw gastheer/-vrouw op de hoogte is van uw komst en uw exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Heeft u bij uw boeking speciale dieetwensen opgegeven dan is de boer en/of boerin daar al van op de hoogte.

Geïnteresseerd in deze reis?
Omdat deze reis momenteel niet via een andere reisorganisatie wordt aangeboden kunt u voor meer informatie, inclusief prijzen, advies over de heen- en terugreis, etc., direct met mij contact opnemen via het contactformulier. Handig is het om dan ook even reiscode PL_BIO te vermelden.

Dit artikel is geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Fietsen, Gebieden, Gezinsreizen, Individuele reizen, Mazurische merengebied, Polen wandel Biebrzamoerasssen, Polen wandel Mazurische meren, Reis overzicht, Type reizen, Wandelen, Wandelreizen individueel, Workshops / Themareizen en getagged met . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.