Polen, ontdekkingsreis: natuur en cultuur in Noordoost Polen

  • groepsreis, 10 dagen
  • wandelreis met fiets- en kanodag
  • minimaal 5 en maximaal 12 deelnemers
  • Reis1: van vr 25-05-2018 (single reis)
  • Reis2: van vr 06-07-2018
  • Reis3: van vr 14-09-2018 (single reis)
  • Reis4: kies eigen startdatum
InleidingProgrammaHeen- en terugreisFoto'sPrijzenBoek deze reis
Moskee in Kruszyniany, Noordoost Polen

Moskee in Kruszyniany, Noordoost Polen

Deze reis is zeer gevarieerd, omdat zowel de prachtige natuur als de bijzondere cultuur van Noordoost Polen aandacht krijgt. Gedurende de week sluit dit naadloos op elkaar aan.

We wandelen door het oerbos van Bialowieza, in de uitgestrekte Biebrzamoerassen en door het heuvelachtige Suwalki Landschapspark. Per fiets en kano verkennen we de Mazurische Meren en riviertjes en het voormalige Oost-Pruisen.

We maken kennis met Joodse en Tataarse invloeden uit het verleden. We ontdekken het idyllische kanaal van Augustow met haar vele met de hand bediende sluisjes.

Deze reis is een afwisselende combinatie van natuur en cultuur, mensen en dieren. Een heuse ontdekkingstocht van het echte Noordoost Polen.

single reis
Voor deze reis werken we samen met enkele andere reisorganisaties. Zo is de kans groter dat de reis voldoende deelnemers krijgt om door te gaan. Omdat één van de samenwerkende organisaties zich speciaal richt op alleen reizenden zijn de reisdata in mei en september voor alleen reizenden. Single reizen zijn reizen waarin alle reizigers alleen, dus zonder anderen, inschrijven. Om een misverstand te voorkomen, een alleengáánde hoeft in het dagelijks leven niet alleenstáánde te zijn. Let op: de reisdatum van de 2de vertrekdatum is GEEN speciale single reis. Iedereen kan zich voor deze reisdatum opgeven.

accommodaties
In Bialowieza slapen we in een familiepension en/of in een gastenverblijf bij particulieren. Sommige kamers hebben een eigen badkamer, bij anderen is het sanitair op de gang. Er wordt in het pension gegeten.
In Wolka Karwowska verblijven we op een boerderij op het platteland. De boerderij zelf is niet meer als boerderij in gebruik. De schuur is heel stijlvol omgebouwd tot gastenverblijf. Ook zijn er enkele kamers in het authentieke houten woonhuisje, alsof je in een museum slaapt. De meeste kamers hebben eigen badkamers. Er wordt gekookt op een ouderwets fornuis van keramiek, gestookt op hout. U krijgt een goede indruk van hoe men vroeger leefde en soms nu nog steeds leeft in de houten huizen. We zullen er heel gastvrij onthaald worden. Er wordt op 2-persoons kamers overnacht. Tegen een toeslag kan er een 1-persoons kamer gereserveerd worden. De 1-persoons kamers zijn beperkt beschikbaar.

dag 1
‘s Middags vertrek per internationale trein uit Nederland. In Duitsland reist u via Berlijn naar Szczecin in het uiterste Noordwesten van Polen. Daar stapt u op de directe nachttrein naar Warschau. Er wordt geslapen in 4-persoons couchettes.
Soms zullen we er voor kiezen om onderweg in Berlijn of Szczecin te overnachten in een hotel/pension om ‘s ochtends vroeg door te reizen naar Warschau.

dag 2
Na een overstap in Warschau komen we in de loop van de ochtend aan in Bialystok. Daar staat een bus klaar om ons naar het diep in het bos gelegen dorpje Bialowieza te brengen. Het grenst aan een van de laatste oerbosreservaten van Europa. Onderweg komen we door kleine dorpjes met houten huisjes en orthodoxe kerken. overnachting:pension,Bialowieza

dag 3
´s Ochtends vroeg neemt een lokale gids ons mee diep het oerbos in waar zonder officiële gids niemand mag komen. Soms lijkt het bos een ware jungle door de vele omgevallen woudreuzen. We zien het lijk van een enorme woudreus. Het gat in het kronendak dat hij na liet, toen hij met donderend geweld het loodje legde, is reeds langgeleden weer gevuld. Op zijn overwoekerde en vermolmde lichaam staat een nieuwe generatie boompjes keurig in een rijtje. Zal één van hen ooit dezelfde omvang halen? De vele dode bomen, sommigen met een diameter van meer dan een meter, vormen een ideaal biotoop voor o.a. spechten en uilen. Overal om ons heen zijn bomen vol gaten en hier en daar ontdekken we een spechtensmidse.
De bomen hebben een enorme hoogte. De stamvoeten zijn veelal zwaar bemost en de ondergroei is weelderig zoals het in een bos eigenlijk behoort te zijn. Kans op wroetsporen van wilde zwijnen en prenten van wolven.
Voor de vogelkenners; enkele leuke soorten die je tijdens de voorjaarsreis kunt verwachten zijn withalsvliegenvanger, kleine vliegenvanger, taigaboomkruiper en draaihals. ’s Middags is er voldoende tijd om zelf of met de groep, de zeer uitgestrekte en gevarieerde bossen rondom Bialowieza te verkennen, dan wel te voet of met een huurfiets. Tijdens de najaarsreis, wanneer de bronstijd van de edelherten net begint, zullen we juist wat later het oerbos in gaan, zodat we mogelijk het begin van het burlen kunnen meemaken. overnachting:pension,Bialowieza

dag 4
Zij die willen mogen nogmaals voor dag en dauw uit de veren op zoek naar de laatste Wisenten van Europa. Deze Europese Bison komt hier nog in het wild voor. Een lokale boswachter neemt ons op sleeptouw. Hij weet waar deze imposante dieren zich ongeveer ophouden, waardoor de kans groter wordt ze te zien, maar garanties krijgen we niet. Zonder de hulp van lokale kenners wordt het zoeken naar een naald in een hooiberg, zo uitgestrekt is het bos.
Na het ontbijt laten we Bialowieza achter ons en gaan met de bus richting de noordelijker gelegen Biebrzamoerassen. Onderweg brengen we een bezoek aan een uit de 17de eeuw stammende houten moskee. Al in de 16de eeuw vestigden zich hier moslims (de Polen spreken van Tataren), nadat ze hadden meegevochten aan de zijde van de Poolse koning. Tot op de dag van vandaag vinden we hier nog een Tataarse gemeenschap. We kunnen ons tegoed doen aan enkele typische Tataarse lekkernijen. Aan het eind van de dag komen we bij ons volgende onderkomen aan. Een kleine voormalige boerderij, heerlijk rustig gelegen op het platteland bij het gehucht Wolka Karwowska niet ver van de Biebrzamoerassen. overnachting:agrotoeristisch,Barglow Koscielny

dag 5
Na een goed en stevig ontbijt maken we ons op voor een zeer gevarieerde wandeling (20 km) door het Czerwone Bagno, het ´rode moeras´. Hier kunnen we wandelend tot diep in de Biebrzamoerassen doordringen. De tocht gaat afwisselend door drassige venen en over kurkdroge duinen. Sporen en uitwerpselen verraden de aanwezigheid van o.a. de Eland en de Wolf. De Eland laat zich soms ook zien.
´s Avonds bij een kampvuurtje en wellicht onder het genot van een glaasje wodka valt er nog heel wat na te praten. overnachting:agrotoeristisch,Barglow Koscielny

dag 6
´s Ochtends wandelen we (8km) over slingerende karrensporen en graspaden door kleinschalig boeren landschap en bossen naar het meer van Drestwo. Bij het meer aangekomen gaat onze tocht verder per kano. We volgen de kant van het meer en varen het riviertje de Jegrznia op. Onderweg zien we mogelijk sporen van bever- en otteractiviteiten. We meanderen door natte graslanden en het vredige boeren land. We komen door een dorpje en varen uiteindelijk de uitgestrekte rietvelden nabij de Biebrzamoerassen in. Na 12 km, vlak voordat het riviertje het eindeloze moeras in duikt, worden we bij ´de laatste brug´ opgepikt. Zij die nog energie hebben kunnen terugwandelen naar de boerderij, maar meerijden met het kanovervoer kan ook. overnachting:agrotoeristisch,Barglow Koscielny

dag 7
Het Suwalki Landschappark is ruim 6.000 ha groot en is één van de meest pittoreske gebieden van Polen. De talloze meren, het reliëf (de heuvels zijn tot 300 meter hoog) en grote keien zijn de zichtbare sporen van de enorme krachten die de laatste ijstijd op het landschap uitoefende. Het gebied bestaat uit bossen, velden en bloemrijke valleien met af en toe een dorpje. Oude boerderijen en watermolens geven het landschapspark een speciaal karakter. We zullen hier naar hartelust wandelen over gemarkeerde en ongemarkeerde paden (17 km).
Onderweg naar het Suwalki Landschappark komen we door het stadje Augustow waar we eerst nog even kunnen rondstruinen op de lokale markt. Augustow is een leuk stadje welke ook haar naam heeft gegeven aan het meest uitgestrekte bosgebied van Polen, de Puszcza Augustowska en het kanaal van Augustow, gegraven in het begin van de 19de eeuw. Dit kanaal is een indrukwekkend waterwerk van 102 km lang die een handelsroute mogelijk maakte vanuit het gebied van de Biebrza via de Baltische staten naar de Oostzee. Zo was men niet meer afhankelijk van de daarvoor gebruikelijke handelsroute door het vijandige Oost-Pruisen. In het idyllische kanaal, dat diverse meertjes en rivieren met elkaar verbindt, bevinden zich 18 sluisjes, allen met de hand bediend. Het kanaal staat op de nominatie voor de UNESCO lijst van Werelderfgoederen. overnachting:agrotoeristisch,Barglow Koscielny

dag 8
Vanaf de boerderij maken we een gevarieerde fietstocht (55km) door voormalig Oost Pruisen. De tocht gaat zowel door kleinschalig boeren landschap als uitgestrekte velden van voormalige staatsboerderijen. Maar ook door weelderige bossen, afgelegen boeren gehuchten en natuurlijk langs kraakheldere meren en kleine meanderende riviertjes. overnachting:agrotoeristisch,Barglow Koscielny

dag 9
Na het ontbijt brengt de boer ons naar bushalte of treinstation en nemen we een lijnbus/trein terug naar Warschau. We hebben nog even tijd om Warschau te bezichtigen. ‘s Avonds stappen we weer op de trein en overnachten dan wel in de trein of in een hotel/pension in een stad onderweg.

dag 10
In de loop van de middag keren we terug in Nederland.

De heen- en terugreis per (nacht)trein is standaard inbegrepen in dit arrangement.
Rond het middaguur vertrekken we vanuit Deventer naar Berlijn. Daar stappen we over op een lokale trein naar Szczecin in Noordoost Polen.
Vanaf Szczecin gaat de reis verder per nachttrein (4-persoons couchettes) richting Warschau of direct naar Bialystok in noordoost Polen.
Voor de terugreis volgen we meestal dezelfde route en vertrekken we ‘s avonds met een nachttrein vanuit Warschau. De volgende dag ben je aan het eind van de middag terug in Nederland.

Soms zullen we ervoor kiezen om niet met de nachttrein te reizen, maar onderweg op de heenreis te overnachten in Berlijn of Szczecin, om de volgende ochtend door te reizen naar Warschau.
Op de terugreis kiezen we er soms voor om onderweg in Poznan te overnachten om ‘s ochtends vroeg door te reizen terug naar Nederland.

Mocht u eerder per trein naar Polen willen reizen, of na de reis wat langer willen blijven, dan kan de treinreis voor u worden aangepast, vaak zonder dat dat extra kosten met zich mee brengt. In de regel geldt, hoe vroeger u boekt hoe groter de kans is dat er geen extra kosten zijn.

Wanneer u er voor kiest om de heen- en terugreis zelf te regelen, valt de prijs van het arrangement lager uit, zie prijzen. Je ontmoet de groep dan ter plekke. Exacte ontmoetingsplaats wordt uiterlijk 2 weken voor vertrek van de reis medegedeeld.

foto’s, filmpjes en reisverslagen

Hoog en droog wandelen langs de Biebrzamoerassen

Niet hoog- en niet droog, wandelen in de Biebrzamoerassen.
Nu misschien moeilijk voor te stellen, maar later in het seizoen hou je je voeten hier meestal droog.

Verse beverknaagsporen in het Suwalki Landschappark

Bevers zijn flink bezig geweest in het Suwalki Landschappark. De beverburcht ligt rechts achterin.

Wandelen in het Suwalki Landschappark

Joodse begraafplaats in Noordoost Polen.

We komen door veel kleine dorpjes, met vaak nog houten huisjes.

Orthodoxe kerk in Noordoost Polen

Platteland in Noordoost Polen.

Fietsen in het prachtige bosgebied van Bialowieza

Interieur van een orthodoxe kerk in Noordoost Polen

Oude Tataren moskee in Kruszniany

Vergezicht in het Suwalki Landschappark

Nat gedeelte van het oerbos van Bialowieza

Prijzen Reis1, Reis2 en Reis3:
1165 euro per persoon (zo goed als alles inclusief, ook de heen- en terugreis per trein)
925 euro per persoon (wanneer u de heen- en terugreis zelf regelt)
70 euro toeslag 1-persoonskamer

Inbegrepen
heen- en terugreis per trein vanaf Deventer naar Bialystok incl. zit- en ligplaatsreserveringen (4-persoonscouchettes), alle overnachtingen, alle maaltijden van avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 9, Nederlandse reisleiding, kanohuur, deskundige gids oerbos, wisentenexcursie met lokale boswachter, fietshuur dag 8, reispakket.

Niet inbegrepen
maaltijden tijdens heen- en terugreis, optionele fietshuur in Bialowieza dag 3 en/of 4 ´s ochtends (± € 7,50), optioneel proeven Tataarse lekkernijen dag 4 (± € 5,-), toegang Tataarse moskee dag 4 (± € 1,-), toegang Biebrza Nationaal Park dag 5 (± € 1,50) en mogelijk andere kleine uitgaven als bagagekaartje lijnbus op dag 9 (± € 0,50) en bagagedepot station Warschau dag 9, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.

Prijzen Reis4: kies een eigen startdatum met een eigen gezelschap vanaf 5 personen
Mocht je deze reis met een eigen gezelschap op een zelf gekozen datum boeken, dan zal de prijs afhangen van de afspraken die we van te voren maken en het aantal deelnemers die mee gaan.

U kunt zich opgeven voor deze reis bij Agro Natura door het boekingsformulier hieronder volledig in te vullen en te verzenden.

Wilt u meer informatie over de reis, neem dan contact op via het contactformulier op de contact pagina.
Vermeld wel even de reistitel en de vertrekdatum van de reis.

Ook kunt u deze reis boeken bij de volgende organisaties. Dat is zeker handig wanneer u er ook direct een reis- en/of annuleringsverzekering bij wilt boeken, dat kan namelijk niet via Agro Natura:

Natuurlijk Reizen, 10-daagse ontdekkingstocht in Noordoost Polen

Meander Reizen, 10-daagse ontdekkingstocht in Noordoost Polen

Earth Tracks, 10-daagse ontdekkingstocht in Noordoost Polen.

Aktiva tours, 10-daagse ontdekkingstocht in Noordoost Polen

Boekingsformulier van Agro Natura

Reis: Ontdekkingsreis: natuur en cultuur in Noordoost Polen

Gegevens hoofdboeker

manvrouw (*)Medereizigers


Heen- en terugreis

contactpersoon


Ruimte voor opmerkingen

Robot

captcha (*)

Reisvoorwaarden

Dit artikel is geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Gebieden, Groepsreizen, Mazurische merengebied, Oerbos van Bialowieza, Polen wandel Bialowieza, Polen wandel Biebrzamoerasssen, Polen wandel Mazurische meren, Polen wandel Suwalszczyzna, Reis overzicht, Suwalki landschappark, Type reizen, Wandelen, Wandelreizen groep en getagged met , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.