Noorwegen: sneeuwwandelen vanuit een knusse blokhut

  • groepsreis, 10 dagen
  • sneeuwwandelreis
  • minimaal 4 en maximaal 7 deelnemers
  • Reis1: vr 23 februari 2018
  • Reis2: vr 9 maart 2018
  • Reis3: kies eigen startdatum
InleidingProgrammaHeen- en terugreisFoto'sPrijzenBoek deze reis
Noorwegen, sneeuwwandelreis

Op een top genieten van het uitzicht

In vergelijking met de andere Noorse winterreizen, is dit een heerlijke ontspannen reis, met meer comfort. Daarom geven we deze reis ook wel eens de naam ‘Noorwegen-light’ mee.

We ervaren de ruige Noorse natuur in de winterse sneeuw, en hebben daarnaast ook het gemak van een eenvoudige maar comfortabele blokhut waar ‘s avonds het haardvuur lekker knispert. We verblijven de hele week in deze rustig gelegen Noorse hytte, en ondernemen vanuit hier, afwisselende en uitdagende dagtochten, meestal buiten de gebaande paden.
We gaan niet met een zware rugzak op pad, maar nemen alleen het broodnodige mee in een dagrugzakje.

het sneeuwwandelen

Kan je wandelen, dan kan je sneeuwwandelen. Het is dus absoluut geen probleem wanneer je nog geen ervaring met sneeuwwandelen hebt. Wanneer je in Nederland zonder al te veel moeite een wandeling van 15 à 18 km maakt dan kan je deze reis prima aan.

accommodatie en maaltijden

De houten blokhut waar overnacht wordt behoort bij een typische Noorse bergboerderij waar men schapen houdt en uitkijkt uit over een bevroren meer. Op de achtergrond rijst de Hardangervidda op, het meest uitgestrekte bergplateau van Europa. Het is geen luxe ingericht vakantiehuis, maar wel comfortabel en erg sfeervol. De hut heeft 3 kleine slaapkamers, deels met stapelbed, deels met 2-persoonsbed en een los bed als stapelbed er over heen. Verder is er een gezellige woonkamer met open keuken en een open haard. Er zit zelfs een kleine sauna in. Houdt u van gezelligheid en stelt u geen hoge eisen aan privacy, dan past deze reis prima bij u. De maaltijden zijn bij de reisprijs inbegrepen maar worden door ons zelf bereid. Met eventuele diëten houden we natuurlijk rekening.

wist u dat …?

…u deze reis ook kan boeken met een eigen gezelschap, al vanaf 4 personen, op een zelfgekozen startdatum. Het programma kan aan uw wensen worden aangepast (maatwerk).
De reis is ook geschikt voor gezinnen met kinderen die van wandelen en uitdaging houden.

dag 1
In de loop van de ochtend vertrekken we per minibusje vanuit Groningen richting Scandinavië. Tegen het eind van de middag komen we in Noord Denemarken aan en overnachten daar op een leuke boerderij.

dag 2
´s Ochtends nemen we de ochtendboot van Hirtshals naar Sandejford in Noorwegen. De overtocht duurt slechts 4,5 uur. Vanaf Sandefjord trekken we de prachtige binnenlanden van Noorwegen in. Onderweg komen we langs meren, bergen en dalen. In de loop van de middag komen we bij onze knusse Noorse blokhut aan, in het berggebied rond het plaatsje Rauland dat aangedrukt zit tegen de zuidoosthoek van de uitgestrekte Hardangervidda.

dag 3
In de directe omgeving van de hut maken we een eerste verkennende sneeuwwandeling. We trekken ons eigen spoor door de maagdelijke sneeuw, tussen grillig gevormde berkenboompjes door, bedekt met korstmossen. Diepe sneeuw vormt voor ons geen obstakel. Eenmaal boven de boomgrens zullen we vanaf één van de ons omringende toppen genieten van het prachtige uitzicht.

dag 4
Op sneeuwschoenen ben je veel wendbaarder dan op langlaufski´s waardoor het mogelijk is om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Van deze eigenschap zullen we dankbaar gebruik maken. We trekken verder de ruige en onbewoonde witte wereld in, waar we gisteren al een beetje aan hebben mogen proeven. Sporen van sneeuwhoen, sneeuwhaas en vos verraden dat we niet helemaal alleen zijn. Maar anders dan zij, keren wij weer terug naar onze heerlijke warme hut.

dag 5 en 6
Rauland, aangeplakt tegen de Hardangervidda, heeft een uitgebreid loipenetwerk voor langlaufers, meer dan 140km. Ook wij als sneeuwwandelaars zullen hier dankbaar gebruik van maken. Omdat de sneeuw is aangestampt loopt het een stuk lichter, zodat we makkelijker wat grotere afstanden kunnen overbruggen. De hoogteverschillen zullen iets minder zijn. Afwisselend komen we in dit glooiende landschap door open vlaktes en dichtbegroeide berkenbosjes en volgen dichtgesneeuwde beekdalen met bevroren watervallen.

dag 7 en 8
Wanneer het weer mee zit en er voldoende animo is in de groep om ook wat extremere omstandigheden te ervaren, is er de mogelijkheid om op een 2-daagse trektocht te gaan. Dat betekent dat we één nacht gaan kamperen in de sneeuw. We kunnen slapen in stormvaste tenten, maar er is ook een mogelijkheid om een iglo te bouwen of te slapen in een zelfgegraven sneeuwhol. We trekken het prachtige Silkedalen in. Dit glooiende gebied bevindt zich boven de boomgrens. De combinatie van zon, sneeuw en wind zorgen voor een prachtig schouwspel. We wanen ons in een eindeloze sneeuwwoestijn. De nodige extra bagage (tent, slaapzak, matje, branders, eten voor 1 dag) gaan mee op een sleetje. Het is een voorstel, niets hoeft, er zijn voldoende uitdagende sneeuwwandelingen mogelijk in het gebied waarbij we terugkeren naar onze hut.

dag 9
In de loop van de ochtend verlaten voor de laatste maal onze blokhut. De route die we kiezen hangt af van welke ferry we uiteindelijk zullen nemen. Of we rijden via een prachtige weg, hoog door de bergen, over de zuidelijke uitlopers van de Hardangervidda, naar Stavanger aan de Noorse fjordenkust, of we rijden naar Oslo waar we een paar uur de tijd hebben om de stad te zien. ´s Avonds nemen we de ferry terug naar Denemarken.

dag 10
Nadat we ´s ochtends hebben afgemeerd, rijden we via Denemarken en Noord-Duitsland terug naar Nederland, waar we aan het eind van de middag aankomen.

De heen-en terugreis per minibusje vanuit Nederland is standaard inbegrepen in deze reis.

Rond 10 uur vertrekken we vanuit Groningen per minibusje naar noord Denemarken waar we overnachten op een boerderij. De volgende ochtend nemen we een snelle dagboot die ons in 4 uurtjes overvaart naar Noorwegen.
(Mocht het voor u moeilijk zijn om ‘s ochtends al om 10 uur in Groningen aanwezig te zijn, overleg dan even met mij. Wellicht kunt u de nacht ervoor bij ons in Boerakker (vlakbij Groningen) overnachten).

Op de terugreis nemen we een nachtboot vanuit Oslo of Stavanger naar Denemarken en overnachten we in 4-persoons hutten. Aan het eind van de middag komen we terug in Groningen.

Gedurende de hele reis hebben we het minibusje tot onze beschikking.

Wilt u niet meerijden vanuit Nederland maar reist u liever op eigen gelegenheid om de groep in Noorwegen te ontmoeten dan is dat geen probleem. De korting die u krijgt zal beperkt zijn, omdat het minibusje sowieso vanuit Nederland heen- en weer rijdt.

foto’s en reisverslagen

Onze knusse blokhut met sneeuw, gras en berkenboompjes op het dak

Op naar een mooie top in de buurt van onze blokhut. Op sneeuwschoenen kun je je makkelijk door ruw terrein voortbewegen, ook buiten de gebaande paden.

Ook kinderen genieten immens van deze reis. Gezinnen boeken deze reis vaak als special, dwz, met een eigen gezelschap op een zelf gekozen startdatum.

Op de top, genieten van adembenemende uitzichten.

Even uitrusten, coffee break.

Uitzicht vanuit onze blokhut

Grrrrr......., sneeuwschoenen heb je in allerlei soorten en maten.....

.... en kleuren.

En ook te gebruiken als bijzettafeltje.

We maken geregeld gebruik van het uitgestrekte langlauf-loipe-netwerk van Rauland. Omdat de sneeuw is aangestampt wandelt dat een stuk makkelijker.

Sneeuwwandelen in de loipe boven de boomgrens.

Oeps, zelfde plek andere keer, het is niet altijd mooi weer. Maar zwoegen in de mist of een sneeuwstormpje is ook een ervaring op zich. En thuis ....

... genieten we na bij het haardvuur.

Dikke lagen baardmossen en korstmossen aan de bomen geven aan dat we ons in hele zuivere lucht bevinden. Met name baardmossen leggen snel het loodje wanneer lucht vervuild is.

Het spoor van een vos torent boven de sneeuw uit. Een dergelijk spoor kan ontstaan wanneer een vos verse losse sneeuw aandrukt tijdens het lopen, waarna de wind de overige losse sneeuw rondom wegblaast. Er ontstaat een zogenaamd inversie vossenspoor.

En dit zijn inversie-sporen van sneeuwhoenders. Zij lopen in de berkenzone heel wat af tussen de takjes en struikjes die boven de sneeuw uitsteken, op zoek naar kleine knopjes en overjarig groen.

En 's avonds weer terug in onze knusse Noorse hut...

.. of iglo...

... of sneeuwhol.

Vers gevallen sneeuw in de berkenzone.

Sneeuwwandelen in de berkenzone.

Sneeuwwandelen boven de boomgrens in het prachtige Silkedalen.

Prijzen Reis1: van vr 23 februari 2018 t/m zo 4 maart 2018
Prijzen Reis2: van vr 9 maart 2018 t/m zo 18 maart 2018

1095 euro per persoon (zo goed als alles inclusief, ook de heen- en terugreis per minibus/veerboot)

Inbegrepen

heen- en terugreis per minibus, veerboot Denemarken-Noorwegen v.v., overnachting op de ferry op terugreis in 4-pers. hutten, alle overnachtingen in Denemarken en Noorwegen, lokale transfers in Rauland en omgeving, alle maaltijden vanaf avondeten dag 1 t/m lunchpakket dag 9 behalve lunch op de boot op de heenreis dag 2, diensten Nederlandstalige gids, sneeuwschoenen, reispakket.

Niet inbegrepen
maaltijden tijdens de heen- en terugreis, (alcoholische) dranken bij de maaltijden, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.

Prijzen Reis3: kies een eigen startdatum met een eigen gezelschap vanaf 4 personen
Mocht je deze reis met een eigen gezelschap op een zelf gekozen datum boeken, dan zal de prijs afhangen van de afspraken die we van te voren maken en het aantal deelnemers die mee gaan.

U kunt zich opgeven voor deze reis bij Agro Natura door het boekingsformulier hieronder volledig in te vullen en te verzenden.

Wilt u meer informatie over de reis, neem dan contact op via het contactformulier op de contact pagina.

U kunt deze reis ook boeken via Meander reizen. Dat is zeker handig wanneer u er ook direct een reis- en/of annuleringsverzekering bij wilt boeken, dat kan namelijk niet via Agro Natura. Onderstaande link leidt u naar de reisinformatie bij Meander reizen:

https://meanderreizen.nl/wandelvakantie/groepsreis/noorwegen/licht-sneeuwschoen-wandelen-blokhut/

Boekingsformulier van Agro Natura

Noorwegen: sneeuwwandelen vanuit een knusse blokhut

Gegevens hoofdboeker

manvrouw (*)Medereizigers


Heen- en terugreis

contactpersoon


Ruimte voor opmerkingen

Robot

captcha (*)

Reisvoorwaarden

Dit artikel is geplaatst in Activiteit, Gebieden, Groepsreizen, Hardangervidda, Reis overzicht, Sneeuwwandelen, Type reizen en getagged met , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.