Polen special: kanokampeerreis Czarna Hancza en Biebrzamoerassen

  • special, groepsreis, 10 dagen
  • kanokampeerreis
  • minimaal 5 en maximaal 12 deelnemers
  • Reis1: vr 18 mei 2018
  • Reis2: kies eigen startdatum
InleidingProgrammaHeen- en terugreisFoto'sPrijzenBoek deze reis
Kanoreis in de Biebrzamoerassen

Kanovaren in de Biebrzamoerassen

Deze verrassende kanokampeertrektocht vindt plaats in Noordoost Polen, een nog ongerepte streek met kraakheldere meren en riviertjes die door hun natuurlijke stroomdalen slingeren. Vanwege deze ongereptheid vindt men in Noordoost Polen een aantal nationale parken waarvan het oerbos van Bialowieza en de Biebrzamoerassen de bekendsten zijn. Maar dat deze streek nog veel meer te bieden heeft bewijst deze gevarieerde kanoreis die begint in het Wigry Nationaal Park, bekend om haar vele prachtige meren en haar grote rijkdom aan flora en fauna. Deze kanoreis is een onvergetelijke ervaring voor de natuurliefhebber.
Eerst volgen we drie dagen het riviertje de Czarne Hancza, die meandert door kleinschalig boeren land en de weelderige bossen van de Puszcza Augustowska, het meest uitgestrekte bosgebied van Polen. Ook pikken we een stukje van het idyllische kanaal van Augustow mee met haar vele met de hand bediende sluisjes. Daarna zetten we de kanotrektocht voort in het zuidelijkste deel van de Biebrzamoerassen, een nat en ontoegankelijk gebied en in mei een waar vogelparadijs.

Veel kano-ervaring is voor deze tocht niet vereist, al is het toch wel verstandig al eens een dagje te hebben kanogevaren. We varen hoofdzakelijk met de stroom mee over rustig stromende riviertjes (geen wild water). Stroming, in combinatie met in het water liggende omgevallen bomen, levert prachtige plaatjes op, en maakt het soms even extra uitdagend. Per dag leggen we tussen de 16 km en 25 km af. Een redelijke conditie is dus wel vereist.

Overnachtingen en maaltijden
De eerste nacht wordt er overnacht op een boerderij op 2- en/of 3-persoons kamers. Hier wordt voor ons heerlijk gekookt.
De overige nachten wordt er semi wild gekampeerd. Meestal staat er wel een ouderwetse poepdoos en is er een picknicktafel aanwezig, soms is er ook een waterpomp.

U neemt uw eigen tent mee, maar tegen een toeslag kunt u er ook één huren. Slaapzak en matje neemt u altijd zelf mee. Om spullen droog te houden krijgen we waterdichte tonnen/zakken mee.

Tijdens de kanotrektocht krijgen we een flinke lading proviand mee en een kookuitrusting. We maken de maaltijden zelf klaar. In de avond een lekker kampvuurtje stoken is in Polen nooit een probleem.

Klik op de kaart om te vergroten

dag 1
´s Middags vertrek per internationale trein uit Nederland. In Duitsland reist u via Berlijn naar Szczecin in het uiterste Noordwesten van Polen. Daar stapt u op de directe nachttrein naar Warschau. Standaard wordt er geslapen in een 4-persoons couchette. Ook is het mogelijk om 3-, 2- of 1-persoons couchettes of compartimenten te reserveren.

dag 2
´s Ochtends vroeg komt u aan in Warschau en reist dan verder per trein of bus. Rond de middag komt u in Grajewo of Monki aan en wordt vanaf daar naar de eerste accommodatie gebracht.
overnachting: boerderij in Wolka Karwowska

dag 3
´s Ochtends worden we samen met de volledige kano- en kampeeruitrusting naar het Wigry Nationaal Park gebracht. We worden afgezet bij een voormalig klooster gelegen op een schiereiland. Vanaf het meer varen we het riviertje de Czarna Hancza op en volgen deze stroomafwaarts. Het eerste deel voert ons langs kleine boerderijtjes, afgewisseld met bos. Regelmatig horen we de Wielewaal en de Roodmus. We zien beverburchten op de oever en als we geluk hebben de Hop.
overnachting: kampeerplek langs de Czarna Hancza

dag 4
Dwars door het uitgestrekte bosgebied van Augustow stroomt de Czarna Hancza naar het zuiden. De oevers zijn moerassig en hebben een enorme plantenrijkdom. Naast ons vliegen honderden beekjuffers en zwemmen bijzondere eenden zoals de Grote zaagbek en de Brilduiker.
overnachting: kampeerplek langs de Czarna Hancza

dag 5
Het bos breekt open en zo nu en dan passeren we een boerderij. De hop, Grauwe klauwier en het Paapje laten zich geregeld horen en zien. En ga je er ´s ochtends heel vroeg uit dan is er een reële kans om Bevers en spelende Otters vanuit de kano waar te nemen. Aan het eind van de dag zoeken we diep in het woud een kampeerplekje onder enkele eeuwen oude eiken.
overnachting: kampeerplek langs de Czarna Hancza

dag 6
We verlaten de Czarna Hancza en varen het kanaal van Augustow op. Onderweg passeren we kleine, met de hand bediende sluisjes en peddelen door bosomzoomde meren. In de loop van de middag worden we opgepikt en naar de uitgestrekte Biebrzamoerassen gebracht.
overnachting: kampeerplek langs de Biebrza

dag 7
Tussen de rietvelden door varen we het brede en ontoegankelijke zuidelijke bekken van de Biebrzamoerassen in. Het is een genot om naar de vele rietvogeltjes te kijken die voor, over en achter ons langs schieten. We worden begeleid door vele juffers en libellen en horen steeds het herkenbare geluid van de Grote karekiet en de Roodbuikvuurpad. Als we geluk hebben zien we Kraanvogels of een Eland aan de oever. We kamperen bij Bialy Grad, een open vlakte met prachtige vergezichten. Op de slikkige, net droogvallende gronden, komen veel steltlopers foerageren en ook de Zwarte ooievaar.
overnachting: kampeerplek langs de Biebrza

dag 8
Nog één mooie kanodag diep in de moerassen. Witvleugelsterns en Witwangsterns krijsen de hele dag boven het water en Buidelmezen zijn druk in de weer in de wilgenstruelen. Wanneer er plotseling honderden vogels in paniek de lucht in gaan, weten we dat de Zeearend in de buurt is. Tegen de avond bereiken we de bewoonde wereld en kamperen we bij een boer aan de rand van het moeras.
overnachting: kampeerplek bij boerderij in Brzostowo

dag 9
We worden naar de stad Lomza gebracht van waar we de bus weer nemen naar Warschau. Meestal is er tijd genoeg om iets van deze stad met haar roerige geschiedenis te zien. Aan het begin van de avond stappen we op de nachttrein terug naar Nederland.

dag 10
´s Middags komt u weer per trein aan in Nederland.

De heen- en terugreis per (nacht)trein is standaard inbegrepen in dit arrangement.
Rond het middaguur vertrekken we vanuit Deventer naar Berlijn. Daar stappen we over op een lokale trein naar Szczecin in Noordoost Polen.
Vanaf Szczecin gaat de reis verder per nachttrein (4-persoons couchettes) richting Warschau of Grajewo in noordoost Polen.
Voor de terugreis volgen we meestal dezelfde route en vertrekken we ‘s avonds met een nachttrein vanuit Warschau. De volgende dag ben je aan het eind van de middag terug in Nederland.

Mocht u eerder per trein naar Polen willen reizen, of na de reis wat langer willen blijven, dan kan de treinreis voor u worden aangepast, vaak zonder dat dat extra kosten met zich mee brengt. In de regel geldt, hoe vroeger u boekt hoe groter de kans is dat er geen extra kosten zijn.

Wanneer u er voor kiest om de heen- en terugreis zelf te regelen, valt de prijs van het arrangement lager uit, zie prijzen. Je ontmoet de groep ter plekke. Exacte ontmoetingsplaats wordt u uiterlijk 2 weken voor vertrek van de reis medegedeeld.

foto’s, filmpjes en reisverslagen

Aan de oever van het Wigry meer

Aan de oever van het Wigry meer.

Kanovaren op het Wigry meer, je waant je in Scandinavië.

Kanovaren op het Wigry meer, je waant je in Scandinavië.

Het Wigry klooster aan het Wigry meer.

Het Wigry klooster aan het Wigry meer.

Enorme beverburcht langs de Czarna Hancza in het Wigry Nationaal park in Noordoost Polen

Enorme beverburcht langs de Czarna Hancza in het Wigry Nationaal park in Noordoost Polen

Het riviertje de Czarna Hancza, overal kraakhelder water.

Het riviertje de Czarna Hancza, overal kraakhelder water.

Zwemmende bever op de Czarna Hancza. Let ook op het vogelconcert op de achtergrond.

De Czarna Hancza, geregeld kom je omgevallen bomen op je weg tegen.

De Czarna Hancza, geregeld kom je omgevallen bomen op je weg tegen.

We zijn heel vroeg vertrokken, zien zwemmende bevers en spelende otters, en horen in dit filmpje roepende kraanvogels in het Czarna Hancza dal.

Biebrzamoerassen bij Bialy Grad.

Biebrzamoerassen bij Bialy Grad.

Kamperen in de Biebrzamoerassen.

Kamperen in de Biebrzamoerassen.


Prijzen Reis1: van vr 18 mei 2018 t/m zo 27 mei 2018
895 euro per persoon (zo goed als alles inclusief, ook de heen- en terugreis per trein)
655 euro per persoon (wanneer u de heen- en terugreis zelf regelt)
50 euro tenthuur (alleen indien u zelf geen tent mee neemt)

Inbegrepen
heen- en terugreis vanaf Deventer per (nacht)trein incl. ligplaatsreserveringen (4-persoonscouchette), alle lokale transfers, 1 overnachting op kamer, alle maaltijden vanaf diner dag 2 t/m lunchpakket dag 9, Canadese kano’s en kookuitrusting, kanovergunningen, deskundige reisleiding, reispakket.

Niet inbegrepen
maaltijden tijdens de heen- en terugreis, tent, slaapzak, matje, sluisgelden (± € 1,50), kampeergelden (± € 15,-),reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard

Prijzen Reis2: kies een eigen startdatum met een eigen gezelschap vanaf 5 personen
Mocht je deze reis met een eigen gezelschap op een zelf gekozen datum boeken, dan zal de prijs afhangen van de afspraken die we van te voren maken en het aantal deelnemers die mee gaan.

U kunt zich opgeven voor deze mooie kanoreis bij Agro Natura door het boekingsformulier hieronder volledig in te vullen en te verzenden.

Wilt u meer informatie over de reis, neem dan contact op via het contactformulier op de contact pagina.
Vermeld wel even de reistitel en de vertrekdatum van de reis.

Boekingsformulier van Agro Natura

Polen: kanokampeerreis Czarna Hancza en Biebrzamoerassen

Gegevens hoofdboeker

manvrouw (*)Medereizigers


Heen- en terugreis

contactpersoon


Ruimte voor opmerkingen

Robot

captcha (*)

Reisvoorwaarden

Dit artikel is geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Gebieden, Groep specials, Kanovaren, Mazurische merengebied, Polen: Vogelreizen Biebrzamoerassen, Polen: vogelreizen Czarna Hancza, Reis overzicht, Type reizen, Vogelreizen specials, VogelreizenKano, Vogels kijken en getagged met , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.