Noorwegen special: pittige sneeuwwandeltrektocht Hardangervidda

  • special, groepsreis, 8 dagen
  • sneeuwwandelreis
  • minimaal 2 en maximaal 8 deelnemers
  • Reis1: kies eigen startdatum
InleidingProgrammaHeen- en terugreisFoto'sPrijzenBoek deze reis

Sneeuwwandelen in een sneeuwwoestijn

Tijdens deze zeer avontuurlijke tocht gaan we op sneeuwschoenen de Hardangervidda ontdekken, de grootste ‘hoogvlakte’ van Europa, in Noorwegen. De term hoogvlakte betekent niet dat het louter een vlak gebied is. Het is juist ruig en onherbergzaam, maar heeft geen hoge onbereikbare toppen.
We houden ons niet aan een vaste route, maar maken een zwerftocht, waarbij we ons laten leiden door het weer en de interesses binnen de groep.
Het is een pittige tocht. We dragen onze eigen bagage op de rug en trekken daarbij ook nog één of enkele pulken (sleetjes) achter ons aan.
We maken geen gebruik van getrokken sporen of gemarkeerde loipes, we trekken ons spoor zelf en maken daarbij gebruik van GPS en kaartmateriaal.
In de wijde omgeving zullen gebaande paden en menselijke activiteit ver te zoeken zijn.

We kamperen in de sneeuw of maken gebruik van kleine berghutten, die in de zomer door jagers en vissers worden gebruikt en niet bekend zijn bij het ‘grote publiek’.

Bij mooi weer kunnen we genieten van de eindeloze sneeuwlandschappen en prachtige vergezichten, maar als het weer omslaat en we te maken krijgen met sneeuwstormen laten we ons ook niet uit het veld slaan, maar trotseren de elementen.
Het kan dan voorkomen dat we maar enkele kilometers kunnen afleggen. Als er geen hutje in de buurt is, zetten we onze tent op of graven we een sneeuwhol om daarin te overnachten.
Maar we kunnen er ook altijd voor kiezen om een keer een extra nacht in een hutje te blijven en zonder bepakking een rondtocht te maken.

zwaarte

Deze tocht is geschikt voor iedereen die van een uitdaging houdt, over een goede conditie beschikt, kan “afzien” als het nodig is en niet veel waarde hecht aan comfort. Maar je hoeft echt geen ‘rambo-type’ te zijn, liever niet zelfs, mijn moeder, op 72-jarige leeftijd, kon het ook.
Je zult de natuur voluit ervaren.
Je draagt grotendeels je eigen bagage, dus moet je er geen probleem mee hebben om met een rugzak van ongeveer 15 kg te lopen.

maaltijden

De maaltijden zijn NIET inbegrepen. Dit is heel bewust gedaan. Je moet namelijk je eigen eten in je rugzak meedragen en dat moet er wel in passen, zowel wat volume als wat gewicht betreft. Zo kan je je rugzak thuis al volledig pakken en komen we ter plaatse niet voor vervelende verrassingen te staan.
Je koopt sowieso je eigen ontbijt en lunch in en zorgt, in overleg, ook voor enkele avondmaaltijden voor de hele groep.
De warme maaltijden op de eerste en laatste dag, wanneer we op de boerderij in de bewoonde wereld zijn, worden wel door mij geregeld.

informatieavond

Omdat we tijdens deze reis ver van de bewoonde wereld zijn, en je je van te voren wel goed moet beseffen wat de tocht precies inhoudt, organiseren we vooraf een informatieavond. Hier wordt ook ingegaan op zaken als materiaal en kleding en maaltijden.

Hieronder is een realistisch reisprogramma beschreven. Afhankelijk van interesses binnen de groep, weersomstandigheden en inzichten van de reisleiding kan hier tijdens de reis vanaf worden geweken.

dag 1
Aankomst in Rauland, tegen de zuidoost hoek van de Hardangervidda aan. We overnachten op een knusse Noorse boerderij.
overnachting: blokhut Rauland

dag 2
Begin van ons sneeuwwandelavontuur. We beginnen relatief vlak, via enkele meren wandelen we naar de grens van het Nationale Park Hardangervidda. Aan het eind van het laatste meer, gelegen in een typisch u-vormig gletsjerdal, begint de geleidelijke maar gestage klim de hoogvlakte op. We moeten ongeveer 500m stijgen. We kamperen ergens onderweg.
overnachting: kampeerplek Hardangervidda

dag 3
Vandaag proberen we het eerste hutje te bereiken. Is er nog energie over en zit het weer mee dan maken we nog een korte rondtocht vanuit het hutje. We stoken de kachel lekker op en genieten van de doodse stilte hier. In de verre omtrek is geen levende ziel te bekennen. Als het helder is zijn de sterrenhemels adembenemend mooi.
overnachting: berghut Hardangervidda

dag 4
We maken een gevarieerde en afwisselende rondtocht vanuit onze hut. Heerlijk, kan het grootste deel van onze bepakking thuisblijven.
overnachting: berghut Hardangervidda

dag 5
We lopen door naar een volgend hutje welke slechts 6 kilometer verderop ligt. Hier laten we een deel van onze bagage achter waarna we een stukje lichter weer de sneeuwwoestijn in trekken. De hoogteverschillen tussen de twee hutjes zijn gering. Nadat we onze bagage hebben gedropt kunnen we het zo licht of zwaar maken als we zelf willen.
overnachting: berghut Hardangervidda

dag 6
Alle bepakking gaat weer mee en via een adembenemend mooi gletsjerdal zakken we af naar de boomgrens aan de rand van het Nationaal Park. Tussen de grillige bergberken zetten we de tenten op.
overnachting: kampeerplek Hardangervidda

dag 7
De laatste dag van onze trekking. Vanuit onze tenten kijken we nog een keer naar het prachtige winterse ruige berglandschap. Langzaamaan komen we weer in de bewoonde wereld. In Rauland kunnen we ons op de boerderij lekker opfrissen en bijkomen van ons avontuur.
overnachting: blokhut Rauland

dag 8
Vertrek uit Rauland en einde van het winteravontuur door het ruigste en meest afgelegen deel van de Hardangervidda.

De heen- en terugreis is standaard niet inbegrepen in deze reis.

In principe ontmoeten we elkaar in Rauland in Noorwegen. Maar uiteraard kan ik adviseren over de heen- en terugreis en kunnen we vooraf overleggen, mochten mensen samen willen reizen.

Alvast een kort en niet volledig overzicht van enkele mogelijkheden:

Auto:
Kom je met de auto dan kan je het beste een ferry in Noord Denemarken nemen. Hou er wel rekening mee dat je goede winterbanden nodig hebt, geschikt voor Scandinavië.

Bus, Trein, Vliegtuig:
Per bus, trein en vliegtuig kan je tot Oslo komen. Vanaf Oslo neem je dan een langeafstandbus naar Rauland.

Zolang deze reis geen vaste reisdatum heeft, worden er richtprijzen vermeld.

Richtprijzen Reis1:
735 euro per persoon (heen- en terugreis niet inbegrepen)
25 euro huur winterslaapzak
Kies een eigen startdatum met een eigen gezelschap vanaf 2 personen.
Mocht je deze reis met een eigen gezelschap op een zelf gekozen datum boeken, dan zal de prijs afhangen van de afspraken die we van te voren maken en het aantal deelnemers die mee gaan.

inbegrepen
briefing vooraf in Nederland, alle overnachtingen, lokale transfers, diensten Nederlandstalige gids, gebruik van tenten, gebruik van sneeuwschep/zaag, slee, gebruik sneeuwschoenen, reispakket, STO-reisgarantie

niet inbegrepen
heen- en terugreis naar en van de boerderij in Rauland, maaltijden (je koopt te voren zelf je ontbijt- en lunch in en zorgt in overleg voor enkele avondmaaltijden voor de hele groep), reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.

Interesse in deze reis en er staat (nog) geen vaste vertrekdatum bij deze reis vermeld, neem dan eerst even contact met me op. Zodra de organisatie van de reis rond is wordt de afgesproken reisdatum toegevoegd.

Boekingsformulier van Agro Natura

Noorwegen special: pittige sneeuwwandeltrektocht Hardangervidda

Gegevens hoofdboeker

manvrouw (*)Medereizigers


Heen- en terugreis

contactpersoon


Ruimte voor opmerkingen

Robot

captcha (*)

Reisvoorwaarden

Dit artikel is geplaatst in Activiteit, Gebieden, Groepsreizen, Hardangervidda, Reis overzicht, Sneeuwwandelen, Type reizen en getagged met , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.