Engeland/Schotland: Scottish Borders and the Cuthbert’s Way

  • groepsreis, 9 dagen
  • wandelreis
  • minimaal 5 en maximaal 7 deelnemers
  • Reis1: van vr 31-05-2019
  • Reis2: kies eigen startdatum
InleidingProgrammaHeen- en terugreisFoto'sPrijzenBoek deze reis

Wandelen op de Cuthbert’s Way

Deze prachtige en zeer gevarieerde wandelreis gaat langs de grens van Engeland en Schotland. We wandelen zowel door Northumberland in Engeland als door het Schotse Scottish Borders. Het gebied heeft een roerig verleden en veel restanten zijn daarvan nog terug te vinden in de vorm van ruïnes van oude spookkastelen en abdijen. Het landschap lijkt verweven met het woelige verleden en voert ons, soms over oude Romeinse wegen, langs eindeloze heidevelden en boven steile kliffen aan de kust, maar ook door vriendelijke dalen begroeid met uitbundig bloeiende gaspeldoorn, door bloemrijke bossen, langs heggen en muurtjes en door een heuse waddenkust.

De St. Cuthbert´s way loopt als een rode draad door onze reis. Deze pelgrimsroute begint in het Schotse Melrose, loopt een stukje door het Northumberland National Park, direct achter het huis waar wij verblijven en eindigt aan de kust van het Northumberland.

Naast de Cuthbert’s way, volgen we ook een dag het kustpad boven de steile kliffen van Abb´s Head, wandelen we door de Cheviot Hills en brengen we een bezoek aan de rotsige Farne Islands, bekend om de broedkolonies van duizenden zeevogels, waaronder vele papegaaiduikers.

Deze reis is geschikt voor mensen die van natuur en wandelen houden. We wandelen 15 tot 18km per dag en de wandelingen zijn niet zwaar. Omdat we een busje met chauffeur tot onze beschikking hebben zijn we flexibel en is het vaak mogelijk om hen, die het een dagje wat rustiger aan willen doen, eerder op te pikken.

accommodatie en maaltijden
We overnachten op het landgoed van Hugh en Kathryn. We verblijven in de westelijke helft van dit prachtige monumentale victoriaanse landhuis. De andere helft wordt door Hugh en Kathryn bewoont.

Het huis bezit nog de oude victoriaanse sfeer maar is wel van alle gemakken voorzien. We beschikken over vijf ruime 2-persoonskamers en er zijn meerdere badkamers aanwezig. Ook is er een sfeervolle woonkamer met open haard en gemakkelijke fauteuils.

De maaltijden worden door onze kok ingekocht en bereid in onze gezellige keuken. Een handje meehelpen wordt gewaardeerd. Met diëten houden we uiteraard rekening. Bij het ontbijt maak je elke dag je eigen lunchpakketje.

reisleiding
Op deze reis gaat zowel een reisleider als een kok/chauffeur mee. Beiden kennen het gebied goed, dus je bent bij hen in goede handen. De één begeleidt de wandelingen terwijl de andere ons weg brengt, op pikt, halverwege een keertje de groep ontmoet en tussendoor ook nog de boodschappen doet.

dag 1
We verzamelen in de loop van de middag in IJmuiden waar de boot naar Newcastle upon Tyne om 17.30 vertrekt. De exacte ontmoetingsplaats en tijdstip wordt in de deelnemersbrief beschreven die u ongeveer 2 weken voor vertrek ontvangt.
overnachting: veerboot

dag 2
Iets na 9-en arriveren we in Newcastle en rijden in 2 uurtjes naar het Schotse Melrose, waar we beginnen aan het eerste deel van de Cuthbert’s way, een pelgrimsroute van 100 km ter ere van de heilige Cuthbertus.

St Cuthbert leefde rond het jaar 650. Hij was eerst monnik in Melrose en later bisschop op Holy Island, waar hij ook begraven werd. Hij was vermaard om zijn goedaardigheid en de wonderen die hij verrichtte. In de laatste jaren van zijn leven zorgde hij voor de zeedieren rondom de eilanden voor de kust van Northumberland en wordt daarom als een van de eerste natuurbeschermers gezien.

Na onze wandeling rijden we naar ons mooie landhuis, niet ver van de Schots-Engelse grens aan de voet van de Cheviot Hill’s en ‘s avonds genieten we van een eenvoudige maaltijd (soep en brood met een kaasplankje) bij het haardvuur.
overnachting: cottage Kilham

dag 3 t/m 5
De komende drie dagen lopen we grote delen van de Cuthbert’s Way.

St. Cuthberts way, zoals de Engelsen het zeggen: St Cuthbert´s Way, one of the most beautiful, varied and enjoyable long distance walking routes in Britain, and one of Scotland´s Great Trails.

De wandelingen lopen door de mooiste landschappen van de Schotse grensstreek. We lopen langs de rustige oevers van de rivier Tweed, door wuivende graanvelden en over paden met zulke dikke bomen, dat ze wellicht de Romeinen nog hebben zien langs marcheren. We trekken door dalen begroeid met gaspeldoorn en over ruig begroeide heuvels waar schapen grazen.

Eenmaal ´de grens over´ wandelen we door het Northumberland Nationaal Park de Cheviot Hills in, over met heide begroeide heuvels, waar het Schotse Sneeuwhoen zich prima thuis voelt. Vanaf de toppen kun je in de verte de Noordzeekust zien, terwijl achter ons aan de horizon, de contouren van de karakteristieke Eildon Hill’s bij Melrose, waar de tocht begon, bij helder weer nog zichtbaar zijn.

We komen langs Cuthbert’s Cave, een grot waar het lichaam van de heilige Cuthbertus tijdelijk zou zijn verstopt, toen de Vikingen Holy Islands aanvielen en de abdij aldaar plunderden en platbrandden.
Saillant detail; één van de afleveringen van de populaire Engelse detective-serie Vera werd hier opgenomen.

Holy Islands, het eindpunt van het Pelgrims Pad, zullen we bij laag water en al wadlopend bereiken. De dag dat we naar Holy Islands wandelen, zullen we zo kiezen, dat die het beste uitkomt wat betreft het tij. Daar zijn we immers van afhankelijk.
overnachting: cottage Kilham

dag 6
Waar de kust bij Holy Islands uit duinen, slikken en stranden bestaat vind je iets noordelijker bij Abb´s Head, aan de Schotse kant van de grens, steile kliffen. Hier broeden vele zeevogels op de smalle richeltjes. We volgen het kustpad boven de kliffen langs in het St. Abb´s Head natuurreservaat en wisselen dit af met het glooiende boeren achterland. Uiteraard dalen we ook af naar het piepkleine vissersplaatsje of rovershol St. Abb´s Head zelf.
overnachting: cottage Kilham

dag 7
We maken een mooie wandeling in de Cheviot Hills. We volgen de oevers van de beek Harthope Burn stroomopwaarts. Dit prachtige dal is vogelrijk. In de snelle stroming foerageert de waterspreeuw en langs de oevers, de grote gele kwikstaart en de oeverloper. Tussen de weelderige begroeiing, van de in het voorjaar fel geel bloeiende gaspeldoorn en wit bloeiende meidoorn, duiken rode patrijzen en fazanten op.
We stijgen naar de hoogvlaktes, naar de heide- en veenpluisvelden waar het Schotse Sneeuwhoen leeft. Ook de Wulp houdt van dit gebied en is daarom ook het symbool van het Northumberland National Park. Bij de rotsige toppen laat de beflijster zich wel eens zien.
Het laatste stuk van de wandeling dalen we af langs snelstromende beken en door rotsachtige dalen, we zouden ons haast in de Alpen wanen.
overnachting: cottage Kilham

dag 8
Als mooie afsluiting van onze reis, rijden we vandaag terug naar de kust bij Seahouses. Van hieruit vertrekken kleine bootjes naar de Farne Islands, enkele ´onbewoonde´ rotseilandjes, een paar kilometers uit de kust. Onbewoond staat niet voor niets tussen aanhalingstekens, de eilandjes vormen één grote broedkolonie van duizenden zeevogels als papegaaiduikers, kuifaalscholvers, zeekoeten, alken en stormvogels. Allemaal te zien op een paar meter afstand. Een petje op je hoofd tegen de fanatieke Noordse Sterns is wel verstandig.

Oja, ook St. Cuthbert steekt weer zijn hoofd op. Aan het eind van zijn leven trok hij zich terug als kluizenaar op één van de eilandjes en is hij overleden. Een piepklein kapelletje ‘getuigd’ nog van zijn aanwezigheid.

´s Middags rijden we weer terug naar Newcastle waar we aan het eind van de middag inschepen voor onze boottocht terug naar IJmuiden.
overnachting: veerboot

dag 9
In de ochtend komen we weer in IJmuiden aan.

De heen- en terugreis vanuit Nederland is standaard inbegrepen in deze reis.

We verzamelen rond 16.00uur in de haven van IJmuiden, waar we de boot naar Newcastle nemen.
De boot vertrekt om 17.30uur en komt de volgende ochtend om 09.15uur lokale tijd aan (het is in Groot-Brittanië een uur vroeger dan bij ons).
aan boord overnachten we in 4-persoonshutten.

Op de terugweg maken we ook gebruik van de ferry Newcastle-IJmuiden en komen we ‘s ochtends rond 09.30 uur weer aan in IJmuiden.

De gehele reis beschikken we over een minibusje, vaak gaat deze al vanuit Nederland mee, een enkele keer kan het voorkomen dat het busje al in Newcastle staat.
Wanneer het busje vanuit Nederland mee gaat is het soms mogelijk meerdere oppikpunten in Nederland af te spreken. Hierover hebben we dan van te voren contact.

foto’s en reisverslagen

Wandelen over de Eildon Hills bij Melrose aan het begin van de Cuthbert’s way

Wandelen over de Eildon Hills bij Melrose.

Langs de rivier de Tweed

Bij een oude bron langs de rivier de Tweed.

Muurvarens langs het wandelpad langs de Tweed.

Enkele markante grafstenen op het kerkhofje van Maxton Church.

Het begin van Dere Street, een voormalige Romeinse weg.

Terugblik op de Eildon Hills bij Melrose. We zullen ze dagen nog in de verte zien liggen.

Dere Street, een voormalige Romeinse weg.

Dere Street

Prachtige muurtjes, overal in het landschap. En altijd is er iets op bedacht om er makkelijk overheen te komen.

We komen ook door parkachtig landschap met ‘oude gardens’ in de buurt van Monteviot House.

Nog een boompje langs Dere Street op de Cuthbert’s way.

De ruïne van Cessford Castle

Op weg naar Wideopen Hill

Op weg naar de top van Wideopen Hill

Vanaf Wideopen Hill kan je eindeloos ver kijken.

The Cuthbert’s Way, grens tussen Schotland en Engeland.

In de Cheviot Hills

Schots Sneeuwhoen in de Cheviot Hills op de Cuthbert’s way

Wegwijzers op de Cuthbert’s Way.

Prachtige Schapen langs de Cuthbert’s Way

Wadlopen naar Holy Islands

Wadlopen naar Holy Island

Ruïne van de Priory op Holy Islands met op de achtergrond het kasteel op de enige rots van Holy Island.

Kasteel op Holy Island

Gestapelde stenen langs de kustlijn van Holy Island

Grensovergang tussen Engeland en Schotland

Het Coast Path nabij Abb’s Head.

Door golvende weiden boven de kliffen langs.

De rotskust nabij Abb’s Head

Langs het Coast Path bij Abb’s Head

Boven de kliffen bij Abb’s Head

In het Abb’s Head natuurreservaat.

Wandelen langs de Harthope Burn

Terug in de Cheviot Hills

In de Cheviot Hills

In de Cheviot Hills

In de Cheviot Hills

Beekdal in de Cheviot Hills

In de Cheviot Hills

In de Cheviot Hills

Bootje op weg naar de Farne Islands. De rotsen op de voorgrond zitten vol zeekoeten met hun jongen

Op de Farne Islands

Er is ook een grote grijze zeehonden kolonie op de Farne Islands

En natuurlijk ook heel veel papegaaiduikers op de Farne Islands.

Prijzen Reis1:
1195 euro per persoon (zo goed als alles inclusief, ook de heen- en terugreis per nachtboot)
50 euro vroegboekkorting, wanneer je voor 1 december boekt.

inbegrepen
heen- en terugreis nachtboot IJmuiden – Newcastle, alle overnachtingen, alle maaltijden vanaf lunch(pakket) op dag 2 t/m lunch(pakket) op dag 8, al het lokale vervoer conform programma met ons minibusje, boottochtje naar de Farne Islands, diensten deskundige Nederlandse reisbegeleider, diensten kok/chauffeur, reispakket, STO-reisgarantie

niet inbegrepen
maaltijden op de boot tijdens de heen- en terugreis, mogelijk enkele entree-gelden (vrije keuze), reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.

Prijzen Reis2:
Kies een eigen startdatum met een eigen gezelschap vanaf 5 personen.
Mocht je deze reis met een eigen gezelschap op een zelf gekozen datum boeken, dan zal de prijs afhangen van de afspraken die we van te voren maken en het aantal deelnemers die mee gaan.

U kunt zich opgeven voor deze reis bij Agro Natura door het boekingsformulier hieronder volledig in te vullen en te verzenden.

Wilt u meer informatie over de reis, neem dan contact op via het contactformulier op de contact pagina.
Vermeld wel even de reistitel en de vertrekdatum van de reis.

Boekingsformulier van Agro Natura

Engeland/Schotland: Scottish Borders and the Cuthbert’s Way

Gegevens hoofdboeker

manvrouw (*)
Medereizigers


Heen- en terugreis

contactpersoon


Ruimte voor opmerkingen

Robot

captcha (*)

Reisvoorwaarden

Dit artikel is geplaatst in Activiteit, Engeland alle reizen, Engeland wandel Northumberland, Engeland wandel the Cuthberts way, Gebieden, Groepsreizen, Reis overzicht, Schotland wandel Scottish borders, Schotland-alle-reizen, Type reizen, Wandelen, Wandelreizen groep. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.