Engeland: Coast to Coast Walk, deel 1, the Lake District

  • groepsreis, 10 dagen
  • wandelreis
  • minimaal 5 en maximaal 7 deelnemers
  • Reis1: van vr 17-05-2019
  • Reis2: kies eigen startdatum
InleidingProgrammaHeen- en terugreisFoto'sPrijzenBoek deze reis

Wandelen langs Ennerdale

The coast to coast walk, één van de populairste lange afstandswandelingen in Engeland, werd voor het eerst gelopen en beschreven door Alfred Wainwright in 1972. Velen zijn daarna gevolgd, vaak met het bekende boekje van Wainwright in de hand, een handgeschreven reisgidsje, boordevol pentekeningen van het landschap met verhelderende schetsjes en kaartjes.
De tocht begint aan Ierse zee, de westkust van Engeland bij St. Bees Head en eindigt aan de oostkust, de Noordzee, bij Robin Hood’s Bay. Onderweg kom je door drie van de mooiste nationale parken van Engeland, die landschappelijk totaal verschillend zijn.
Eerst wandel je door het Lake District, een bergachtig gebied met toppen tot 900 meter, met daartussen de grootste meren van Engeland.
Daarna komen de Yorkshire Dales, een heuvelachtig gebied met groene beekdalen, doorsneden met ontelbare stapelmuurtjes en af en toe een pittoresk dorpje.
Het laatste deel van de tocht, de North York Moors, bestaat uit grote hoogveen-vlakten met paarse heidevelden en statige bossen, met hier en daar een oude burcht, fort of restant uit de Romeinse tijd. Tegen het einde van de tocht nader je de kust met steile kliffen en vissersdorpjes.
De coast to coast walk is ongeveer 300 kilometer lang. Wij hebben de route opgedeeld in drie mooie afzonderlijke reizen van ongeveer 100 kilometer elk. Elke reis doet een ander nationaal park aan.

De eerste reis, het Lake District
Deze eerste etappe van de coast to coast walk voert door het Lake district, het populairste nationaal park van Engeland, in het graafschap Cumbria. Het Lake district is bergachtig, met diep uitgesleten gletsjerdalen waar totaal 16 grote meren in liggen. Maar er komen nog veel meer kleine meren voor en de hoogste toppen reiken tot 900m.

Zwaarte
Dit eerste deel van de Coast to Coast walk, door het Lake District, is ook direct de zwaarste. Er wordt veel gewandeld over rotsachtige paadjes en een aantal dagen worden er hoogteverschillen tot over de 600m overwonnen. Hier en daar kunnen paden behoorlijk steil zijn maar meestal wel goed begaanbaar.
We wandelen ongeveer 17km per dag en wanneer onze chauffeur met het busje onderweg bij de route kan komen, is het soms mogelijk om de wandeling wat in te korten.
Omdat we de hele week in een gezellige cottage verblijven, dus niet steeds hoeven te verplaatsen, is het geen probleem om het eens een dagje rustig aan te doen.

Onze accommodatie in Ennerdale

Accommodatie

Prachtige ligging van onze accommodatie

Tijdens de gehele reis verblijven we in een prachtige voormalige Victoriaanse boerderij op het platteland aan de oever van Ennerdale Water, een van de meest spectaculaire en afgelegen meren in het Lake District.Voor onze begrippen kunnen we rustig zeggen dat het huis luxe is. We zijn van alle gemakken voorzien, beschikken over 6 mooie slaapkamers en 3 badkamers. En vanuit één van onze twee woonkamers lopen we zo door de patio-deuren het ruime terras op waar we kunnen genieten van prachtige uitzichten over het meer en de velden en de ruige bergen. Oja, er is ook nog een aparte eetkamer.
De maaltijden worden door onze kok ingekocht en bereid in onze eigen keuken. Een handje meehelpen wordt gewaardeerd. Met diëten houden we uiteraard rekening. Bij het ontbijt maak je elke dag je eigen lunchpakket.

Karakteristiek van de reis
In principe volgen we de gehele reis de wandelroute van de Coast to Coast walk en beginnen we elke ochtend daar waar we de dag ervoor geëindigd zijn. Omdat we over eigen vervoer beschikken en de hele week in dezelfde cottage verblijven, zijn we flexibel en niet gebonden aan de soms lange etappes die in het boekje van Wainwright worden voorgesteld.
Ook is niet elke meter van de Coast to Coast walk voor ons heilig. Mochten er eens een paar kilometer over een minder interessant asfaltweggetje gaan, dan hebben we er geen problemen mee om dat stukje over te slaan. Het genieten tijdens prachtige wandelingen door indrukwekkend landschap is voor ons belangrijker dan prestatiedwang.
Maar mocht je toch graag elke aaneengesloten meter van dit eerste deel van de Coast to Coast walk gelopen willen hebben, dan zal de reisleiding zorgen dat dat mogelijk is, bijvoorbeeld door je iets eerder dan de rest van de groep af te zetten of iets later op te pikken.

dag 1
In de loop van de middag verzamelen we in IJmuiden, waar de boot naar Newcastle upon Tyne om 17.30 vertrekt. De ontmoetingsplaats en het tijdstip worden in de deelnemersbrief bekend gemaakt, die je ongeveer 2 weken voor vertrek ontvangt.
Op de veerboot slapen we in 4-persoons hutten met eigen douche/wc.
overnachting: veerboot

overzichtskaartje etappe 1 van de Coast to Coast walk door het Lake District

dag 2
Iets na 9 uur arriveren we in Newcastle, waarna we in een kleine 3 uur (175km) naar St. Bees aan de Ierse zee rijden.
Vroeg in de middag beginnen we aan onze eerste wandeling, het begin van de coast to coast walk. Het wordt een mooie kustwandeling met aan de ene kant de steile kliffen van de rotsige kust, en aan de andere kant grazige golvende weiden met koeien en schapen.
Op de stenige hellingen groeit massaal Engels gras en wondklaver. Er zijn sowieso veel bloemen.
Bij helder weer zien we ver weg op zee de contouren van ‘the Isle of Man’ en aan de overkant van de Solway Firth baai de kustlijn van Schotland.
Op sommige plekken hebben we goed zicht op smalle rotsrichels waarop zich honderden zeekoeten samendrommen, een bijzonder gezicht.
Halverwege de wandeling kunnen we afdalen tot zeeniveau naar een mooi kiezelstrand. De steile rotswanden zijn van zacht zandsteen en altijd nat, en daarom wilderig begroeid met allerlei planten. Ze worden wel “hanging gardens” genoemd.
Aan het eind van de wandeling wacht onze chauffeur ons op en rijden we door prachtig heuvellandschap naar de cottage waar we deze week verblijven.
We wandelen vandaag tussen de 7,5 en 10km, het laagste punt is 0m, het hoogste punt is 110m.
overnachting: Cottage in Ennerdale

dag 3
We beginnen waar we gisteren geëindigd zijn en laten de kust achter ons. We trekken het binnenland in door kleinschalig cultuurlandschap richting het Lake District. We komen door moerassige valleien, donkere bossen en beklimmen grazige hellingen en voor ons komen de bergen van het Lake District steeds dichter bij. Draai je je om, dan zul je de hele dag de Ierse zee nog in de verte zien liggen.
Tegen het eind van de dag lopen we echt het Lake District binnen en zien we het eerste meer, Ennerdale Water, aan de horizon verschijnen.
Ongetwijfeld sluiten we de wandeldag van vandaag af met een pintje in een pub in Ennerdale Bridge.
We wandelen vandaag 16km, het laagste punt licht op 10m, het hoogste punt op 350m.
overnachting: Cottage in Ennerdale

dag 4
Een korte transfer brengt ons terug naar Ennerdale Bridge waar we aan onze eerste echte bergetappe beginnen. We wandelen het Ennerdale in, de eerste 5km langs het gelijknamige meer, daarna geleidelijk stijgend tot we in de kom van dit mooie voormalige gletsjerdal uitkomen. Om ons heen torenen indrukwekkende toppen hoog boven ons uit. Ze luisteren naar namen als Great Gable (899m) en Pillar (892m) en behoren tot de hoogsten van het Lake District.
In het dal zelf vind je allerlei typische landschapskenmerken terug, ooit door het gletsjerijs gevormd, waaronder eskers en piramide-achtige heuveltjes, zogenaamde drumlins.
Na een pittige klim laten we het Ennerdale achter ons en lopen we door velden met hoogveen, met overal veenpluis en wollegras en zien we regelmatig zonnedauw en vetkruid, beide vleesetende plantjes.
Ver weg in de diepte zien we de meren Buttermere en Grummock Water en ver weg aan de horizon de laatste glimp van de Ierse zee.
Maar we laten deze meren letterlijk links van ons liggen en houden enkele kilometers hoogte om de laatste paar kilometers alsnog flink af te dalen naar de Honister Pass, waar we weer worden opgepikt door onze chauffeur en teruggereden naar onze cottage.
We wandelen vandaag 17km, het laagte punt ligt op 100m, het hoogste punt op 600m.
overnachting: Cottage in Ennerdale

dag 5
Aan het begin van de dag komen we door de vallei van Borrodale. We wandelen door dit lieflijke dal langs mooie beken en statige met mos bedekte bomen. We komen door typisch Engelse dorpjes, meer gehuchtjes, waar elk huis een echte cottage-style tuin heeft. De schapenweides worden allen omzoomd door hoge natuurstenen muurtjes.
Na deze groene weelde klimmen we langzaam maar gestaag tot bovenin het dal, een snelstromend beekje steeds naast ons volgend. Overal horen we graspiepers en veldleeuweriken en in de beek zien we zo nu en dan een waterspreeuw. Zoals elk dal in het Lake District, is ook dit dal door gletsjers gevormd wat we terugzien in het landschap.
Grappig, want juist op het hoogste punt van de wandeling zullen we het meest moeite hebben om een droge route te vinden door het daar aanwezige zompige hoogveen. En natuurlijk worden we de hele dag aangestaard door de overal aanwezige schapen.
Na een lange en geleidelijke afdaling worden we aan het eind van de wandeling weer in Grasmere door onze kok/chauffeur opgepikt.
We wandelen vandaag 16km, het laagste punt ligt op 100m, het hoogste punt op 600m.
overnachting: Cottage in Ennerdale

dag 6
Vandaag is de wandeling iets korter, ongeveer 12km. Uiteraard beginnen we weer in Grasmere, waar we gisteren geëindigd zijn. We beginnen direct aan een pittige klim, 500 meter stijgen, over met varens begroeide hellingen. Hoe hoger we komen, hoe rotsiger het wordt. Bovenaangekomen, komen we langs Grisdale Tarn, een mooi kaarmeer. Met een beetje geluk zwemt er een grote zaagbek of horen we een goudplevier roepen.
Naast Grisdale Tarn torent Dollywagon Pike (858m) uit, welke ons net het zicht belemmert op één van de hoogste pieken van het Lake District, Helvellyn (949m). Maar wij gaan deze uitdagingen uit de weg en dalen af door het mooie Grisedale, waar weer groenbemoste muurtjes om schapenweiden verschijnen. De wandeling eindigt in Patterdale.
We wandelen vandaag 12km, het laagste punt ligt op 100m, het hoogste punt op 600m.
overnachting: Cottage in Ennerdale

dag 7
Onze laatste wandeldag in het Lake District wordt lang en erg mooi. In Patterdale beginnen we op 125m en klimmen vrijwel direct door naar 500m. Maar dan blijven we het grootste deel van de wandeling op hoogte. We komen langs kleine meertjes en door hoge venen. We genieten van prachtige vergezichten en zien Hayes Water en Brothers Water diep onder ons in de vallei liggen.
Na Kidsty Pike, met 780m het hoogste punt van de Coast to Coast walk, volgt een stevige afdaling naar Haweswater Reservoir. De laatste 6km volgen we de oever van Haweswater om in Burnbanks weer door onze kok/chauffeur te worden opgepikt.
We wandelen vandaag 18km, het laagste punt ligt op 125m, het hoogste punt op 780m.
Er zijn mogelijkheden om de wandeling van vandaag 5km korter te maken.
overnachting: Cottage in Ennerdale

dag 8
Vanuit Burnbanks, een idyllisch gehuchtje, lopen we het Lake District uit en wandelen een heel ander landschap in, de uitlopers van de Yorkshire Dales. Heuvels, begroeid met gaspeldoorn, bloemige weiden en mooie rijk begroeide beekjes, waarlangs zeer oude, dikke essen, eiken en andere bomen groeien. We komen langs de de ruïnes van Shap abbey, welke stamt uit 1199.
Na Shap verandert het gesteente en wandelen we een kalkplateau op. Er zijn prachtige bloeiende bermen en allerlei varensoorten en kalkminnende planten tussen tussen grillig uitgesleten kalklagen.
Nadat we het 100km punt van onze trektocht zijn gepasseerd lopen we door eindeloze heidevelden en passeren we zowaar een graf, waar Robin Hood zou zijn begraven.
We eindigen de wandeling en het eerste deel van de Coast to Coast walk ter hoogte van Orten, en zoeken een gezellige pub uit om van een welverdiende pint en een typisch pub-meal te genieten.
We wandelen vandaag 19km, het laagste punt ligt op 190m, het hoogste punt op 350m.
overnachting: Cottage in Ennerdale

dag 9
Na het ontbijt verlaten we voor de laatste keer onze aangename cottage. Om alvast een beetje van het vervolg van de Coast to Coast walk te proeven, rijden we via een mooie route door de Yorkshire Dales, terug naar Newcastle, waar we aan het eind van de middag weer op de boot terug naar IJmuiden stappen.
overnachting: nachtboot

dag 10
Rond 9:30 uur Nederlandse tijd komen we weer aan in de haven van IJmuiden en eindigt deze eerste etappe van de Coast to Coast walk.

De heen- en terugreis vanuit Nederland is standaard inbegrepen in deze reis.

We verzamelen rond 16.00uur in de haven van IJmuiden, waar we de boot naar Newcastle nemen.
De boot vertrekt om 17.30uur en komt de volgende ochtend om 09.15uur lokale tijd aan (het is in Groot-Brittanië een uur vroeger dan bij ons).
aan boord overnachten we in 4-persoonshutten.

Op de terugweg maken we ook gebruik van de ferry Newcastle-IJmuiden en komen we ‘s ochtends rond 09.30 uur weer aan in IJmuiden.

De gehele reis beschikken we over een minibusje, vaak gaat deze al vanuit Nederland mee, een enkele keer kan het voorkomen dat het busje al in Newcastle staat.
Wanneer het busje vanuit Nederland mee gaat is het soms mogelijk meerdere oppikpunten in Nederland af te spreken. Hierover hebben we dan van te voren contact.

Dag 2: Begin van de Coast to Coast walk aan de Ierse zee bij St. Bees.

Dag 2: Het wandelpad langs de kliffen van St. Beas Head.

Dag 2: Bloemenrijke kliffenkust.

Dag 2: Smalle richels aan de steile kliffen zitten bordevol Zeekoeten.

Dag 3: We laten de kust achter ons en wandelen door cultuurlandschap en over graspaden richting het Lake District.

Dag 3: Achter ons zien we de Ierse zee langzaam aan verdwijnen ….

Dag 3: .. terwijl voor ons de bergen van het Lake District opdoemen.

Dag 3: Het karakteristieke schapenras dat we elke dag in het Lake District zullen tegen komen.

Dag 3: We naderen Ennerdale en het wordt steeds rotsiger.

Dag 4: Wandelen langs Ennerdale Water.

Dag 4: Dit is ook langs Ennerdale Water.

Dag 4: We laten Ennerdale Water achter ons.

Dag 4: Bovenin Ennerdale, Great Gable, één van de hoogste toppen van het Lake District op de achtergrond.

Dag 4: Uitzicht op Buttermere. Aan de horizon zie je nog net de Ierse Zee.

Dag 5: Heel veel muurtjes in Borrowdale

Dag 5: Borrowdale

Dag 5: Wandelen in Borrowdale

Dag 5: Na een flinke klim laten we het prachtige Borrowdale achter ons.

Dag 6: Op weg van Grassmere naar Patterdale komen we langs het mooie kaarmeer Grisdale Tarn.

Een familie Grote Zaagbek zwemt langs.

Dag 6: We dalen af door het mooie Grisedale, waar weer groenbemoste muurtjes om schapenweiden verschijnen.

Dag 6: In het mooie Grisedale, de ene boom nog monumentaler dan de ander.

Dag 6: Patterdale, eind van de tocht voor vandaag.

Dag 7: Laatste dag in het Lake District. We wandelen bijna de hele dag hoog, maar ….

…. maar niet droog. Het is en blijft het Lake District. Eindelijk ons eerste regenbuitje.

Dag 7: Hoogste punt van de Coast to Coast Walk, Kidsty Pike (780m).

Dag 7: De laatste kilometers gaan langs HawesWater.

Dag 7: Resten van een verdronken boerderij in Haweswater, inmiddels een stuwmeer.

Dag 8: Op naar de Yorkshire Dales. Aan het begin van de wandeling komen we direct al door een prachtig beekdal. De ene boom nog indrukwekkender of grilliger dan de andere.

Dag 8: En prachtige beken die we volgen.

Dag 8: En weer over een muurtje.

Dag 8: We meet with the locals ….

… die elke dag van de prachtige vergezichten kunnen genieten.

Dag 8: We komen langs Shap Abbey…

… en over eindeloze heidevelden, …

… met hier en daar opduikingen van grillige kalksteen formaties.

Dag 8: En dit alles in de westelijke uitlopers van de ….Yorkshire Dales, misschien wel je volgende wandelbestemming.

Prijzen Reis1:
1195 euro per persoon (zo goed als alles inclusief, ook de heen- en terugreis per nachtboot)
125 euro toeslag 1-persoons kamer (maximaal 2 beschikbaar)
50 euro vroegboekkorting wanneer je voor 1 december boekt

inbegrepen
heen- en terugreis nachtboot IJmuiden – Newcastle, alle overnachtingen, alle maaltijden vanaf lunch(pakket) op dag 2 t/m lunch(pakket) op dag 9, al het lokale vervoer conform programma met ons minibusje, diensten deskundige Nederlandse reisbegeleider, diensten kok/chauffeur, reispakket, STO-reisgarantie

niet inbegrepen
maaltijden op de boot tijdens de heen- en terugreis, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.

Prijzen Reis2:
Kies een eigen startdatum met een eigen gezelschap vanaf 5 personen.
Mocht je deze reis met een eigen gezelschap op een zelf gekozen datum boeken, dan zal de prijs afhangen van de afspraken die we van te voren maken en het aantal deelnemers die mee gaan.

Je kan je opgeven voor deze reis bij Agro Natura door het boekingsformulier hieronder volledig in te vullen en te verzenden.

Wil je meer informatie over de reis, neem dan contact op via het contactformulier op de contact pagina.
Vermeld wel even de reistitel en de vertrekdatum van de reis.

Boekingsformulier van Agro Natura

Engeland: Coast to Coast walk, deel 1: Het Lake District

Gegevens hoofdboeker

manvrouw (*)
Medereizigers


Heen- en terugreis

contactpersoon


Ruimte voor opmerkingen

Robot

captcha (*)

Reisvoorwaarden

Dit artikel is geplaatst in Activiteit, Engeland alle reizen, Engeland wandel Coast to Coast walk, Engeland wandel Lake District, Groepsreizen, Reis overzicht, Wandelen, Wandelreizen groep en getagged met , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.