Polen: wandelkanoreis Biebrzamoerassen

  • individuele reis, 11 dagen
  • wandelreis en kanoreis
  • gps-routes beschikbaar
  • Startdatum: bepaal je zelf
InleidingProgrammaHeen- en terugreisFoto'sPrijzenBoek deze reis

Wandelen door wilgenstruwelen en natte graslanden

Tijdens deze reis kom je diep in de Biebrzamoerassen terecht en ben je af en toe ver van de bewoonde wereld. Het eerste gedeelte volg je te voet de sporen van elanden en wolven, dwars door het brede middenbekken van de Biebrzamoerassen. Zeker in het voorjaar kan het soms behoorlijk drassig tot nat zijn. Maar het grootste deel van de tocht hou je de voeten droog. Je overnacht dan bij boeren en/of boswachters.

Daarna stap je in de kano om de wonderlijke moeraswereld vanuit een ander perspectief te aanschouwen. Onderweg kom je sporen van otters en bevers tegen en tal van rietvogels die vlak voor je kano over het water scheren. Het water is zeer rustig en je kanoot altijd met de stroom mee. Je hoeft geen ervaren kanoër te zijn om deze tocht te kunnen maken.

accommodatie en maaltijden

Er wordt 5 nachten gekampeerd en 5 nachten overnacht je op kamer bij mensen thuis. De badkamer is soms gedeeld. Overal zijn er handdoeken. Tijdens het kanovaren heb je je eigen handdoek mee. Alle maaltijden zijn inbegrepen vanaf avondeten bij de eerste accommodatie t/m lunchpakket bij vertrek bij de laatste accommodatie. Tijdens het kanovaren krijg je eten mee waarmee je zelf de maaltijd bereidt.

kampeer- en kookuitrusting

Standaard wordt er vanuit gegaan dat je je eigen kampeer- en kookuitrusting mee neemt. Heb je die niet of is het teveel gedoe om het mee te nemen, dan kan je bij boeking ook een kampeer- en/of een kookuitrusting huren.
De kampeeruitrusting bestaat uit een 2-persoons tent. Een slaapmatje en slaapzak neem je ALTIJD zelf mee.
De kookuitrusting bestaat uit een gasbrander, pannenset, borden en bestek. Een theedoek neem je zelf mee.

Klik op de kaart om te vergroten

dag 1
Aankomst bij de eerste accommodatie vlakbij Goniadz, een klein stadje aan de oever van de rivier de Biebrza. Wanneer je met de trein aankomt wordt je op het staion van Monki of Osowiec opgehaald.
Accommodatie: Goniadz/Wolka Piaseczna

dag 2
´s Ochtends wordt je naar Osowiec gebracht, waar zich het hoofdkwartier van het nationale park bevindt. Je maakt een mooie en gevarieerde wandeling door het dal van de Biebrza langs kleine gehuchtjes op het platteland. De wandeling eindigt in Wolka Piasecnza, niet ver van het stadje Goniadz.
Afstand: 16 km wandelen
Accommodatie: Goniadz/Wolka Piaseczna

dag 3
Je maakt een omtrekkende beweging om het stricte reservaat van Wolka Piaseczna en wandelt naar de andere kant van de moerassen, door afgelegen gebied. Je komt door eindeloze velden blauwe graslanden met her en der wilgenbossages. In het voorjaar kan het er behoorlijk drassig zijn. Later in het jaar, en alleen wanneer het niet te nat is, komt er soms een boer om te maaien. Verder wordt het gebied aan haar lot overgelaten. Er is dus zeker kans om ook wild te zien of bijvoorbeeld een jagende velduil.
Aan het eind van de dag stap je in het gehuchtje Ciszewo de bewoonde wereld weer binnen.
Afstand: 24 km wandelen
Accommodatie: Kuligi/Wolka Karwowska

dag 4
Ter hoogte van Kuligi zijn de Biebrzamoerassen op zijn breedst en wandelend kan je tot diep in het moeras doordringen over gemarkeerde paden. De kans om een eland te ontmoeten behoort hier zeker tot de mogelijkheden. ´s Ochtends wordt je naar Grzedy gebracht een gehucht in het moeras, waar de gemarkeerde wandelroutes beginnen. Let ook op wolvensporen. De dieren zijn echter zeer schuw en laten zich zelden aan mensen zien.
Afstand: 16 tot 20 km wandelen
Accommodatie: Kuligi/Wolka Karwowska

dag 5
De trektocht gaat verder langs de uitlopers van de Biebrzamoerassen door kleinschalig landbouwgebied en uitgestrekte bossen. De etappe van vandaag eindigt bij het ruim 100km lange en idyllische kanaal van Augustow, een sterk staaltje waterbouwkunde uit het begin van de 19de eeuw. Het kanaal werd toen gegraven om de zuidelijke handelsroute uit het gebied over de Biebrza door het vijandige Pruisen om te kunnen leggen naar de noordelijker stromende rivier Czarne Hancza die uiteindelijk via de Baltische staten naar de Oostzee stroomt. Aan het eind van de dag worden bagage, kano en bevoorrading gebracht. Je kampeert bij de sluiswachter. Vanaf nu maak je zelf de maaltijden klaar. (17km)
Afstand: 17 km wandelen
Accommodatie: kamperen bij de sluis van Sosnowo

dag 6
Vanaf vandaag gaat de trektocht verder per kano. Je kan kiezen om over het kaarsrechte kanaal van Augustow te varen of over het meanderende riviertje Netta. Bij het laatste handbediende sluisje van Debowo komt het kanaal in de Biebrza uit, die je de komende dagen blijft volgen. Bij het dorpje Dolistowo Stare sla je je kampement op.
Afstand: 20 km kanovaren
Accommodatie: kamperen bij Dolistowo Stare

dag 7
Onderlangs het moreneplateau langs de rand van het uitgestrekte moerassengebied volg je de Biebrza richting het kleine stadje Goniadz. De witte kerktorens zie je al van ver. Vijf kilometer na het stadje kampeer je in Osowiec.
Afstand: 20 km kanovaren
Accommodatie: kamperen bij Osowiec

dag 8
Nadat je de spoorbrug van Osowiec voorbij bent vaar je het nattere zuidbekken in. Tussen de wilgenstruwelen door verlaat je nu echt de bewoonde wereld. Aan het eind van de dag kampeer je midden in de moerassen ter hoogte van Mschichy.
Afstand: 20 km kanovaren
Accommodatie: kamperen bij Bialy Grad

dag 9
Vandaag wordt het een lange dag al lijkt de afstand op de kaart dat niet te vermoeden. De Biebrza kronkelt echter zo enorm dat je er bijna duizelig van wordt. Aan het eind van de dag nader je weer de rand van het dal waar kleine houten dorpjes liggen. Je kampeert bij een boer.
Afstand: 28 km kanovaren
Accommodatie: kamperen bij Brzostowo

dag 10
Je nadert het uiterste zuiden van de Biebrzamoerassen. In het voorjaar staat het dal hier lang onder water. De Biebrza en de Narew komen hier samen. Bij de brug van Wizna trek je de kano voor het laatst op het droge en word je opgepikt en naar de accommodatie in Goniadz/Wólka Piaseczna teruggereden.
Afstand: 18 km kanovaren
Accommodatie: Goniadz/Wolka Piaseczna

dag 11
Na het ontbijt eindigt je wandel- en kano-arrangement in de Biebrzamoerassen. Bent je met de trein gekomen dan word je weer naar het station in Monki of Osowiec gebracht.

De heen- en terugreis is niet inbegrepen.

Standaard ga ik er van uit dat je zelf de heen- en terugreis naar Noordoost Polen regelt.

Auto
Kom je met de auto, de reis naar Noordoost Polen is ongeveer 1350km, reken op 2 dagen rijden.
Daarom kan ik me voorstellen dat je liever met het openbaar vervoer reist.

Trein
Wil je per trein reizen, dan kan ik je daar goed over adviseren. Ook kan je zelf contact opnemen met Europa-Express, specialist in de organisatie van treinreizen naar elke uithoek in Europa.
Kom je met de trein, zorg dan dat je aankomt in Monki of Osowiec. Daar word je dan opgehaald.

Bus
Ook met de bus kan je naar Noordoost Polen reizen. De reis duurt meestal zo’n 24 uur. Je komt minder ontspannen aan dan wanneer je per trein reist. Meestal is het wel goedkoper. Maar mocht je interesse hebben, laat het weten, en ik zoek een en ander voor je uit.

Vliegtuig
Heb je minder problemen met je ecologische voetafdruk en wil je vliegen, dan regel je dat zelf. Wel kan ik adviseren hoe van een vliegveld op de plaats van bestemming in Noordoost Polen te komen.
Enkele vliegvelden waarop gevolgen wordt:
Warschau (Chopin-airport) meeste aansluitingen naar Noordoost Polen
Warschau (Modlin-airport) ligt ver buiten Warschau, dus wat meer gedoe/tijd met het verder reizen

foto’s en reisverslagen
Wandelene langs de Biebrzamoerassen

Wandelen langs de Biebrzamoerassen

Biebrzamoerassen

Zeker in het voorjaar kan het soms behoorlijk drassig zijn

Biebrzamoerassen

... maar meestal wandel je hoog en droog.

Biebrzamoerassen

Even ontspannen tijdens de kanotrektocht

Kamperen in de Biebrzamoerassen

Kamperen in de Biebrzamoerassen

524 euro per persoon
207 euro 1-persoonstoeslag (als je deze reis in je eentje wilt doen)
50 euro huur 2-persoons tent (optioneel)
25 euro huur 2-persoons kookuitrusting (optioneel)

inbegrepen
alle overnachtingen en maaltijden vanaf diner op dag 1 tot en met lunchpakket op dag 11 (tijdens kamperen maak je de maaltijden wel zelf klaar, ingrediënten krijg je mee), bagagevervoer tijdens wandeldagen, 2-persoonskano, alle lokale transfers conform programma, toegangsgelden nationaal park, kanovergunningen, reispakket, STO-reisgarantie

niet inbegrepen
heen- en terugreis, kampeeruitrusting, kookuitrusting, kampeergelden (± 15 euro p.p.), sluisgelden (± 1,50 per kano), reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.

Je kan je opgeven voor deze reis bij Agro Natura door het boekingsformulier hieronder volledig in te vullen en te verzenden.

Wil je meer informatie over de reis, neem dan contact op via het contactformulier op de contact pagina.
Vermeld wel even de reistitel en de vertrekdatum van de reis.

Boekingsformulier van Agro Natura

Polen: wandelkanoreis Biebrzamoerassen

Gegevens hoofdboeker

manvrouw (*)Medereizigers

Extra's


Heen- en terugreis

contactpersoon


Ruimte voor opmerkingen

Robot

captcha (*)

Reisvoorwaarden

Dit artikel is geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Individuele reizen, Kanovaren, Polen wandel Biebrzamoerasssen, Polen: Vogelreizen Biebrzamoerassen, Reis overzicht, Vogelreizen individueel, VogelreizenKano, VogelreizenWandel, Vogels kijken, Wandelen, Wandelreizen individueel en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.