Polen: vogelreis Biebrzamoerassen en oerbos van Bialowieza

 • groepsreis, 10 dagen
 • vogelreis
 • minimaal 5 en maximaal 12 deelnemers
 • Reis1: van vr 04-05-2018
 • Reis2: kies eigen startdatum
InleidingProgrammaHeen- en terugreisFoto'sPrijzenBoek deze reis
Biebrzamoerassen vogelreis

Vogelreis Biebrzamoerassen

Deze vogelreis wordt al sinds 1997 aangeboden. Velen zijn je voor geweest, sommigen al meerdere malen, gewoon omdat de Biebrzamoerassen en het oerbos van Bialowieza zulke mooie gebieden zijn.

Soorten als roodmus, waterrietzanger, zwarte ooievaar, witwangstern, witvleugelstern, citroenkwikstaart, kraanvogel en poelsnip zullen menig vogelaar tot de verbeelding spreken. Allen komen ze voor in Noordoost Polen, sommigen talrijk, voor anderen moeten we meer geluk hebben.

Tijdens deze vogelreis wandel je in gezelschap van gelijk geïnteresseerden door de vogelrijkste gebieden van Polen onder begeleiding van ervaren gids(en). Bij de reisleiding ben je in goede handen. Zij kennen de gebieden goed en weten dan ook waar op welk moment de kans het grootst is om bepaalde soorten waar te nemen.

Natuurlijk beschikken we over vervoer, waardoor we ons makkelijk tussen de meest interessantste en mooiste spots kunnen verplaatsen. En natuurlijk hopen we zoveel mogelijk soorten te zien, maar de reis zal niet vervallen tot het soorten jagen. We streven er naar om zo min mogelijk in de bus te zitten en zoveel mogelijk buiten te zijn. Wandelen blijkt dan de ideale manier te zijn om zowel de Biebrzamoerassen en het oerbos van Bialowieza te verkennen. Uiteraard gaat het ons om vogels kijken en is wandelen het middel om ons door de gebieden te verplaatsen. Het wandeltempo ligt laag. En afhankelijk van de expertise in de groep krijgt, naast het vogelen, ook al het andere wat groeit, bloeit, beweegt of krioelt aandacht.

Het is gebleken dat deze formule erg gewaardeerd wordt door de deelnemers, die variëren van algemene natuurgenieters tot zeer ervaren vogelaars.

Karakter van de reis
Het Biebrzadal, het mooist en best bewaard gebleven laaglandmoeras van Europa (Internationaal Wetland, Nationaal Park en voormalig WWF-project) is zeer bekend bij vogelaars. In het voorjaar is het een waar vogelparadijs. Uitgestrekt, nauwelijks ontgonnen en broedplaats van o.a. de waterrietzanger, poelsnip, kraanvogel, zwarte ooievaar, schreeuw- en zeearend. Er zijn maar liefst 176 soorten broedvogels, maar ook de eland, de bever en de otter komen nog in grote getale voor. Zelfs de wolf komt nog in het gebied voor.

Ook het best bewaard gebleven laaglandoerbos van Europa ligt in de streek, het oerbos van Bialowieza. Omdat de Russische Tsaar juist hier graag vertoefde en niets en niemand duldde in zijn jachtgebied, is dit bos aan de kapwoede van de mens ontsnapt. Bosontwikkeling is hier nauwelijks verstoord en men vindt er dan ook bomen in alle soorten en maten, staand, hangend, liggend, dood en levend. Door de grote diversiteit voelen zeer veel vogelsoorten zich hier thuis. In de extensief beheerde bossen die het oerbos omringen, komen de laatste in het wild levende wisenten van Europa voor.

We verwelkomen u graag op deze reis.

Praktische informatie
Het programma is gevarieerd. Al wandelend of met de kano kunnen we diep in de gebieden doordringen. Soms zijn paden nat en moeilijk begaanbaar. De wandelingen worden afgewisseld met korte busverplaatsingen tussen, langs en door de meest interessante gebieden. In Bialowieza kunnen er naar wens fietsen gehuurd worden.

De wandelingen zijn zo opgezet dat men, in overleg met de reisleiding, onderweg alsnog kan beslissen een tocht langer of korter te maken. Zo hoeft u niet bang te zijn dat een wandeling te lang of te zwaar wordt. Heeft u geen behoefte aan natte voeten dan kunt u voor een droog alternatief kiezen.

Accommodaties
We overnachten bij bewoners in de streek, waar we gastvrij onthaald zullen worden. De maaltijden zijn uitstekend en bevatten veel eigen producten. Soms wordt er nog op prachtige houtgestookte keramieken kachels gekookt. Tijdens het ontbijt kunnen we zelf een lunchpakket maken en een eventuele thermos kan gevuld worden met thee of koffie.

We zullen gebruik maken van 2-persoonskamers. Soms hebben we kamers met eigen douche/wc, soms is de badkamer op de gang.
Tegen een toeslag kan er ook een 1-persoonskamer gereserveerd worden. Het aantal beschikbare 1-persoonskamers is beperkt.

De reisleiding
De reis wordt begeleid door Michael Polakowski en Rikus Hulscher.
Michael is onze lokale vogelgids. Hij is al 20 jaar bezig met vogelonderzoek in Noord-Oost Polen en weet ontzettend veel van de vogels van het gebied. Hij woont er zelf en kent alle goede plekjes, ook van vogelsoorten die je minder makkelijk kunt vinden. Hij is uiteraard ook op de hoogte van actuele bijzondere waarnemingen.
Rikus spreekt goed Pools en komt al 25 jaar met regelmaat in dit gebied. Hij heeft sinds die tijd goede contacten met de lokale bevolking. Hij is de grondlegger van de vogel- en natuurreizen in Noordoost Polen. Tijdens de reis houdt hij zich bezig met logistieke en praktische zaken en zorgt dat alles goed verloopt.

Reispakket
Twee weken voor vertrek ontvangt u een uitgebreid reispakket met de volgende inhoud

 • deelnemerslijst
 • accommodatielijst
 • praktische informatie en tips (paklijst, geldzaken, etc.)
 • inhoudelijke informatie over de Biebrzamoerassen en het oerbos van Bialowieza
 • lijst van Europese vogelnamen (Nederlands, Pools en wetenschappelijk)
 • waarnemingenlijst
 • eenvoudig kaartmateriaal

Wist u dat?
… u deze reis ook kan boeken met een eigen gezelschap op een zelfgekozen startdatum. Het programma kan aan uw wensen worden aangepast (maatwerk).

dag 1
´s Middags vertrek per internationale trein uit Nederland. We treinen door Duitsland via Berlijn naar Szczecin in het uiterste Noordwesten van Polen. Hier stappen we op de directe nachttrein naar Warschau. Standaard wordt er geslapen in een 4-persoons couchette. Ook is het mogelijk om 2-persoons compartimenten te reserveren.

dag 2
In de loop van de middag komen we aan bij onze eerste accommodatie in de Biebrzamoerassen, een boerderij in Wólka Karwowska. We kunnen alvast de omgeving rond de boerderij verkennen en zien zo al onze eerste vogels. Roepende kraanvogels op een akker en ooievaars die foerageren op natte graslanden. Overal hoor je het ´dudeljo´ van de wielewaal. Een noordse nachtegaal bij de boerderij zorgt voor achtergrondmuziek, samen met een aantal geelgorsen. En in het land achter de boerderij zie je misschien een grauwe klauwier op een elektriciteitsdraad.

dag 3
Na een goed en stevig ontbijt maken we ons op voor een zeer gevarieerde wandeling door het Czerwone Bagno, het ´Rode Moeras´.

Het Czerwone Bagno is één van de meest unieke en meest gevarieerde gebieden in de Biebrza-moerassen. Al lang voordat de moerassen in 1993 tot Nationaal Park werden verklaard, had dit gebied de status van natuurreservaat. Hier vinden we de uitgestrekte elzenbroek- bossen, waar de kraanvogel haar broedplaats vindt en ook de houtsnip zich goed thuis voelt. Door de soms hoge waterstanden hebben bomen het vaak moeilijk. De vele verzwakte en dode exemplaren bieden spechten, waaronder middelste bonte specht en witrugspecht prima onderdak.
De randen van de elzenbroekbossen gaan over in zompige doorstromingsvenen met prachtige zeggevegetaties en andere typerende soorten als waterdrieblad, gewoon blaasjeskruid, wateraardbei, parnassia, alpenwollegras, vleesetende lange zonnedauw en de vleeskleurige orchis. Op een enkele plaats staat de slanke diepblauwe Iris siberica. Op diverse plaatsen steken droge voedselarme zandruggen, rivierduinen, boven het veen uit. Hierdoor treffen we midden in de moerassen ook droogteminnende soorten aan als wilde ridderspoor, wilde thijm en enkele succulenten (vetplanten). Ook de hop en de grauwe kiekendief en het witgatje voelen zich hier thuis.

Het eerste deel van de wandeling voert ons afwisselend over kurkdroge rivierduinen en door drassige zeggevelden diep de moerassen in. De in het nabij gelegen bosgebied broedende schreeuwarend laat zich hier vaak zien. Als we bij Wilcza Góra (Wolfsberg) zijn aangekomen, een hoog en zeer uitgestrekt rivierduin, bevinden we ons letterlijk midden in de moerassen. Dat de wolf het hier graag hoog en droog zoekt, blijkt uit de geregeld gevonden uitwerpselen. Braakballen van de Oehoe hebben de aanwezigheid van deze vogel menigmaal verraden. Het wijdse uitzicht vormt een waar hoogtepunt. Voor ons strekt zich een onbegaanbare vlakte uit. Alleen de donkere rug van een eland komt boven de vegetatie uit. Een grauwe kiekendief zweeft boven de rietpluimen. Regelmatig hoor je de kraanvogels roepen.

dag 4
Een geheel andere manier om de moerassen te ervaren is per kano. ´s Ochtends maken we een kanotocht over het riviertje de Jegrznia. We peddelen door elzebroekbossen waar Ed en Willem bever flink hebben huisgehouden. We zien afgeknaagde takken en af en toe een beverburcht. Op een piepklein zandstrandje liggen de uitwerpselen van een otter. De schildjes van een zoetwaterkreeft, een geliefde lekkernij van de otter, zijn nog duidelijk zichtbaar. In de rietvelden die we zullen doorkruisen, voelen diverse rallen zich thuis. Hopelijk laten zij zich zien of horen. Ook snor, waaierstaartrietzanger en krekelzanger laten hun schrille trillers horen. Rietzangers, rietgorzen en karekieten zitten in de rietkraag. Vanuit de verte dringt de roep van een roerdomp door. En regelmatig vliegt de bruine kiekendief over.

´s Middags maken we met ons busje een omtrekkende beweging rond het brede middenbekken van de moerassen en verkennen we het gebied rond Osowiec, een centraal in de moerassen gelegen plaatsje waar je de moerassen kunt doorkruisen. Bij Osowiec is het dal van de Biebrza het smalst. Een logische plaats om juist hier een weg door de elders ondoordringbare moerassen aan te leggen. Dat Osowiec van groot strategisch belang is geweest, blijkt uit de aanwezigheid van een door de Russische tsaar gebouwde fortificatie, omringd door een netwerk van grachten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de moerassen als natuurlijke barrière gediend.
In de beboste grachtenformaties is het ijsvogeltje een geziene gast, op de droge akkers komt de kraanvogel geregeld foerageren en tot diep in het natte zuidbekken, een afwisseling van wilgenstruelen, rietvelden en open water, zijn zowel dwergmeeuw als dwergstern actief. Een aan een doorn van een wilde peer gespietste hagedis verraadt de aanwezigheid van de klapekster. en de roodmus laat zijn ´please to meet you´ horen.

dag 5
Vandaag zullen we diverse interessante plekken bezoeken in de zuidelijker en vaak nattere regionen van de uitgestrekte moerassen. In de zeggevegetaties (dankzij vlonderpaden proberen we onze voeten droog te houden) gaan we op zoek naar de waterrietzanger. Uitkijktorens en duinen geven ons prachtig uitzicht en tussen de wilgestruelen duiken vaak elanden op.

Ook verkennen we een stukje het dal van de Narew. De vele natte graslanden en oude afgesloten rivierarmen vormen een gewild biotoop voor witwang-, witvleugel- en zwarte stern en steltlopers. Naast vele witte, zeilen hier ook zwarte ooievaars hoog in de lucht.

Aan het eind van de dag nemen we ons intrek bij een biologische boer in de buurt van Wizna, het zuidelijkste puntje van de Biebrzamoerassen. In het rurale landschap rond het dorpje voelen ortolaan, kwartel en kwartelkoning zich thuis.

dag 6
Voor de laatste dag in de Biebrzamoerassen hebben we één van de allermooiste en meest indrukwekkende plekjes bewaard. We wandelen over de rand van een moreneplateau. Vanaf hier hebben we een prachtig en wijds uitzicht over het onder ons liggende Biebrzadal dat hier vaak tot laat in het voorjaar onder water staat.
Op de net drooggevallen graslandjes drommen massa´s kemphanen samen. Op hun arena’s nemen we hun baltsgedrag waar. Het gekrijs van meeuwen en sterntjes is oorverdovend. Aalscholvers vliegen af en aan. Brilduikers, pijlstaarten, slobeenden, smienten, futen en nog vele andere soorten zwemmen rond in de ondiepe watervlakte. Een zeearend zaait paniek en grote groepen eenden vliegen nerveus op om enkele kilometers verderop weer neer te strijken. De meest fanatieke vogelaars zullen niet vooruit zijn te branden. Een telescoop is hier zeker de moeite waard.
In de idyllische dorpjes met houten huisjes die we onderweg passeren, lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Een hop foerageert op de net geploegde akker. Een ortholaan zit in een populier langs de landweg.

dag 7
We laten de Biebrzamoerassen achter ons om via een landelijk mooie en gevarieerde route naar het oerbos van Bialowieza te rijden. We volgen een stukje het dal van de Narew, op weg naar de visvijvers van Bialystok waar o.a. Roodhalsfuut en Geoorde fuut op het verlanglijstje staan. Maar ook de Roodbuikvuurpad laat zich horen. Daarna gaat de tocht verder naar het meer van Siemianowka, een ondiep kunstmatig meer, gelegen net ten noorden van het uitgestrekte bosgebied van Bialowieza en bekend om haar Zeearenden populatie. Ook de Citroenkwikstaart laat zich er op enkele plekken geregeld zien. Voor de Scharrelaar moeten we wat meer geluk hebben.

dag 8
´s Ochtends vroeg zijn we voor dag en dauw uit de veren, om vooral niets van de ochtendzang te missen. Een ervaren gids van het Bialowieza Nationaal Park neemt ons vandaag mee diep het oorspronkelijke oerbos in.
Nog voordat we het dorpje goed en wel hebben verlaten, kunnen we in de oude paleistuin al leuke soorten zien, zoals withalsvliegenvanger, taigaboomkruiper, boomklever, draaihals en kleine bonte specht. Daarna gaan we het oerbos in.
We zien het lijk van een enorme woudreus. Het gat in het kronendak dat hij na liet, toen hij met donderend geweld het loodje legde, is reeds langgeleden weer gevuld. Op zijn overwoekerde en vermolmde lichaam staat een nieuwe generatie boompjes keurig in een rijtje. Zal één van hen ooit dezelfde omvang halen? De vele dode bomen, sommigen met een diameter van meer dan een meter, vormen een ideaal biotoop voor o.a. spechten en uilen. Overal om ons heen zijn bomen vol gaten en hier en daar ontdekken we een spechtensmidse. De grote bonte, kleine bonte, zwarte en witrugspecht laten zich misschien zien.
De bomen hebben een enorme hoogte hetgeen het waarnemen soms lastig maakt. De stamvoeten zijn veelal zwaar bemost en de ondergroei is weelderig zoals het in een bos eigenlijk behoort te zijn. Overal wroetsporen van wilde zwijnen en prenten van wolven. Vink, fluiter en wielewaal zingen. Appelvink, bonte vliegenvanger en kleine vliegenvanger worden gezien en misschien nog even een havik.

’s Middags is er voldoende tijd om zelf of met de groep, de zeer uitgestrekte en gevarieerde bossen rondom Bialowieza te verkennen, dan wel te voet of met een huurfiets.

dag 9
Na het ontbijt verlaten we Bialowieza met haar indrukwekkende oerbos. De reis gaat terug naar Warschau waar we ´s middags aankomen. Omdat we ‘s avonds al weer op de nachttrein stappen is de tijd die we in Warschau hebben beperkt. Maar indien de tijd het toelaat is een bezoek aan de oude stad zeker de moeite waard.
Warschau is een stad met een rijk maar zeker ook triest verleden. De oude binnenstad, met vele musea, monumenten en paleizen uit allerlei perioden van de geschiedenis, laat dit zien.
Echt indrukwekkend wordt het wanneer u bedenkt dat de gehele oude stad na de Tweede Wereldoorlog is herbouwd. Hitler gaf de opdracht Warschau van de aardbodem weg te vagen, de SS heeft toen de stad systematisch opgeblazen. Na de oorlog hebben de inwoners van Warschau de oude stad steen voor steen uit haar eigen puinhopen weer opgebouwd.

dag 10
´s Middags komen we weer aan per trein in Nederland.

De heen- en terugreis per (nacht)trein is standaard inbegrepen in dit arrangement.
Rond het middaguur vertrekken we vanuit Deventer naar Berlijn. Daar stappen we over op een lokale trein naar Szczecin in Noordoost Polen.
Vanaf Szczecin gaat de reis verder per nachttrein (4-persoons couchettes) richting Warschau of Grajewo in noordoost Polen.
Voor de terugreis volgen we meestal dezelfde route en vertrekken we ’s avonds met een nachttrein vanuit Warschau. De volgende dag ben je aan het eind van de middag terug in Nederland.

Mocht u eerder per trein naar Polen willen reizen, of na de reis wat langer willen blijven, dan kan de treinreis voor u worden aangepast, vaak zonder dat dat extra kosten met zich mee brengt. In de regel geldt, hoe vroeger u boekt hoe groter de kans is dat er geen extra kosten zijn.

Wanneer u er voor kiest om de heen- en terugreis zelf te regelen, valt de prijs van het arrangement lager uit (zie prijzen).
Je ontmoet de groep ter plekke. Exacte ontmoetingsplaats wordt uiterlijk 2 weken voor vertrek van de reis medegedeeld.

Prijzen Reis1: van vr 4 mei 2018 t/m zo 13 mei 2018
1160 euro per persoon (zo goed als alles inclusief, ook de heen- en terugreis per trein)
920 euro per persoon (wanneer u de heen- en terugreis zelf regelt)
70 euro toeslag 1-persoonskamer

Inbegrepen
heen- en terugreis vanaf Deventer per (nacht)trein naar Noordoost Polen incl. ligplaatsreserveringen (4-persoonscouchette), alle lokale vervoer, alle overnachtingen op 2-persoons kamers, alle maaltijden vanaf diner op dag 2 t/m lunchpakket op dag 9, deskundige reisleiding, speciale lokale gids in het oerbos van Bialowieza, kanohuur, reispakket.

Niet inbegrepen
maaltijden tijdens de heen- en terugreis, toegangsgelden moerassen (±€4,50), optioneel fietshuur (±€7,50), reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.

Prijzen Reis2: kies een eigen startdatum met een eigen gezelschap vanaf 5 personen
Mocht je deze reis met een eigen gezelschap op een zelf gekozen datum boeken, dan zal de prijs afhangen van de afspraken die we van te voren maken en het aantal deelnemers die mee gaan.

U kunt zich opgeven voor deze reis bij Agro Natura door het boekingsformulier hieronder volledig in te vullen en te verzenden.

Wilt u meer informatie over de reis, neem dan contact op via het contactformulier op de contact pagina.
Vermeld wel even de reistitel en de vertrekdatum van de reis.

Boekingsformulier van Agro Natura

Polen: vogelreis Biebrzamoerassen en oerbos van Bialowieza

Gegevens hoofdboeker

manvrouw (*)Medereizigers


Heen- en terugreis

contactpersoon


Ruimte voor opmerkingen

Robot

captcha (*)

Reisvoorwaarden

Dit artikel is geplaatst in Activiteit, Biebrzamoerassen, Gebieden, Groepsreizen, Oerbos van Bialowieza, Reis overzicht, Type reizen, Vogels kijken, Workshops / Themareizen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.